Pohřeb bez obřadu

12.10.22 10:22

Pohřeb bez obřadu

Dobrý den,
zaujalo mě téma pohřbu bez obřadu, jelikož s takovýmto stylem pohřbu nemám žádné zkušenosti. Vždy jsem byla na pohřbu jen s obřadem, a to jak na církevním tak v krematoriu. Zajímalo by mě, jaké zkušenosti s pohřbem bez obřadu máte vy? Zařizovali jste někdy tento typ pohřbu? Co vás k tomu vedlo? Popř. jaké rozdíly vnímáte v pohřbech s obřadem a bez obřadu?
Děkuji a těším se na diskuzi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2631
12.10.22 10:31

Takový pohřeb jsem nezažila. To snad ani nejde, ne? Když zemře člověk, který nemá žádné příbuzné, tak mu stejně musí být uspořádán obřad.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9795
12.10.22 10:36
@Velešínka3 píše:
Takový pohřeb jsem nezažila. To snad ani nejde, ne? Když zemře člověk, který nemá žádné příbuzné, tak mu stejně musí být uspořádán obřad.

Samozřejmě, že to jde. Obřad rozhodně není povinný. Proběhne kremace a pozůstalí si jen vyzvednou urnu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22063
12.10.22 10:39
@_-veronix-_ píše:
Dobrý den,
zaujalo mě téma pohřbu bez obřadu, jelikož s takovýmto stylem pohřbu nemám žádné zkušenosti. Vždy jsem byla na pohřbu jen s obřadem, a to jak na církevním tak v krematoriu. Zajímalo by mě, jaké zkušenosti s pohřbem bez obřadu máte vy? Zařizovali jste někdy tento typ pohřbu? Co vás k tomu vedlo? Popř. jaké rozdíly vnímáte v pohřbech s obřadem a bez obřadu?
Děkuji a těším se na diskuzi.

Proč nenapíšeš rovnou, že děláš výzkum?

@Velešínka3 píše:
Takový pohřeb jsem nezažila. To snad ani nejde, ne? Když zemře člověk, který nemá žádné příbuzné, tak mu stejně musí být uspořádán obřad.

Proč a pro koho? V takovém případě je zemřelý bez obřadu zpopelněn a uložení urny zařídí městský úřad do „městského hrobu“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3958
12.10.22 10:44

Ano, několik příbuzných jsme pohřbívali bez obřadu. Mně osobně to příliš sympatické není (samozřejmě, pokud si to dotyčný tak přál, tak to je jiná věc).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3958
12.10.22 10:49
@Velešínka3 píše:

Cože? To je asi vtip, ne? :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1176
12.10.22 10:59

Samozřejmě že to jde, pohrbivali jsme tak babičku. Sešli jsme se na hřbitově, chlapi otevřeli hrob a uložila se tam urna. Pak šli všichni na smutecni hostinu, kde se jedlo, pilo a v dobrém vzpomínalo.
Nevím, co by na tom mělo být neuctiveho nebo divného :nevim: Ne každý má potřebu nechat blabolit cizího člověka o někom blízkém, nechat hrat stokrát omletou pohřební hudbu, koukat na samozvane plačky.. Takhle mi to přišlo mnohem osobnejsi a lepší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3958
12.10.22 11:04

@Yves6511 pokud je tam smuteční hostina, tak by mi to taky přišlo jako hezké rozloučení. U nás se bohužel jen uložila urna a šlo se domů. To mě trošku mrzelo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1176
12.10.22 11:09

@Thomassss tak zas mi přijde slušnost prohodit pár slov s příbuznými a známými, které třeba léta nepotkáme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3958
12.10.22 11:12

@Yves6511 je to tak :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1268
12.10.22 11:15
@Yves6511 píše:
Samozřejmě že to jde, pohrbivali jsme tak babičku. Sešli jsme se na hřbitově, chlapi otevřeli hrob a uložila se tam urna. Pak šli všichni na smutecni hostinu, kde se jedlo, pilo a v dobrém vzpomínalo.
Nevím, co by na tom mělo být neuctiveho nebo divného :nevim: Ne každý má potřebu nechat blabolit cizího člověka o někom blízkém, nechat hrat stokrát omletou pohřební hudbu, koukat na samozvane plačky.. Takhle mi to přišlo mnohem osobnejsi a lepší.

Měli jsme to úplně stejně s tátou. Odešel náhle ze dne na den a strašně mě to vzalo. Absolutně jsem si nedokázala představit, že bych někde seděla půl hodiny hodinu ve studeném krematoriu s hromadou dalších lidí a přede mnou jeho rakev, potom ta část kdy rakev zajíždí pryč, zavřou se ta vrata…to bych prostě nedala. Shodli jsme se na tom i s bráchou a s mojí mámou. Takže jsme ho nechali zpopelnit a na parte nechali dát oznámení, že rozloučení s ním se koná tehdy a tehdy u příležitosti uložení urny do hrobu. Po tomhle jsme měli s příbuznými zamluvenou restauraci poblíž na posezení a vzpomínání, večer ještě brácha ve vesnici, kde táta žil, hospodu, kde se sešli jeho pozůstalí kamarádi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3585
12.10.22 11:15

Pohřbívali jsme tak s bráchou mamku. Nebyla to neúcta vůči ní. Byla náhlá smrt v mladém věku, špatně jsme to nesli, a na žádnou šaškárnu jsme neměli náladu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17008
12.10.22 11:19

Kdyz mi umrelo miminko. Da se zaridit jen vystaveni rakvicky..Obrat se na pohrebni sluzbu.20 min jsme si pobreceli -sami. A sli domu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.10.22 11:27

@_-veronix-_ manžela babička pohřeb odmítala, nechtěla obřad. Nechala se jen zpopelnit a my jsme se sešli při ukládání urny do hrobu a pak jsme chvíli poseděli u strejdy s tetou a jelo se domů.

• Citovat
  • Upravit
21909
12.10.22 11:58

Bohuzel, je to taky dost o penezich. Myslim, ze klidne tak 2/3 techto pohrbu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat