Podvodník na vinted

Napsat příspěvek
Velikost písma:
cernaselma
13.1.23 21:52

Myslim, ze tam muze byt spoluzavineni banky, kdyz se prokaze, ze o techto podvodech vi a neudelala nic k lepsimu zabezpeceni. Vzdyt minimalne snad uz dnes prijde nejaky kod do sms, nebo je potreba platbu schvalit na mobilu otiskem prstu, ne?

• Citovat
  • Upravit
3598
13.1.23 21:58

@cernaselma no to dvoufázový ověření je dneska standard bez něj už to nejde ale když mu to potvrdis co má banka dělat :nevim:
Jako když dáš někomu klíče od trezoru a kód od alarmu tak tě taky ostraha neuchrani :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
cernaselma
13.1.23 22:06
@JiříkMazlík píše:
@cernaselma no to dvoufázový ověření je dneska standard bez něj už to nejde ale když mu to potvrdis co má banka dělat :nevim:
Jako když dáš někomu klíče od trezoru a kód od alarmu tak tě taky ostraha neuchrani :zed:

Jakoze zakladatelka i vlozila sms kod? 8o

• Citovat
  • Upravit
3598
13.1.23 22:29

@cernaselma no jak jinak by se jí přihlásil. :zed: protože i když někomu dám údaje tak pokud to v mobilu nepotvrdim má smůlu :pankac:
A pak je jedno jestli máš limit třeba 10k denně když on si může nastavit co chce

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21392
13.1.23 22:44

@JiříkMazlík limit se zmenit da, ale i ten potrebuje schvaleni kodem pres mobil. Aspon u me banky. Zmenit tel. cislo pro potvrzovaci kody jde myslim jen osobne na pobocce. Pokud ji okradli o 150 000, zrejme se jednalo o predschvaleny uver. To by muselo byt potvrzovacich kodu a kodu. Vzdycky kdyz o tech podvodech ctu, rikam si, jak je to technicky mozne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3598
13.1.23 23:07

@malákráličice vždyť někteří kterým banka podivnou transakci zablokuje jsou schopný tam dojít ještě osobně a chtít jí provést :zed:
No jde to vždy je nejslabší článek uživatel jinak by bylo hodně málo napadených účtů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20893
14.1.23 06:06
@jege píše:
A proč by to banka neměla řešit? Jsem jejích klient a jsou to moje peníze! Když si platbu rozmyslím, tak ji mají stornovat a zastavit převod co nejdříve, jak to jen jde.

Zajímavé, že v zahraničí stačí zákazníkovi nahlásit, že platba proběhla neoprávněně, a již se peníze blokují a obchodník/prodejce musí dokázat, že zboží dodal anebo službu poskytnul. Pokud se zjistí pochybení na jeho straně, tak dostane za to dost velké penále, zákazníka ale nijak nepenalizují, když se splete a nahlásí podobnou věc omylem. Proč tohle nelze u nás? Protože se bankám nechce a na své zákazníky kašlou!

A pro PČR je důležitější mít všechno papírově v pořádku, než se snažit rychle vyřešit podobné případy a zabránit škodě. :zed: :poblion:

Pokud provedes okamžitou platbu někam mimo bankovní systém, tak ti nic nepomůže. Než to bance nahlasis, tak podvodník to má na nějakým účtu v Karibiku. A jelikož jsi oficiálně platbu provedla ty, tak proč by to měla třeba nahrazovat ze svého?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20893
14.1.23 06:10
@cernaselma píše:
Myslim, ze tam muze byt spoluzavineni banky, kdyz se prokaze, ze o techto podvodech vi a neudelala nic k lepsimu zabezpeceni. Vzdyt minimalne snad uz dnes prijde nejaky kod do sms, nebo je potreba platbu schvalit na mobilu otiskem prstu, ne?

Tohle je nesmysl. Tady máš legislativu, včetně zabezpečení https://www.cnb.cz/…ni-predpisy/ a bez toho banka nemůže fungovat. Tady je opravdu na vině JEN a POUZE lidský faktor. Dala přístup podvodníkům ke kartě a bankovnictví, aby si dělali co chtěli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3598
14.1.23 06:47

@Cenarius to aby za každým takovým stál zaměstnanec z banky a za vyplnění údajů o účtu rozdával facky :lol: ale stejně si myslím že by se našlo dost jedinců co by měli nateklou hlavu a stejně to poslali :zed:

No v té bance a na PČR se už musí smát protože kdyby to nebylo každý den tolikrát všude ve zprávách :pocitac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20893
14.1.23 07:40
@JiříkMazlík píše:
@Cenarius to aby za každým takovým stál zaměstnanec z banky a za vyplnění údajů o účtu rozdával facky :lol: ale stejně si myslím že by se našlo dost jedinců co by měli nateklou hlavu a stejně to poslali :zed:No v té bance a na PČR se už musí smát protože kdyby to nebylo každý den tolikrát všude ve zprávách :pocitac:

A ještě by žalovali banku za jednání zaměstnance a že jim bránil dělat v tom co oni chtějí. Protože ONI přece mají svůj rozum a ví moc dobře co dělají. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15995
14.1.23 08:59
@jege píše:
A proč by to banka neměla řešit? Jsem jejích klient a jsou to moje peníze! Když si platbu rozmyslím, tak ji mají stornovat a zastavit převod co nejdříve, jak to jen jde.

Zajímavé, že v zahraničí stačí zákazníkovi nahlásit, že platba proběhla neoprávněně, a již se peníze blokují a obchodník/prodejce musí dokázat, že zboží dodal anebo službu poskytnul. Pokud se zjistí pochybení na jeho straně, tak dostane za to dost velké penále, zákazníka ale nijak nepenalizují, když se splete a nahlásí podobnou věc omylem. Proč tohle nelze u nás? Protože se bankám nechce a na své zákazníky kašlou!

A pro PČR je důležitější mít všechno papírově v pořádku, než se snažit rychle vyřešit podobné případy a zabránit škodě. :zed: :poblion:

No tak to se prosim vrat do reality :nevim:
Ale jinak nevim, samozrejme neznam vsechny bankovni systemy a zakony sveta, ale co popisujes, byva to, co uz jsem zminovala - u platby kartou nebo napr. u Paypal. U platby kartou tam byva pojisteni, ze ktereho se to pripadne hradi, Paypal ma myslim svoji nejakou garanci. Ale to vychazi z podminek vydavatelu karet a provozovatelu tech systemu. Docela pochybuje, ze bude banka resit, ze jsem deb*il a dala jsem nekomu pristup k uctu :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
965
14.1.23 09:05

Digitalni negramota, promin, ale muzes si za to sama, to je to jak si lidi mysli ze muzou na vsechno klikat jak se jim zlibi a pak se divi. Ale zajimave je ze jsou to skoro vzdy klienti csob a cs.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10461
14.1.23 09:19
@jege píše:

To, co popisuješ, je ale jiná situace, než co se stala zakladatelce. To funguje pouze v případě, že někdo zneužije (nebo se zákazník domnívá, že někdo zneužil) jeho kartu k nákupu v tom obchodě. Tzn. že v tom obchodě je zaevidovaná objednávka a přijatá nebo probíhající transakce. A i tak dostane zákazník zpátky peníze jen v případě, že obchodník udělá nějakou krpu (což je velmi malá část případů, pracuji v oboru). Tady žádná objednávka a transakce na Vinted neproběhla, podvodník Vinted jen využil jako komunikační platformu a zbytek šel mimo. Chyba zakladatelky, že si nepřečetla podmínky obchodování na Vinted. Bohužel podvodníci s tímhle počítají a cílí na nově registrované uživatele.
Druhá (obecná) chyba je nadávání na nákup přes tlačítko s vyhýbání se mu. Sice to nákup trochu prodraží, ale Vinted využívá ke zpracování plateb stejného payment providera, se kterým spolupracuje obchod, pro který pracuji a já s ním mám velmi dobrou zkušenost při řešení problémů, jsou rychlí a efektivní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10461
14.1.23 09:21
@beruska9 píše:
No tak to se prosim vrat do reality :nevim:
Ale jinak nevim, samozrejme neznam vsechny bankovni systemy a zakony sveta, ale co popisujes, byva to, co uz jsem zminovala - u platby kartou nebo napr. u Paypal. U platby kartou tam byva pojisteni, ze ktereho se to pripadne hradi, Paypal ma myslim svoji nejakou garanci. Ale to vychazi z podminek vydavatelu karet a provozovatelu tech systemu. Docela pochybuje, ze bude banka resit, ze jsem deb*il a dala jsem nekomu pristup k uctu :nevim:

No samozřejmě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36040
14.1.23 09:49
@Cenarius píše:
Pokud provedes okamžitou platbu někam mimo bankovní systém, tak ti nic nepomůže. Než to bance nahlasis, tak podvodník to má na nějakým účtu v Karibiku. A jelikož jsi oficiálně platbu provedla ty, tak proč by to měla třeba nahrazovat ze svého?

Já ale nepíšu nic o nahrazování, ale o rychlém řešení, aby nedošlo k větší škodě, než je nutné. Ovšem když to bude banka byrokraticky řešit 30 dní, tak toho moc nezachrání ani u bežných anebo dokonce speciál pomalých plateb. :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný