Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
No, co chceš dělat, když jste nic smluvně neměli a pak podepsali souhlas s vyrovnáním? ![]()
Co jste podepsali, to jste dostali. Co chceš řešit? Máš ve smlouvě a s vaším podpisem uvedené koberce, nábytek, stavební úpravy? Nemáš.
To není problém v právu, ale v asertivitě. Všechno jste odsouhlasili, za sebe jste se ani jednou nepostavili, bohužel to druhá strana využila. Berte to jako lekci. Řešení bych hledala spíš u psychologa než u právníka.
Mimochodem ty by sis nechala s miminkem v bytě nějaké použité koberce? Tak si to uděláte pěkné nové, 50 tis je s ohledem na dnešní ceny bytů prakticky nic ne?
Je to blbý, ale už s tím nic neuděláte. Na makléřku bych si ale stěžovala, nevím jak jinde, ale tady jim na jednotlivém hodnocení dost záleží. Asi mají podle toho nějaké prémie nebo nevím, ale úplně škemrají, aby člověk poslal pozitivní zpětnou vazbu.
Ty bys fakt bydlela v bytě a nechala si původní koberce nebo třeba postele? Já teda ani náhodou.
To radši pro začátek ten nejlevnější, ale nový.
M&M jsou svině, ale ja celkově realitakum nevěřím. Když jsme kupovali byt, tak tam bylo zrekonstruované jadro a relativně nová kuchyň. Brali jsme s sebou mého tátu, ať to vše okoukne ( vyzná se). Zjistil, že jádro není ukotvené a vůbec je to na pytel udělaný. Rázem to bylo + 200 000. O 150 000 jsme je stáhli (beztak bychom ho předělali). Jadro bylo v příšerném stavu. Manžel ho rozebral bez použití nářadí, do dneška se divím, že to nespadlo ![]()
Vždy je lepší koupit holobyt. Já bych byla ráda, že si majitel bytu krámy odvezl + staré koberce a nábytek. Alespoň to nemusíte dělat vy. ![]()
Příspěvek upraven 15.12.21 v 11:04
No nečtete smlouvy, nekonzultujete je předem, věci podepíšete. Blbý, no. Tak holt drahá lekce jak to příště nedělat.
Btw - najděte si ještě teď nějakého stavaře a prohlédněte tu stavbu, taky tam můžou být dost klíčové skryté vady - evidetntně vám to nerpodávala spolehlivá makléřka.
Když tam něco najdete, tak si koukejte najít právníka a řešit to s ním, ne s internetem.
Přijali jste podepsali, smůla.. prostě jste to měli řešit hned ![]()
My jsme takhle kupovali byt a bylo nám řečeno, že vestavěné spotřebiče budou součástí prodeje. Když jsme tam přišli, spotřebiče tam nebyly. Podepsali jsme předávací protokol s tím, že holt jsme hloupí a nedali si to do smlouvy. Ale stejně jsem zavolala bývalým majitelům a řekla jim to.
A oni řekli, aha, to jsme nevěděli, že vám to pan XY slíbil. To nám neřekl, my si je chtěli nechat.
Ale nejenže ty spotřebiče vrátili, ale ještě je normálně zapojili.
Přišla jsem do bytu a vypadala jsem takhle ![]()
Protože kdyby mi řekli „on vám pan XY slíbil vestavěnou myčku, mirkovlnku a ledničku? NO tak to ať vám pan XY dá vestavěnou myčku, mirkovlnku a ledničku, protože od nás jste si koupili byt“, tak bych nemohla říct ani popel.
Rozhoduje obsah smlouvy.
Pokud jste nezaznamenaly výtky v protokolu, značně to zhoršuje vaši pozici v případném sporu.
Pokud jste přijali finanční kompenzaci, případný spor již téměř nemáte šanci vyhrát. Takže soud bych nedoporučoval, je to Vaše zavinění v podobné míře, jako u realitky.
Můžete zkusit předžalobní výzvu o urovnání sporu, kterou vám napíše nějaký koncipient třeba za 2 tis., k ní doložit komunikaci, ze které by vyšlo najevo, že komunikace z vaší strany byla jasná a zřetelná a pochybení není zcela na vaší straně a požadovat kompenzaci za vzdání se práva sporu a dalších nároků (či podobně definované) kompenzaci (slevu kupní ceny/uvedení do požadovaného stavu / podíl na nákladech na uvedení do požadovaného stavu,…).
Ale upřímně, nemovitost jste prostě neměli přejímat, pokud neodpovídala tomu, co jste dohodli. A pokud ano, tak s jasně sepsanými výhradami a zdokumentovaným stavem při převzetí.
Hned jako první mě napadlo, že vám bývalý majitel udělal spíš službu. Snad bys nechtěla v bytě po bůhvíkom nechávat jeho koberce, sedačku, postele atd.? Zvlášť, pokud máte miminko. Ber to jako poučení. 50 tisíc je sranda proti tomu, kolik jste asi dali za byt.
Ahoj, potrebovala bych poradit, jak se nyni zachovat. Kupovali jsme nemovitost pres realitni spolecnost mm. Koupe byla celkem rychla( pro nas odealni misto, kde jina nabidka nebyla). Na prohlidce nam byl prezentovan nejaky stav bytu( vybaveny s koberci). V jedne mistnosti byly dost podivne upravy zdi( o kterych majitel tvrdil, ze muze odstranit).O vybaveni rekl, ze si bere jen to, co je v obyvacim pokoji. Na nabidku jsme kyvli a slozili kauci. Na schuzce pred podpisem smlouvy jsem si chtela potvrdit vybaveni a upravy, ale razna realitni maklerka me zastavila, ze to se bude řešit az v predavacim protokolu. Na to jsem namitla, ze se to musi resit dopredu, ale maklerka me ujistila ze nemusi. Smlouvu jsme podepsali a majitel obdrzel penize. Realitce jsme jeste pisemne zaslali seznam pozadavku v byte. Ta rekla, ze je vse v poradku. Dohodli jsme se na podpisu predavaciho protokolu. Bohuzel vetsinu veci resil pouze partner(ja se venovala miminku). Den pred schuzkou v byte jsme jeste volali maklerce ohledne soupisu veci, zda je vse v poradku. Ta rekla, ze se dohodneme na miste. Na miste jsme zjistili, ze byt je az na kuchyn prazdny a z podlah jsou vytrhane koberce( a zustala stara barvou pocakana podlaha. Zdi nebyly upravene. Byt vypadal uplne jinak. To Ase nam samozrejme nelibilo a vec jsme zacali resit s majitelem. Ten byl nastvany, ze dostal seznam soupisu praci pozde a ze tyden pred predanim uz tam nic delat nebude. Zacal vyhrozovat, ze pokud byt neprijmem, ze vec preds svemu pravnikovi. Dal nam par stovek na upravy a my jsme pod natlakem prijali a podepsali. Ted zpetne jsme strasne nastvani na realitni kancelar, ze nas obelhala a neinformovala dopredu. Naklady se nam tim padem zvysili cca o 50 tisic. Da se vec jeste nejak resit? Chystame si stezovat i na realitni maklerku, ze nas podvedla a umyslne zatajovala informace.
Nejake tipy jak toto resit? Nebo nechat byt?