Pohřeb bez obřadu
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Ano, nedávno s úmrtím dedy. Bylo to na jeho výslovné přaní. Jen jsem vyzvedla urnu a nechala ji uložit do rodinného hrobu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Asi tak nějak v podobném duchu jsme pohřbívali sestru v době proticovidových opatření. Sestra si přála být zpopelněna, tak jsme s urnou šli jen nejbližší rodina a asi dva hodně blízcí přátelé sestry na hřbitov a tam jsme urnu zakopali do hrobu vedle táty. Když to srovnám s těmi pohřby s obřadem, tak tohle mi přišlo takové nějaké příjemnější, jestli se to tak dá nazvat.
- Citovat
- Upravit
Pohřbila jsem tak maminku, za prvé bych obřad neunesla, maminka zemřela téměř přesně za rok, co zemřel manžel, maminka byla ležák a já jsem byla psychicky na dně. Zaplatila jsem kremaci, kremační rakev, která není vůbec špatná, jen nemá ozdoby a vevnitř nejsou krajky a nevisí ven, donesla jsem mamince pěkné oblečení a prádlo, nechala jsem vytisknout parte, kde bylo napsáno, že rozloučení bude v rodinném kruhu a to bylo všechno. A za druhé, hrob jsme rekonstruovali, takže hned po vyzvednutí urny ji nebylo možné do hrobu uložit. Maminku jsem měla pár týdnů doma.
Pak jsem ji celá rodina uložili, pomodlili se, zavzpomínali u hrobu a odešli domů. Nic neuctivého na tom nebylo a pohřeb stál dokonce tolik, co manželův pohřeb před rokem s církevním obřadem a zádušní mší. Každý večer se modlím za klid duší mých drahých, zapaluji svíčky doma i na hřbitově a vzpomínám pořád. Obřad by nic lepšího nepřinesl, jen bych se zbytečně týrala.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Dani65 ta cena fakt? v roce 2020 jsme pohřbili dědečka - církevní obřad se vším všudy - 49000,–-, letos mou tetu pohřbil její manžel bez obřadu 13000,–-, takže cena řádově jiná
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@_-veronix-_ Ahoj, četl jsem několik článků na téma, že obřad je důležitý pro pozůstalé a to z důvodu lepšího vyrovnání se s odchodem blízkého člověka. A musím na základě zkušeností říct, že na tom něco je.
Pokud někdo nechce obřad z důvodu financí, pak si myslím, že může nějaké rozloučení udělat klidně sám, nějakým vlastním rozloučením, vzpomínkou, položením kytičky nebo vhozením do řeky. Symbolika je prostě v některých ohledech důležitá.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Dani65 Myslím, že jsi to rozloučení s maminkou pojala moc hezky. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@smile_xxx píše:
Bez obřadu jsem pohřeb nezažila. Ale máma byla na pohřbu s obřadem, kde řečník na konci proslovu řekl, že si rodina nepřeje, aby jím lidé kondolovali. O tom jsme slyšela poprvé.
to je naprosto běžné, hlavně to začalo v covidovém období, kdy bylo kondolování v podstatě zakázáno, a spousta pozůstalých si to přeje i nyní
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Tichošlápek píše:
@stinga v Praze letos bez obřadu 25k
ty jo, kolik teda by stál pohřeb se vším všudy?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@stinga to bohužel netuším, popravdě jsem to nezjistovala, ale Olšany no, řekla bych, ze by to byla pěkná raketa
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tchan byl jen zpopelnen, urna vyzvednuta a ciste jen rodina, zadni pratele, se sesla u hrobu na ulozeni urny. Pan, ktery to provadel, mel i nejakou kratickou rec, cele to bylo dustojne, nebylo to zbytecne dlouhe a jako takovy ten meznik rozlouceni mi to pripadalo dostatecne. Tedy nejen mne, ale i manzelce, synum, bratrovi…
Jedna moje babicka nebyla ani ulozena do hrobu, tata si ji vyzvedl a pak ji byl sam rozprasit na misto, kde si to sama opravdu prala. To myslim byla pro tatu taky dostatecna prilezitost se rozloucit.
Pokud bych mela premyslet, jak to jednou bude primo s mymi rodici… nejsou verici, na pohrbech se neciti dobre, krome nejblizsi rodiny v podstate neni koho pozvat, navic po zkusennosti z dedova pohrbu nevim, jestli bych vubec obrad zvladla psychicky, takze tam bych taky asi volila jen setkani nejblizsich pri ulozeni urny.
- Citovat
- Upravit
My pohřbili tatínka také bez obřadu. Nechali jsme ho zpopelnit, vyzvedli si urnu a poté pozvali celou rodinu/přátelé a tatínka pohřbili na zahradě a nad něj zasadili strom.
Táta nebyl fanda hřbitovů a mamka ho chtěla mít u sebe. Stromek hezky roste, na podzim krásně voní, na jaře kvete a v zimě na něj věšíme světýlka. Za sebe to bylo to nejlepší, co jsme pro něj mohli udělat. Představa studeného krematoria se mi prostě příčí.
A mamka mluví o tom, jak jednou půjde vedle táty a budou mít propletené kořeny.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Králičice píše:
Kdyz mi umrelo miminko. Da se zaridit jen vystaveni rakvicky..Obrat se na pohrebni sluzbu.20 min jsme si pobreceli -sami. A sli domu.
Když jsme pohřbívali měsíční dcerku tak bez obřadu, v úzkém kruhu, šla do hrobu, a měli jsme tam kněze. Neměli jsme chuť na nic. Ještě teď mám před očima rakvičku kterou nesl v náruči až k hrobu. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit