"Podzim života" - chci domeček, ale přítel ne

Anonymní
20.7.23 12:43

"Podzim života"

Ahoj,
popisu strucne nasi situaci s pritelem… jsme spolu temer 4 roky, on ma skolniho syna, ja bezdetna, obema nam tahne na 50 let. Ja cely zivot touzim zit malem domku se zahradou. Proste soukromi a pobyt venku + rada pracuju na zahrade… ted mam svuj byt 2+1, bez dluhu. Pritel se ke mne nastehoval, poplatky mame tak nejak napul a koupil nejake vybaveni, nic zavratneho, byt mam uz davno zarizeny a po rekonstrukci, takze se tam nic moc nemusi delat ani dovybavovat.
A ted k problemu - otevrela jsem tema domku, bohuzel on nema zadne penize (myslim na pul domu). Ma stare auto a neco nasetreno, ale jen tak cca 150 tis. Pokazde u nekoho zil a dum po rodicich je z 1/4 jeho, ale uz rok se „bavi o vyporadani“ se svym sourozencem. Ale nic se porad nedeje.
Jsem na rozcesti, bud s nim budu, ale zapomenout na domek anebo bez nej a mozna stejne nepotkam nikoho, kdo by ho taky chtel a tak…
Ted u nej v praci maji narizeny nejake dny za 60%, kdy je doma (je vedouci), ale ani si nehleda zadnou brigadu, nic. Cim dal vic vidim, jak jine predstavy o budoucnosti mame… on chce proste klid v byte a ja se tam dusim…

Prosim o nejake rady, mam ho rada a moc, ale nevim, zda se vzdat sveho snu, zivot je jen jeden… diky…

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
43035
20.7.23 12:45

A sama bys to neutáhla? Teď stejně žije ve tvém, tak by se to nezměnilo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.7.23 12:50

@Pudloslava No tak nejaky domek bych asi v puvodnim stavu koupila, kdybych prodala byt, ale co opravy, upravy, atd… zase sama si na to netroufam, asi bych se uplne vydala z penez…

• Citovat
  • Upravit
10255
20.7.23 12:54

Je-li to tvůj sen, tak si za ním jdi. Pokud člověk po něčem v životě touží, měl by se o to alespoň pokusit, aby si pak i v případě, že to nevyjde, mohl říct - zkusil jsem to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tala20
20.7.23 12:58
@Anonymní píše:
Prosim o nejake rady, mam ho rada a moc, ale nevim, zda se vzdat sveho snu, zivot je jen jeden… diky…

A v čem je problém? Hledej tedy domek. Neseď si na zadku.

Musela by sis vzít hypotéku. Přítel může stejně dobře bydlet s Tebou v domku, jako teď bydlí ve Tvém bytě. Bude Ti měsíčně dávat polovinu nákladů na domácnost, otop, vodu, plyn a elektřinu a k tomu ještě částku ve výši poloviny nájemného v místě obvyklého za obdobnou nemovitost. Se zbytkem svého výdělku ať si dělá co chce.

Tak si to spočítej a začni v tom něco dělat. Běží Ti čas.

@Anonymní píše:
No tak nejaky domek bych asi v puvodnim stavu koupila, kdybych prodala byt …

Hele, připadáš mi finančně negramotná.

Byt použiješ jako zástavu k hypotéce; nájemné z bytu Ti pomůže tu hypotéku splácet. O nějakém podílu partnera na jeho rodinném domě vůbec neuvažuj - do jeho majetku Ti nic není, stejně jako jemu nic není do Tvého majetku, Tvého bytu, Tvého domku a Tvé hypotéky.

Příspěvek upraven 20.07.23 v 14:10

• Citovat
  • Upravit
75759
20.7.23 12:59
@Anonymní píše:
@Pudloslava No tak nejaky domek bych asi v puvodnim stavu koupila, kdybych prodala byt, ale co opravy, upravy, atd… zase sama si na to netroufam, asi bych se uplne vydala z penez…

No a co chatu?
Měla bys takříkajíc kombo, zajištěnou pohodu v bytě a na víkendy (a podzim života) ňuňání chatičky. Znám spoustu důchodců, kteří žijí od jara do podzimu na chatě a s koncem teplých dní se vrací do pohodlí „zimoviště“, pohodlného bytu.
Na Tvém místě se do nějakých společných investic se sebemilovanějším partnerem (tím spíš, že ten Tvůj zjevně příliš akční nebude) nehrnu, akorát si tím zaděláš na problémy v případě, že by jednou něco neklaplo, od rozchodu, až po úmrtí některého z Vás.
Sezdaní nejste, děti spolu nemáte, za sebe bych zásadní majetky vůbec nepropojovala (a důsledně se toho držím i ve svém vlastním vztahu).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.7.23 13:09

@Premek_Orac To je pravda, diky

• Citovat
  • Upravit
18149
20.7.23 13:12
@Anonymní píše:
Ahoj,
popisu strucne nasi situaci s pritelem… jsme spolu temer 4 roky, on ma skolniho syna, ja bezdetna, obema nam tahne na 50 let. Ja cely zivot touzim zit malem domku se zahradou. Proste soukromi a pobyt venku + rada pracuju na zahrade… ted mam svuj byt 2+1, bez dluhu. Pritel se ke mne nastehoval, poplatky mame tak nejak napul a koupil nejake vybaveni, nic zavratneho, byt mam uz davno zarizeny a po rekonstrukci, takze se tam nic moc nemusi delat ani dovybavovat.
A ted k problemu - otevrela jsem tema domku, bohuzel on nema zadne penize (myslim na pul domu). Ma stare auto a neco nasetreno, ale jen tak cca 150 tis. Pokazde u nekoho zil a dum po rodicich je z 1/4 jeho, ale uz rok se „bavi o vyporadani“ se svym sourozencem. Ale nic se porad nedeje.
Jsem na rozcesti, bud s nim budu, ale zapomenout na domek anebo bez nej a mozna stejne nepotkam nikoho, kdo by ho taky chtel a tak…
Ted u nej v praci maji narizeny nejake dny za 60%, kdy je doma (je vedouci), ale ani si nehleda zadnou brigadu, nic. Cim dal vic vidim, jak jine predstavy o budoucnosti mame… on chce proste klid v byte a ja se tam dusim…Prosim o nejake rady, mam ho rada a moc, ale nevim, zda se vzdat sveho snu, zivot je jen jeden… diky…

Pokud to utáhneš, tak to kup za své, to máš vždycky lepší, když to bude jen tvoje, kor když už teď vidíš, že se s přítelem v mnohém neshodnete. On ti místo placení nájmu může vypomoct s těmi opravami a údržbou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.7.23 13:15

@Tala20 Bezi, jj, vim… asi se tedy budu muset postarat sama… zase. No ale to uz tak asi budu mit navzdycky :)
Ja zila roky po najmech a nemam rada tu nejistotu… ted osm let konecne ziju ve svem a nechce se mi zase vrhat se sama do takoveho risku. Ale nic jineho mi nezbyde, diky :)

• Citovat
  • Upravit
17306
20.7.23 13:15
@sirikit píše:
No a co chatu?
Měla bys takříkajíc kombo, zajištěnou pohodu v bytě a na víkendy (a podzim života) ňuňání chatičky. Znám spoustu důchodců, kteří žijí od jara do podzimu na chatě a s koncem teplých dní se vrací do pohodlí „zimoviště“, pohodlného bytu.
Na Tvém místě se do nějakých společných investic se sebemilovanějším partnerem (tím spíš, že ten Tvůj zjevně příliš akční nebude) nehrnu, akorát si tím zaděláš na problémy v případě, že by jednou něco neklaplo, od rozchodu, až po úmrtí některého z Vás.
Sezdaní nejste, děti spolu nemáte, za sebe bych zásadní majetky vůbec nepropojovala (a důsledně se toho držím i ve svém vlastním vztahu).

To je myslím nejlepší nápad.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5683
20.7.23 13:17
@Anonymní píše:
@Premek_Orac To je pravda, diky

Nechat si postavit na klic novy maly domek 2kk na mensim pozemku, neni to zadna nekonecna cena, zalezi jen na tvych fin. moznostech.

Anebo koupit nejakou zahradku s chatkou…

Proc si sla pred 8 lety do bytu, kdybysis tenkrat koupila ci nechala postavit domek…byl by ve srovnani s dneskem za hubicku.
Tuhle moznost jsi prokaucovala a to ze si byla jako svobodna bezdetna vetsinou v najmu, to uz radsi vubec nekomentuju; chtelo to trochu vic zivotniho drivu, ne ala muchy snezte si me.
Ted sklizis, co si zasela, kupodivu.

Příspěvek upraven 20.07.23 v 13:23

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.7.23 13:17

@sirikit Tady jsou chaty dost drahe, ale ano, to by byla pripadne varianta k bytu a asi nejmene bolestiva… to vyrovnani a spolecne zavazky - jasne, to si uvedomuju. Diky :)

• Citovat
  • Upravit
75759
20.7.23 13:20
@Anonymní píše:

Právě.
Sama ženská v baráku, při vší úctě k soběstačným amazonkám, to je celkem řehole.
Můžeš namítnout, že Ty sama nejsi - ale upřímně si řekni, jestli Tvůj chlap bude schopen (a ochoten) zapojit se do práce na údržbě domu ve stylu „Ferda mravenec, práce všeho druhu“, to máte zedničina, elektrikařina, vodo-topo, obklady, plovoucí podlahy, pospravit střechu, když odlítne šindel, vyčistit okapy, obíhat zahradu se sekačkou, vymalovat, natřít, co je potřeba, dopustit radiátory, zjistit, proč ty krbovky netáhnou…a bambilion dalších věcí, které se vynořují postupně a často v sériích.
Já od jara rekonstruuju svůj byt v po generace udržovaném rodinném domku, nic velkého, z většiny jenom srandy typu izolovat lodžii, nová plovoučka, nová dlažba do předsíně, vymalovat, obložit předsíňovou stěnu, malá předsíňová sestava, nějaké truhlářské drobnosti na míru - a hele, jsem v tom minimálně za stovku a ještě nejsem u konce. :roll:
A to mám velkou kliku, že já sama mám známé řemeslníky, muž má kamarády řemeslníky a nějaké zaměstnance, kteří přiloží ruku k (mému) dílu.
Pokud se někam nastěhuješ, bude Ti chybět taková ta záchranná síť místních vazeb, problémy - a buď si jistá, že vyplavou :roll: - budeš odhalovat postupně, pokud Tvůj partner není ten „Ferda mravenec“, na všechno budeš shánět firmy na internetu a jestli nemáš zkušenosti, aby sis to ohlídala, jednak pořádně nebudeš vědět, co máš chtít, a krom toho si nedokážeš zkontrolovat, jestli Ti to udělali dobře.
Já včera děkovala nebesům za zručného muže (a kibice tátu), kteří mi svorně zprovozňovali filtraci u bazénu. V Mountfieldu mi sice porouchané čerpadlo opravili, ale já bych si to sama v životě nenamontovala, srry jako, znám svůj strop. :zed: :zed:
Jestli si myslíš, že barák je prostě takový z bytovky na trávníček položený byt, tak ne, no. Neříkám, že to nejde vůbec, ale abys s tím neměla víc nervů, než radosti. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21882
20.7.23 13:24

Tvůj přítel má padesát let. Že celý aktivní život nic nevybudoval, nic nemá a ani se o nic nechce starat.
Myslíš, že je dobry nápad s ním jít do spoluvlastněni čehokoliv?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.7.23 13:24
@Tala20 píše:
Hele, připadáš mi finančně negramotná.

Byt použiješ jako zástavu k hypotéce; nájemné z bytu Ti pomůže tu hypotéku splácet. O nějakém podílu partnera na jeho rodinném domě vůbec neuvažuj - do jeho majetku Ti nic není, stejně jako jemu nic není do Tvého majetku, Tvého bytu, Tvého domku a Tvé hypotéky.

Příspěvek upraven 20.07.23 v 13:17

Proc financne negramotna? Ty jsi myslim zbytecne ostra. Ale dik za tip, proste se v tehle oblasti hypotek, pujcek a zastav, vubec nepohybuju a fakt neorientuju :roll:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky