Podvodné telefonáty

1180
26.7.24 15:57

Podvodné telefonáty

Prosím dávejte všichni pozor na podvodné telefonáty. Dnes mi volala žena jakože z t mobile a že nějak kvůli bezpečnosti mění systémy a že pro ověření jí mám říct kód z SMS, kterou mi posílá. To jsem jí řekla, že neudělám, na to ona, že mailem rozesílali tu informaci o postupu a že je to bezpečné. Žádný mail samozřejmě nepřišel, tvrdila, že to mohlo spadnout do spamu. Opakovaně jsem odmítla, že nevím, kdo mi volá a žádný kód ji neřeknu. No snažila se mě přesvědčit, marně. Pak jsem volala na t mobile a je to podvod. V žádném případě nedávat nikomu žádné kódy, mohou se pak dostat do telefonu, bankovnictví atd. Dávejte proto pozor, oni zní velice přesvědčivě, ale jsou to PODVODNÍCI!

Pokud máte někdo zkušenosti s tímto typem podvodů, můžeme sdílet své zkušenosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
16363
26.7.24 16:00
@Enitka píše: Více

Normální lidi na to neskočí. Já ani cizí čísla neberu. Nejdřív si to číslo vygooglím, případně hned zablokuju, nebo počkám, že zavolají znovu, pokud nikde nenajdu, o co šlo

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
26.7.24 16:02

Verbež jedna sprostá prašivá. Už neví, co vymyslet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
26.7.24 16:04
@Dahlia0409 píše: Více

Přesně tak. Dělám to stejně. Nejsem ochotná těm ludrám říct ani dobrý den.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19790
26.7.24 16:11
Nikdy nikomu neříkejte ani nepřeposílejte kódy, které vám přijdou na mobil.

Kdyby vám poslala kódy, tak by je věděla a logicky by je nepotřebovala vědět od vás.

Ale ona kutila něco vaším jménem (nebo „jménem“ vašeho telefonu), k čemu váš mobilní operátor vyžaduje váš souhlas. Ten souhlas dáváte zadáním (do počítače či jiného zařízení) kódů, které vám přijdou na mobil. Tím autentizujete, že požadavek zadal opravdu ten, kdo má u sebe váš mobil a umí odemčít jeho obrazovku (pokud je uzamčena, což vřele doporučuji).

Hádám, že to bylo nastavení eSIM - jakmile by to nastavila, mohla by se svým zařízením dělat cokoliv, jako by to byl váš mobil.

https://www.novinky.cz/…run-40433870

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
125
26.7.24 16:20

@eumedon Tak to není nutně pravda. : ) Pracuju v bance a pro ověření klientů posíláme právě mobilní autentizační kódy, který nám musí přečíst. A kód který odešleme neznáme, až po tom co nám ho klient přečte a my ho zadáme do systému zjistíme, jestli je správný nebo ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16363
26.7.24 16:21
@Anna696 píše: Více

A to vše řešíte po telefonu? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76918
26.7.24 16:22

tak to je podezřelý postup, já bych ti ten kód neřekla,
myslím, že se zase blíží doba, kdy budeme zase všechno vyřizovat na pobočce tváří v tvář

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15886
26.7.24 16:25

Zkušeností mám hodně, ale hovor obvykle končí do 10 sekund s tím, že volajícímu přeji brzkou srážku autem a pomalé umírání bez pomoci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8564
26.7.24 16:25

Tak to doufám, že u vás nemam zřízený účet. Tohle mi nepřijde, ještě v dnešní době, jako dobrý nápad - moc velkou důvěru pro klienty to nepřináší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15886
26.7.24 16:26

Proboha co je to za stupidní banku? ČS?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16363
26.7.24 16:26
@izabe píše: Více

Přesně tak, pokud to není osobně na pobočce, nic bych neřekla :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19790
26.7.24 16:34

OK. A to děláte tak, že voláte klientovi, nebo klient volá vám? Řešíte tím svůj požadavek, nebo jeho?

Zakladatelce volal kdosi, a chtěl, aby se autentizovala kódy, které jí přijdou, a to v situaci, kdy ona nic nechtěla. Ale jak se autentizuje volající?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19790
26.7.24 16:37
@Zumpa píše: Více

Já naopak v těchto situacích dělám hloupého a hovor protahuji, čímž okrádám šmejda o čas, který by jinak mohl věnovat někomu, ze kterého by mu něco káplo. :lol:
Dělám tím dobrý skutek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
125
26.7.24 16:39

@Dahlia0409 Neřešíme všechno po telefonu, ale pokud k nám volá klient a chce řešit něco konkrétního o svém účtu, musíme si ho ověřit tím kódem.

@stinga @izabe Jsme banka jenom pro firmy a podnikatele, nejsme klasická banka, jsme s klienty v kontaktu řekla bych mnohem častěji než běžná fyzická osoba se svojí bankou (já třeba do svojí banky nevolala snad nikdy) : ). Takže ti klienti ten postup znají, navíc jak jsem říkala- ty kódy posíláme při příchozích hovorech, to znamená že oni potřebují něco od nás, ne naopak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová