Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
mile damy chtela bych vas poprosit o pomoc mam podvaz vajecniku a chtela by jsem vedet jestli to jde zrusit.mam dve deti ktere prisli na svet cisarskym rezem ,pote sem si nechala udelatpodvaz a tet mam pocit ze to byla chyba mam noveho pritele a touzime po diteti.prosim muzete mi nekdo poradit dekuji
dekuji za odpovet.sice me to moc nepotesilo ale dekuji a nejde to nejak jinak .jsem casove vytizena a chozeni po doktorech je pro me narocne ,casove.
Také si myslím, že podvázání vaječníků je nevratný proces, ale nejsem doktor. Nicméně to neznamená, že bys nemohla mít vlastní děti - umělým oplodněním to jít může…
dekuji za radu a co takove umele oplodneni obnasi?vite je mi trapne jit ke svemu lekari a ptat se ho na tyto veci.aby si nemyslel ze sem se zblaznila.
jenixa píše:
dekuji za odpovet.sice me to moc nepotesilo ale dekuji a nejde to nejak jinak .jsem casove vytizena a chozeni po doktorech je pro me narocne ,casove.
Pokud se nedá podvázání zrušit, jak bys jinak chtěla, aby vajíčko doputovalo do dělohy?
Přepisuji dotaz a odpověď MUDr. z jiného webu:
DOTAZ:
Dobrý den pane doktore,mám tři děti,jedno přirozený porod,dva poslední císařským řezem. Po druhém CŘ mi bylo doporučeno ze zdr. důvodů podvázání vaječníku,na což jsem přistoupila (07/2008).Přesto ve mě ale sem tam hlodá červík čtvrtého miminka … Je sebemenší šance podvázání nějak zrušit a miminko ještě počít? První CŘ byl pro obličejovou polohu plodu po vyvolávaném porodu (přenášení) a druhý pro nepostupující porod (opět přenášení). Děkuji
Hanka
ODPOVĚĎ:
Dobrý den. Domnívám se, že zaměňujete pojmy. Myslím, že u Vás byly podvázány vejcovody, nikoli vaječníky. Tento zákrok se nazývá sterilizace a brání početí přirozenou cestou. Otěhotnění je možné pomoci metody IVF (mimotělní oplodnění). Vidím ale dva potenciální problémy - pojišťovny obvykle tuto léčbu po sterilizaci nehradí a těhotenství v děloze po dvou císařských řezech je vysoce rizikové. MUDr. Jan Šulc
lze provést reoperaci, kdy se lékaři mohou pokusit vejcovody opět zprůchodnit, úspěšnost je ovšem poměrně malá a také záleží na věku, rovněž netuším, zda tento zákrok hradí pojišťovna
doporučuji konzultaci u gynekologa ![]()
jenixa píše:
dekuji za radu a co takove umele oplodneni obnasi?vite je mi trapne jit ke svemu lekari a ptat se ho na tyto veci.aby si nemyslel ze sem se zblaznila.
Jé, tak to asi není dotaz pro mě, zkus googlit. Já laicky jen vím, že se to dělá v nějakém Centru asistované reprodukce (takže s doktory mluvit budeš muset) a postup je asi takový: budou tě hormonálně stimulovat, abys měla hodně uzrálých vajíček, tyto ti pak odeberou, manžel daruje sperma, oni udělají míchy-míchy v petriho misce (trochu zlehčuji) a pak ti provedou transfer 3-5 denního shluku buněk do dělohy. No a pak se toto buď uchytí a nebo taky ne. A asi tě to bude i stát dost peněz (pokud to po sterilizaci pojišťovna nehradí).
Ahoj.Co se týká IVF,tak podstatě to je tak, že pojišťovna platí základní procedury týkající se IVF a ty si pak doplácíš to, co je nad tenhle rámec. Takže na léky na stimulaci je příplatek cca 5.000–7.000 podle preparátu. Potom je z pojištění hrazená základní metoda, což je to že po odběru u tebe a manžela pouze v nějaké speciální nádobce smíchají tvoje odebraná vajíčka s partnerovými spermiemi a pak už jen sledují,jak to jde. V případě, že nevyjde moc dobrý spermiogram je použita metoda ICSI(intracytoplasmatická injekce),při které jsou vybrány nejkvalitnější spermie a jsou mikromanipulací přímo vpraveny do vajíčka.Tahle metoda vyjde na cca 8–10.000.Následuje kultivace.Standard je 2dny.Za prodlouženou si připlatíš cca 2-3.000.-. Potom,když budete mít dost odebraných vajíček a vyjde to dobře a bude víc embryí,než bude použito na transfer(vložení do dělohy),je dobré je nechat zmrazit(kryokonzervace), to je dalších 3–5.000 na rok.Pak si v případě,že budete chtít můžete doplatit delší dobu. Kryo je dobrý pro případ,že to hned nevyjde. Za prvé je finančně míň náročný,než další stimulace atd., ale hlavně pak žena nemusí znova absolvovat tu šílenou stimulaci a odběry,což je taky dost na psychiku a tělesně to taky není moc příjemný. Když se to hned nepovede, jako třeba u mě, tak je pak další poplatek za tzv.KET(kryoembryotransfer),kdy rozmrazí zamražená embrya a zavedou je do dělohy a to asi 2–3.000. Prostě na lidským neštěstí se vydělává nejvíc…
pacientka po sterilizaci si hradí plnou cenu IVF, pojišťovna neplatí nic, takže se pohybujeme v částce kolem 50-70000,–Kč ![]()
mamčababča píše:
pacientka po sterilizaci si hradí plnou cenu IVF, pojišťovna neplatí nic, takže se pohybujeme v částce kolem 50-70000,–Kč
No jo vlastně… Tahle částka je ale jen za základ, v případě,že je potřeba ICSI atd. se ta suma ještě navyšuje…
Jaruše píše:mamčababča píše:No jo vlastně… Tahle částka je ale jen za základ, v případě,že je potřeba ICSI atd. se ta suma ještě navyšuje…
pacientka po sterilizaci si hradí plnou cenu IVF, pojišťovna neplatí nic, takže se pohybujeme v částce kolem 50-70000,–Kč
přesně tak a může se vyšplhat docela vysoko, na druhou stranu je zde možnost nativu, tzn. IVF v přirozeném cyklu, které vyjde ve státním zařízení na cca 10 000,–Kč, případně IVF s minimální stimulací, které stojí 10 000+ úhrada použitých léků(+-5000), tak to jsou všechny nabízené varianty a teď už si jen vybrat ![]()
umele oplodneni je beh na dlouhou trat, stoji to cca 70 tis, kdyz to nehradi pojistovna, coz v tvem pripade ne. Budes si pichat do bricha hormonalni injekce, pak pod narkozou napichnou vajecniky a odsaji folikuly v nichz jsou vajicka, k vajickum se pridaji spermie a pak se doufa, ze se oplodni, oplodnene vejce ti zavedou dlouhou trubickou do delohy, dostanes leky a pak se bude doufat, ze neprijde MS. Uspesnost se odviji od zdravotniho stavu, veku a kvality vajec a spermii.
mila jarko dekuji vam za vas prispevek jsem v soku co to stoji penez a jeste vice jsem mimo s toho jak se v cloveku ripou jak v praseti.no mozna vim o tomto houby ale moje znama taky byla umelem oplodneni a nevyslo ji to vubec a pak ji lekar poradil dovolenou v teplich krajich a ona se vratila v jinem stavu .premyslela jste o tom?mozna na tom neco je.