Pohřeb bez obřadu

Napsat příspěvek
Velikost písma:
5380
12.10.22 18:34
@tevl píše:
My pohřbili tatínka také bez obřadu. Nechali jsme ho zpopelnit, vyzvedli si urnu a poté pozvali celou rodinu/přátelé a tatínka pohřbili na zahradě a nad něj zasadili strom.

Táta nebyl fanda hřbitovů a mamka ho chtěla mít u sebe. Stromek hezky roste, na podzim krásně voní, na jaře kvete a v zimě na něj věšíme světýlka. Za sebe to bylo to nejlepší, co jsme pro něj mohli udělat. Představa studeného krematoria se mi prostě příčí.

A mamka mluví o tom, jak jednou půjde vedle táty a budou mít propletené kořeny.

To je moc hezké! :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.10.22 18:38

Přijela vzdálená rodina, udělali jsme kruh tam, kde chtěla babička být, chytli jsme se za ruce, zazpívali, poplakali a šli prochazkou zpatky.

• Citovat
  • Upravit
17008
12.10.22 18:58

@mamule42 - synáček měl 31 dnů :hug: A my jsme nevěřící. Nechali jsme ho zpopelnit, urnu jsem měla do jara doma a teď už je u pradědečka a prababičky. 6.12 to bude 10 let.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.10.22 19:29

Když mi před pár lety zemřela dcerka :srdce: (rakovina), tak jsem uvažovala, že pohřeb dělat nebudu. Nedovedla jsem si to totiž vůbec představit. :( Ale nakonec mně popohnala nejlepší kamarádka, a za to rozloučení jsem nakonec ráda. V obřadní síni se během dcerčiných oblíbených písniček promítaly fotky i vzpomínky a reakce dceřiných kamarádů a žádná slova nepadla. Pohřeb i hostina byly jen pro blízkou rodinu a kamarády, cca 40 lidí. Ale po pár dnech jsem si uvědomila, že by se s ní rádi rozloučili i jiní lidé a že jsem jim to neumožnila. Dnes bych na parte napsala datum i čas rozloučení. A určitě bych nikomu blízkému neuspořádala pohřeb bez obřadu. Dnes si myslím, že ty společné chvíle pokory a úcty vůči zesnulému v obřadní síni mají smysl.

• Citovat
  • Upravit
5932
12.10.22 19:41
@Králičice píše:
@mamule42 - synáček měl 31 dnů :hug: A my jsme nevěřící. Nechali jsme ho zpopelnit, urnu jsem měla do jara doma a teď už je u pradědečka a prababičky. 6.12 to bude 10 let.

Dcerka by měla 29.3. 6 let, já jsem ji nechtěla zpopelnit, nedovedla jsem si to představit, šla do hrobu na mého bratra.Je to hrozný že i miminka musí odejít.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Hanka1
12.10.22 19:45
@Yves6511 píše:
Samozřejmě že to jde, pohrbivali jsme tak babičku. Sešli jsme se na hřbitově, chlapi otevřeli hrob a uložila se tam urna. Pak šli všichni na smutecni hostinu, kde se jedlo, pilo a v dobrém vzpomínalo.
Nevím, co by na tom mělo být neuctiveho nebo divného :nevim: Ne každý má potřebu nechat blabolit cizího člověka o někom blízkém, nechat hrat stokrát omletou pohřební hudbu, koukat na samozvane plačky.. Takhle mi to přišlo mnohem osobnejsi a lepší.

Napodobne, udelali jsme to u nabicky, taty i tchana. Nevidim na tom nic divneho…

• Citovat
  • Upravit
Hanka1
12.10.22 19:53
@Anonymní píše:
Když mi před pár lety zemřela dcerka :srdce: (rakovina), tak jsem uvažovala, že pohřeb dělat nebudu. Nedovedla jsem si to totiž vůbec představit. :( Ale nakonec mně popohnala nejlepší kamarádka, a za to rozloučení jsem nakonec ráda. V obřadní síni se během dcerčiných oblíbených písniček promítaly fotky i vzpomínky a reakce dceřiných kamarádů a žádná slova nepadla. Pohřeb i hostina byly jen pro blízkou rodinu a kamarády, cca 40 lidí. Ale po pár dnech jsem si uvědomila, že by se s ní rádi rozloučili i jiní lidé a že jsem jim to neumožnila. Dnes bych na parte napsala datum i čas rozloučení. A určitě bych nikomu blízkému neuspořádala pohřeb bez obřadu. Dnes si myslím, že ty společné chvíle pokory a úcty vůči zesnulému v obřadní síni mají smysl.

Muj tata si treba vyslovne nepral mit pohreb v obradni sini, tak jsme mu jeho prani splnili, babicka zemrela za nejhorsich kovidovych opatreni, taky jsme nedelali obrad.

• Citovat
  • Upravit
3449
12.10.22 20:02

Já bych v první řadě bylo pro to, aby si tyhle věci lidi mezi sebou stihli říct, dokud je čas. Jako jak si představují svoje vlastní poslední rozloučení, hudba apod. Myslím že forma rozloučení má být podle přání zesnulého, ne podle toho jak to vyhovuje pozůstalým :nevim: Bohužel, lidé o mrti mluvit nechtějí, je to prostě pořád velké tabu…A přitom je smrt stejnou součástí života jako narození..Zkrátka musíme tam všichni, bez rozdílu. Je to jediná spravedlnost na světě :andel:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.10.22 20:09
@Hanka1 píše:
Muj tata si treba vyslovne nepral mit pohreb v obradni sini, tak jsme mu jeho prani splnili, babicka zemrela za nejhorsich kovidovych opatreni, taky jsme nedelali obrad.

Přání zesnulého bych respektovala také. A vůbec neodsuzuji, že se někdo loučí jinak. Psala jsem jen o svém pohledu.

• Citovat
  • Upravit
105
12.10.22 20:19

Když jsem pochovával mamku, dělal jsem klasický venkovský pohřeb se vším všudy, mše v kostele, muzikanti, uložení do rodinného hrobu, pohřební kar. Protože si to mamka tak přála.
Já pújdu jinudy, nechci žádný pohřeb, žádné rozloučení nic. Zpopelnit, rozprášit u nás na zahradě kde to mám rád a konec šmitec.

Sestřence zemřelo jednodenní miminko, udělali rozloučení v kostele, uložení do hrobečku.

Obecně nemám pohřby rád, nerad na ně chodím, nerad je vypravuju.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1341
12.10.22 21:55
@Premek_Orac píše:
@Dani65 Myslím, že jsi to rozloučení s maminkou pojala moc hezky. :andel:

Děkuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1341
12.10.22 22:04
@stinga píše:
@Dani65 ta cena fakt? v roce 2020 jsme pohřbili dědečka - církevní obřad se vším všudy - 49000,–-, letos mou tetu pohřbil její manžel bez obřadu 13000,–-, takže cena řádově jiná

Jde o dobu před 9 lety a žiju na maloměstě. Manželův pohřeb stál v roce 2012 15 000kč a maminčin o rok později bez obřadu 13 000, urny nepočítám, ale co si pamatuju, tak maminčina byla dražší, protože, než jsme vybudovali v hrobě urnový sklípek, tak byly urny uloženy v prosklené vitrínce, takže byla zdobená a s nápisem. Za rok ceny pohřebních služeb vrostly a zvýšily se i ceny kremací. Ale mně o peníze nešlo, pohřeb jsem nechtěla, protože bych to nezvládla, bylo toho moc a rodina s tím souhlasila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76958
12.10.22 22:26
@Dani65 píše:
Jde o dobu před 9 lety a žiju na maloměstě. Manželův pohřeb stál v roce 2012 15 000kč a maminčin o rok později bez obřadu 13 000, urny nepočítám, ale co si pamatuju, tak maminčina byla dražší, protože, než jsme vybudovali v hrobě urnový sklípek, tak byly urny uloženy v prosklené vitrínce, takže byla zdobená a s nápisem. Za rok ceny pohřebních služeb vrostly a zvýšily se i ceny kremací. Ale mně o peníze nešlo, pohřeb jsem nechtěla, protože bych to nezvládla, bylo toho moc a rodina s tím souhlasila.

aha, tak to je zajímavé ty ceny,
právě poslední roky těch pohřbů bez obřadu hrozně přibývá, protože lidi buď nemají peníze nebo nechtějí platit - neříkám, že všichni,
dědeček z mamčiny strany také nechtěl obřad a babička, která má 87 let, také ne,
dědeček a babička z otcovy strany zase chtěli vše s velkou pompou - tak to tak také měli

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1341
13.10.22 14:02

Každý člověk si přeje odejít tou poslední cestou jinak. U nás pohřbů bez obřadu moc není, naopak se zvýšil počet církevních pohřbů, stala se z toho moda, jako křtiny, V mém okolí jsou tři pohřební služby, já jsem si vybrala tu nejbližší a pak jsem zjistila, že je nejlevnější, ale my jsme fakt spíše velká vesnice, než město a to sousední město, kde jsem
pohřeb zařizovala, je městys, cca 12 tisíc duší. Tak snad proto byly pohřby za takovou cenu, ale je to 10 a 9 let, tak dneska ta cena bude taky mnohem vyšší.
Nicméně, jak tak čtu, měla bych ve svém věku 50+, začít šetřit na pohřeb, teda hotovost, aby se to pak našlo v hrnku a nemuselo se čekat na dědictví. :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16.4.24 12:05

My bychom obřad chtěli ale když vidím ty ceny https://www.fondik.cz/…stoji-pohreb tak se budeme snažit to asi co nejvíce osekat :,(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat