Pohoštění na mega akci

690
4.11.11 20:59

Pohoštění na mega akci

Ahoj, ještě je to sice daleko, ale na jaře chystáme " mega " oslavu na zahradě u RD, nicméně již se o tom doma dohadujeme :-) a začínáme pomalu vymýšlet aby vše klaplo a také, abychom si udělali i přibližný odhad na finance. Jedná se o cca 25 lidí. Našla jsem si pronájem zahradních židlí a stolů, to jde, a pronájem mobilního WC ToiToi vyjde cca na tisícovku. Bude se tam pít pivo, a nechci, aby mi i cizí lidi courali do baráku, navíc tam budou čtyři velký psi a to bych neuhlídala. Ted jde o vymyšlení jídla - má se péct selátko, ale s tím vůbec nemáme zkušenosti. K tomu asi obří hrnec guláše, chleba, střední sud piva, stáčené víno a nealko. Jiné pohoštění mně nenapadá, chlebíčky nebo studené mísy pro tolik lidí je asi hloupost. Vhodné asi " párty " nádobí, papírové tácky a hlavně kelímky. I když na to víno asi ne, to je hnus. Ale ted jde hlavně o to pečení " prasátka " - má s tím někdo zkušenosti ? Na čem ho péct a to u toho asi musí stále někdo být, aby do toho nevlítli psi, já nevím. Naši známí to nazvali Akce prase a nakonec dostanou guláš :-) Nebo není jednodušší jiné maso ? Hlavně, že jsem vymyslela ten záchod, aby nebylo " nablito v álejích " :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1192
4.11.11 21:13

Tak my na pečení prasete chodíme 2×za rok ke známým a oboje na to mají udělaný speciální velký gril nebo jak se to dá nazvat :-D Ty jedni dokonce takový celý kontejner.....jinak tam pod to přikládají dříví
Myslím,že v dnešní době se dá vše zapůjčit.....
Jinak vždy tam u toho některý z hostitelů je a stará se o to :-) …přikládají,polejvají a ořezávají…

Příspěvek upraven 04.11.11 v 21:14

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7499
4.11.11 21:13

Lenuliku pouštět se do prasete bez někoho zkušeného mi nepříjde ideální.To sele se musí předem napíchat solí,aby se to uleželo a na to pečení je dobré mít spešl vercajk.My,když jsme dělali prase na svatbě,jsme si objednali známého,který s tím má hodně zkušeností a on to sám připravil,zařídil,má na to i takový speciální gril a hlavně u toho celou dobu byl,ono není ani úpně jednoduché to správně odkrajovat.Takže já pokud bych neměla někoho takového v záloze,bych raději dělala něco jednoduššího,krkovici nebo kuřata,nebo něco takového :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5230
4.11.11 21:16

Na pečení prasete bych objednala prase i s chlapem co ho udělá. Neni to o tolik dražší a on si přinese všechna potřebná udělátka a prase má většinou už předvařené.
Sama bych se do toho fakt nepouštěla, jednou jsem to zkusili a dopadlo to dost katastrofálně :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
677
4.11.11 21:23

My jsme měli prasátko na svatbě k večerní pařbě. Dělá se to dost dlouho. Ale my jsme si na to najali profíka, který to naloží, připraví, přijede i s ooobr grilem (takový uzavíratelný) a pak u toho stojí, potírá to a odřezává. Tak já nevím, asi to chce nějakou zkušenost…těžko říct, já osobně bych si netroufla…Není to jak grilování kuřete :mrgreen:
Jinak přeju fajn akcičku! :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
690
4.11.11 21:30

Moc dííky, to jsem fakt nevěděla, že je s tím tolik práce - ale tušila :-) Jsme z paneláku, tohle má být oslava na kolaudaci domu, takže zkušenosti žádné. Ta rada vzít i k praseti chlapa, je super. Netušila jsem , že to jde. A kde se to shání i s kuchařem ? A na kolik to přibližně vyjde ? Ještě jsme zapomněli vyřešit osvětlení, což by byl asi problém, tak se to kvůli tomu bude muset z večera přesunout na odpoledne, protože tápat tam ve tmě není to pravé, navíc ti psi jsou černí a ještě by na ně někdo šlápnul a bylo by zle. A ten soudek s pípou asi v nejbližším pivovaru ?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2616
4.11.11 21:31

Máme za sebou takových rodinných oslav milion (narozeniny 50, 60 2×, 7O, svatbu na zahradě, křtiny atd), vždy tak 30-60 lidí. WC je určitě dobrý nápad, my to řešili zástěnou v rohu veeelké zahrady u kompostu- pro pány :mrgreen: a dámy spořádaně v domě s dvěma záchody. Z garáže, která samostatně stojí na zahradě a kterou jsme kompletně vystěhovali, jsme vždy udělali improvizovaný bar. Byly tam lednice půjčené od známého z hospody, kde byly nápoje, rychlovarná konvice na kafe, nádobí. Každý se obsloužil, jak potřeboval (na svatbu jsme zaplatili učně- bráchův kamarád, který naléval, čepoval pivo a vařil kafe, aby to nikdo z rodiny nemusel dělat a všichni si to užili). Dva velké sudy stály na zahradě, uvnitř strčený odpadkový pytel, tam se házely použité kelímky a tácky a jiný bordel. Jídlo- guláš, uzení kapři (otcova specialita, všemi za ty roky oblíbená a očekávaná pochoutka), obložené mísy, nějaké ty brambůrky a pod., koláče, ovoce, zelenina. Prase jsme dělali taky, ale jen jednou. Je s tím strašlivá spousta práce, musíš mít dost dřeva na podpal, pěče se to celý den, stále kolem toho někdo musí běhat a nevyplatí se to. Navíc to chce vyavení a zkušenosti. Lepší je naložit maso a grilovat, to se chlapi vystřídají (vždycky bylo spoustu zájemců, co rádi opekli flákotu i pro další). Taky je výborné uzené krůtí stehno nebo pravá šunka, jen se to ohřeje na páře ve velikááánském hrnci (my máme zavařovací), naporcuje a je to vynikající dobrota. Možná mi napadne ještě nějaká vychytávka, kdyžtak se ptej. :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5230
4.11.11 21:32

Soudek i s pípou ti půjčí n apivní pohotovosti http://www.pivnipohotovost.cz/…m/age-check/
ale to čepování je taky dost vopruz, musí se to umět, jinak čepuješ samou pěnu a trvá to děsně dlouho, než něco načepuješ :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
690
4.11.11 21:40

Ještě nevím, jak to vyřešit se skleničkama na víno, copak chlapi si natočí do papírových kelímků, maso na tácky, ale to víno je z toho nechutný a nerada bych přišla o sklo ze sady, tak možná koupit nějaké obyč levné ? Jéé, a jak to vyřešit s kafem ? To budu stále v kuchyni u rychlovarné konvice, uff. Ale plastové kelímky na horkou kávu jsou snad také ? Bude tam i živá hudba, známí kluci z kapely přijdou prý zahrát jen za prase :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17630
4.11.11 21:45

Tak my máme takovéhle akce celkem často. Prase kupujeme už předuzené, takže se nemusí dělat vůbec dlouho. Po zkušenostech, kdy musel stále někdo stát u ohně a točit klikou máme teď takové udělátko, co točí samo. Jen občas někdo pašíka pomaže směsí koření a oleje a okrajuje a roznáší plátky masa. Chlebíčky pro takové množství lidí taky děláme… Pak třeba koupíme nakládaný hermelín (velikou sklenici), to je dobrý v noci, když honí mlsná, pak nějaké koláče, po tom se vždycky sáhne. Jednohubky většinou zapomenu doma v lednici :oops: Pak takové křupání a tak. Každý chce stejně hlavně maso :-D
Jelikož jsme dost velká rodina, tak na větší akce už to řešíme cateringovou společností. Jen třeba dovezou občerstvení, je to zase něco jiného než děláme běžně. Obsluha jen na svatby :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17630
4.11.11 21:48
lenulik píše:
Ještě nevím, jak to vyřešit se skleničkama na víno, copak chlapi si natočí do papírových kelímků, maso na tácky, ale to víno je z toho nechutný a nerada bych přišla o sklo ze sady, tak možná koupit nějaké obyč levné ? Jéé, a jak to vyřešit s kafem ? To budu stále v kuchyni u rychlovarné konvice, uff. Ale plastové kelímky na horkou kávu jsou snad také ? Bude tam i živá hudba, známí kluci z kapely přijdou prý zahrát jen za prase :-)

my používáme normálně skleničky z domova a v pohodě. Ale třeba jste divočejší :-) Venku máme lavor s vodou a tam se to rovnou umývá. Nemáte někde venku na domě zásuvku? Pak by na konvici stačil prodlužovák, stolek a zahradní kuchyňka je na světě!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
690
4.11.11 21:58

Super - dííky. Tak už je vyřešené i kafe, to je pravda, at si ho každý udělá v improvizované zahradní kuchynce. Ty skleničky na víno teda risknu, víno budou pít pouze distingované dámy :-) tak mi to snad nerozflákají. Bude tam převážně omladina, nás " starých " jen půlka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
690
4.11.11 22:01

Ještě mně napadlo - co mytí rukou ? Vymyslím mobilní záchod a nakonec mi polezou do koupelny, do prčic. Tak taky lavorek, mýdlo a ručník - zahradní umývárna :-) Jenže když si tam někdo umyje mastný ruce od masa a druhý ze záchoda, no to je humáč :-) :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14721
4.11.11 22:48
Bella29 píše:
Lenuliku pouštět se do prasete bez někoho zkušeného mi nepříjde ideální.To sele se musí předem napíchat solí,aby se to uleželo a na to pečení je dobré mít spešl vercajk.My,když jsme dělali prase na svatbě,jsme si objednali známého,který s tím má hodně zkušeností a on to sám připravil,zařídil,má na to i takový speciální gril a hlavně u toho celou dobu byl,ono není ani úpně jednoduché to správně odkrajovat.Takže já pokud bych neměla někoho takového v záloze,bych raději dělala něco jednoduššího,krkovici nebo kuřata,nebo něco takového :wink:

Souhlasím, bez zkušeností je lepší se do toho nepouštět. My jsme si půjčovali „prasotoč“ :lol: , prase jsme koupili už předem naložené, s radami, jak ho opékat. A stejně to nebylo ideální, to až podruhé, potřetí :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14721
4.11.11 22:51

A stejně ze zkušenosti bych se na takovou akci pokusila sehnat někoho, kdo by „obsluhoval“. Hlídal, zda je co pít, doplňoval pochutiny na stole, odnášel nepotřebné nádobí, atp. 25 lidí je hodně. Já měla na narozkách asi 20 lidí a kmitali jsme tam dva jak blbci, já si s nikým nepokecala, jen jsem běhala jako pikolík :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný