Stavba u sousedů

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
10.1.23 17:36

Stavba u sousedů

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, zda jste se s tím někdo setkal, nebo máte zkušenost.
Mám baráček a jedná se o to, že soused chtěl na svém pozemku udělat přístavu k domu. Potřeboval můj souhlas, podpis na projekt, který dostal. Jenže teď přišel s tím, že projekt má hotový, ale potřebuje můj souhlas, podpis k tomu, že stavba bude na hranici pozemku- 2,5m od mého baráku. Řekla jsem, že s tím nesouhlasím ze spousta důvodů. Poděkoval mi, že tedy místo přístavby tam postaví na hranici pozemku zeď a že to bude mít dohru.
Nevíte tedy, co mohu očekávat?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3099
10.1.23 17:56

Informuj se na místním stavebním úřadě, zda je to možné, aby na hranici pozemku postavil zeď, za jakých podmínek atd. Stejně tak by ti měli poradit co se týká toho co je a není možné z hlediska tě pristavby. Standardní odstupová vzdálenost od hranice pozemku je 3m, je možné vydat výjimku - snad jen pouze se souhlasem vlastníka sousedního pozemku. Sousední stavba například nesmí omezovat světlo tvého domů pod nějaké hodnoty dle předpisu hygieny, musí to být doloženo výpočtem atd. Každopádně jako vlastník sousedního pozemku bys měla být účastníkem řízení a od zahájení řízení mít tuším 15 na podání námitek. Pokud máte na stavebním úřadě aspoň trochu rozumné úředníky, poradí ti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322

Ze te odted bude prudit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1894

Pokud se zdi nebudete souhlasit tak má smůlu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
10.1.23 17:58

Pokud ti jeho stavba nestini, tak bych souhlasila.
Radsi mit na hranici pozemku zed baraku nez plot k deb*ilovi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.1.23 17:59

Jde mi o to, zda může po mě chtít nějaké finanční odškodnění?

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
10.1.23 18:01

@Lucie_Sx
Právě že by to stínilo, proto s tím nesouhlasím.

• Citovat
  • Upravit
528
10.1.23 18:24

Jak daleko od té konkrétní hranice stojí Váš dům?
EDIT: pochopeno až při druhém přečtení. Je to tedy tak, že Váš dům je 2,5m od hranice pozemku a soused by chtěl stavět přímo nahranici pozemku? To by mu pravděpodobně neprošlo ani s Vaším souhlasem. Vzdálenost mezi domy nemůže být menší než 7m ve vyjímečných případech to může být zkráceno na 4m a to nesmí být na žádné z protilehlých stěn okna z obytných místností.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
10.1.23 18:29
@Anonymní píše:

Ne.. on je závislý na tobě, ne ty na něm. Ale rozhodně se informuj na úřadu, páč bude dělat asi zle :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
528
10.1.23 18:43

@epsice to si popravdě nemyslím. Zákon nerozlišuje mezi plotem a zdí. Pokud je situován na pozemku stavebníka, nepřesahuje do cizího a není vyšší než 2m bude asi záležet na konkrétním přístupu stavebního úředníka. Uhrát to na stínění a podobně není až tak jednoduché. Zpravidla to jen prodlouží stavební řízení, ale bez větší šance na úspěch.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3099
10.1.23 19:01
@cincula píše:
@epsice to si popravdě nemyslím. Zákon nerozlišuje mezi plotem a zdí. Pokud je situován na pozemku stavebníka, nepřesahuje do cizího a není vyšší než 2m bude asi záležet na konkrétním přístupu stavebního úředníka. Uhrát to na stínění a podobně není až tak jednoduché. Zpravidla to jen prodlouží stavební řízení, ale bez větší šance na úspěch.

Přesně proto říkám zajít na konkrétní stavební úřad. Ačkoli by to tak být nemělo, každý stavební úřad je unikátní :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3099
10.1.23 19:06
@Anonymní píše:

Odškodnění jako za co, že mu nedáš souhlas na výjimku a že musí předělat projekt? Ne, nemůže, ale může prudit jinak (obtěžuješ ho hlukem, zápachem z grilování, listím ze svého stromů…, nebo naopak může začít dělat nějaké naschvály on… Holt sousedské vztahy).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.1.23 19:10

Jeho přístavba by měla do výšky 4m, od mého baráku by to bylo 2,5m. Tam, kde by chtěl přístavbu mám dvě okna a on bude mít jedno velké. Jde i o to, že to nechceme z toho důvodu, že tam bude mít posezení pro hosty, protože tam chce udělat minibar. Další důvod, že by nám nešlo světlo do baráku, okna máme 1m nadzemí a kdybych chtěla dům prodat, tak by to bylo též horší, protože kdo by chtěl, aby mu hostí koukali do obýváku.

• Citovat
  • Upravit
34322
10.1.23 19:22
@Anonymní píše:
Jeho přístavba by měla do výšky 4m, od mého baráku by to bylo 2,5m. Tam, kde by chtěl přístavbu mám dvě okna a on bude mít jedno velké. Jde i o to, že to nechceme z toho důvodu, že tam bude mít posezení pro hosty, protože tam chce udělat minibar. Další důvod, že by nám nešlo světlo do baráku, okna máme 1m nadzemí a kdybych chtěla dům prodat, tak by to bylo též horší, protože kdo by chtěl, aby mu hostí koukali do obýváku.

Chce to na hrane pozemku, to budiz, ale tam prece nemuze mit okno.
Jak je to doopravdy..?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5683
10.1.23 19:35
@Anonymní píše:

Ale kdeze. Nicméně soused k pohledání. Jen vyhrožuje a jak se říká, nejhorší je srážka s bl.bcem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný