Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojky, nemám vlastně tak úplně dotaz. Spíš hledám holky/ženy, které prožívají podobné věci a hledají místo, kde to můžou sdílet. Třikrát během třičtvrtě roku jsem potratila. Na klinice všechna vyšetření trvají měsíce. V tuto chvíli čekám na výsledky imunologie. A na genetiku, kterou jsem požadovala od začatku jako první, máme termín až na konci července. Nevím, co se děje a proč. Zatím mám vyšetření v pořádku. Genetika asi rozhodne. Kdyby se tam něco ukázalo, do ivf jít nechceme. Stačí bohatě přístup kliniky teď, kdy s námi nikdo nemluví, pořádně nevysvětlí testy, co nám dělají atd. Když jsem v květnu otěhotněla potřetí, ani jsem necítila, že to dopadne dobře. Necítila jsem nic. Maximálně strach, když mi prěstaly těhotenské příznaky. Moje okolí to moc nechápe. Říkají, že mám myslet pozitivně. Ale jde to těžko. Když i to třetí těhotenství skončilo potratem, rozhodla jsem se najít někde komunitu, kde spolu budeme sdílet frustrace, radosti, starosti. Zkušenosti s klinikama, nápady na testy, které by mohly najít příčinu. strach z toho, jak to dopadne, když budeme těhotné. Či smíření se s tím, že rodinu mít nebudeme. I šťastné konce, ačkoli to tak nevypadalo. Začínám mít pocit, že naděje, že počtvrté to dopadne lépe, prostě zmizela. Přidá se ke mně někdo?
@vokishka píše: Více
Dělali mi ho před lety, mám problém se střevy. Měla jsem hodnoty vyšetření jako při crohnu nebo zánětu střev, ale kolonoskopie ho neodhalila a bylo mi řečeno, že jde o syndrom dráživého tračníku.
Nově mi testy na celiakii nikdo nedělal.
@Cristine_Crispy píše: Více
zkusila bych ještě poprosit o nový test. Může to být důvod opakovaných potratů.
@vokishka píše: Více
Děkuju. Podle google by měl být snad součástí imunologického vyšetření. Výsledky máme mít 7.7. Tak pokud nebude objednám se. Je to hrozně frustrující. Na klinice nám vzali krev a ani moc neřekli na co. Pak mě objednala na ultrazvuk v pulce cyklu. Odebrali krev na trombofilní mutace. Ultrazvuk v pulce cyklu trval asi dvě minuty. Řekl, že jsem po ovulaci a sliznice tam je. Víc nic. A dostala jsem žádanku na imuno a genetiku. Na imuno odběry jsem šla těhotná. Zjistila jsem to den předtím. Jen to zapsala do karty a nikdo se ani nesnažil testy urychlit. Takže jsem potratila znovu o dva týdny později. Já už potraty snáším dobře. Hlavně díky tomu, že jsou samovolné, bez komplikací a obrovských bolestí. Psychicky si člověk zvykne. Už nepřichází smutek. Spíš frustrace, že jsme na to sami a pocit, že se nikdo ani nesnaží nám pomoct. Na klinice jsme od dubna a nevíme nic. Neřekli nám, že bychom se neměli snažit o dítě dál. Doktor řekl, že když náhodou otěhotním, máme volat rovnou k nim na kliniku, že mají víc možností, jak se to snažit udržet. Když se tak stalo, odbyli mě s tím, že v kartě nic takového nemám a že když jsem otěhotněla přirozeně, mám jít na svou gyndu. Prostě jsme v takovém vakuu.
Proč vůbec chceš genetiku, když nejsi ochotna to řešit pomocí IVF? Ono když se něco zjistí na genetice, často to jinak řešit nejde. Jinou kliniku tam nemáte, genetika bylo to první, co se dělalo v té mojí?
Jinak nějak mi přijde divné, že vše trvá měsíce, jasně, imunologii ti nikdo po příchodu na kliniku neudělá, i když při opakovaných potratech by možná mohli, ale vyšetření kvality spermií, ovariální rezervy a podobně, to je otázka měsice od prvního kontaktu.
Jak to máš se štítnou žlázou?
Genetiku chci, protože pokud něco odhalí, tak budeme vědět, že už se přirozeně nemusíme snažit. Že naše cesta končí. Do té doby furt naděje je.
Hormonalní profil, amh i spermiogram máme. To bylo po měsíci. Ale jen mi dala kartu s výsledky a řekla, že je to v pořádku. Musela jsem si vygooglit co která hodnota říká, abych věděla, jaké testy nám dělali. Štítná žláza byla myslím v těch testech. Je v pořádku. Tu mi kontrolují od dětství, protože jsem byla vždy hodně hubená.
Zkoušela jsem jinou kliniku, ale řekli, že teď by nám stejně dřívější termín na genetiku nedali a že máme počkat a pak se případně objednat k nim. Tam mi řekli, že genetiku taky dělají jako první. Vybrala jsem špatné centrum asi.
Strašně mi chybí možnost si s někým popovídat a sdílet obavy, úvahy, frustrace. Proto jsem založila tohle vlákno. Aby se nás tu sešlo víc žen, co řeší problémy s otěhotněním nebo potraty. Abychom se mohly podpořit. Poradit si.
@Anonymní píše: Více
@Cristine_Crispy ahoj, genetika bohuzel trva dlouho no ![]()
Mas asi smulu na centrum, nebo na doktorku v nem, my jsme v nasem naramne spokojeni, vse nam bylo vzdy vysvetleno a na dotazy zodpovezeno.
Mela jsem jedno zamlkle a potom rok nic, ani tuk, pomohlo nam az IVF (snad
)
Je to hrozna bezmoc, muze se to dit proste jenom blbou shodou okolnosti, ale taky to muze byt nejaky zdravotni problem.
U nas se nakonec naslo nejspis to, ze jde o kombinaci horsiho spermia + mne nestihnou v cyklu dozrat vajicka do konce a uvolni se „nezrale“.
Stimulace v tom asi hodne pomohla, behem 2.5 roku se nam to podarilo jednou, a najednou jsem pri IVF mela 10 zralych embryi a oplodnily a vydrzely do 5. dne 4 ![]()
A to nejsem nijak stara, cykly pravidelne, vsechno normalni
blbe je, ze v te reprodukcni medicine nemusi byt problem hned na prvni pohled jasny a pak je ta zena rozlecena nekolik let, a porad jen zkousi a vklada nadeje do novych pokusu.
Jak jsi hubená teď.
Je teda škoda, že pokud by se ukázalo, že problém je v gentice, tak odmítáš IVF.
@Anonymní píše: Více
BMI v normě:) po třicítce se konečne zpomalil metabolismus a začala jsem nabírat.
@Liskulaska píše: Více
A jak přišli na to, že vajíčka nedozrávají jak mají?
Máme asi smůlu na centrum. Nemám jednu doktorku. Střídají se a pořádně ani nestudují kartu.
My právě nechceme další a další zklamávání. Dojízdím do prace 70km tam a zpět. A úplně si nedovedu představit to vše zvládat ješte s přípravou na ivf. Píchání hormonů mě děsí, když jsem viděla, co vše to způsobuje. A četla o rizicich nejen hormonální stimulace ale i odebrání vajíček. Cely ten proces je finančně, psychicky i časově hodně náročný. Obdivuji každý pár co do toho jde. Možná bychom měli jiný pocit, kdybychom měli lepší kliniku, ale takto nás to hodně odradilo a necítíme se na ivf.
A Vám se podařilo?
Ahoj,
Podle mě máte docela smůlu na tu kliniku.
Ale píšeš, že už v podstatě vše je v řešení ( genetika, hematologie, imuno).
My dělali hned po první ztrátě v 7tt: genetiku, na základě toho hematologii ( mám nějaké mutace). Po druhé nic- vývojová vada, a po třetí ztrátě teprve imunologie, kde se přišlo na to, že mám cytotoxické NK buňky v děloze. Prý možná nekompatibilita s partnerem ( mám děti s předchozím hned). Takže vše trvalo přes 2 roky.
Jo a ještě mi náhodou zjistili že mám prodělanou boreliozu v těhotenství- což mohlo souviset s potratem.
Chodím k Apolinaři teď.
Mám teda za sebou zt 7tt, UPT22tt, zt 18tt. A chápu tě, že je to vše na palici a na dlouho. Mě odbývají i teď po otěhotnění, že už vše vyšetřili, že plán mám ale aby někdo něco zkontroloval to ne.
Já jsem tedy na fb ve skupince dítě v srdci, tam jsou ženy které to chápou a podpora.
@Cristine_Crispy doktorka k tomu zaveru dosla asi spis svoji zkusenosti, nez jsme stihli udelat nejaka dukladnejsi vysetreni, tak se nam chytlo hned prvni embryjko, momentalne jsem 18+3.
Mam vyssi AMH, delali zakladni genetiku z krve mne u muzovi, klasicky pohlavni choroby a protilatky, muzovi nekolikrat spermio (meli jsme i 6 IUI) a dal jsme se vlastne moc nedostali. Vim, ze jsem se ji ptala na genetiku embryi, ale to nam nedoporucila i pres to zamlkle, ze se dela az u starsich zen (je mi 30).
To, ze se vam doktori na klinice stridaji je si myslim chyba, my mame porad jednu lekarku, ktera se o nas vyborne stara, nakonec jsem si k ni prevedla i normalni gyndu.
Rozhodne je to psychicky i financne narocne, zalezi na kazdem paru, jestli to chce, nebo ne.
My mame nastesti centrum 30 minut a flexibilni praci, vubec jsem nemusela resit propustky a to byla velka uleva ![]()
Vsechny injekce mi musel pichat manzel, a jak rikas, nebylo to bez komplikaci, diky vyssimu AMH jsem mela hyperstimulacni syndrom a polezela jsem si po transferu tyden v nemocnici.
Ale stalo to za to ![]()
Může jít o partnerskou nekompatibilitu. Stává se, že s konkrétním mužem dochází k opakovaným potratům a s jiným tento problém není. Takže nemusíte být odsouzeni k bezdětnosti, pokud je to tento problém. Jen byste si museli najít jiné partnery.
Tolik naděje a zůstal jen smutek?
Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.