Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj maminy,mam takovy dotaz snad mi poradite..jsem podruhe tehulinka 19+5 a nase mala se moc nevrti.Kdyz zacne tak to jde citit ale treba jen dve stouchnuti a nic..je to treba jen jednou denne a ne kazdy den..myslite ze je to proste moc brzy aby se vrtela ostosest??
Z prvniho tehotenstvi si to uz moc nepamatuju ale asi sem tohle neresila.
Tak snad poradite..dekuju krasnoocko
Krásnoočko, jasně, je moc brzo. Taky jsem podruhé těhotná, poprvé jsem cítila pohyby snad až ve 23. týdnu, teď už jsem věděla, co to je:), tak už od 16. týdne se mi zdálo, že je cítím. Pak ve 21. týdnu se malá celý den nepohnula (tedy mě to tak připadalo) a můj doktor mi ani neudělal ultrazvuk, ale hnal mě na základě toho mého subjektivního pocitu na pozorování do špitálu. Tam mi ten utz udělali, vše bylo ok a bylo mi řečeno, že je to děťátko ještě hrozně malé a má tam moc místa - a je fakt, že třeba na utz zrovna dělalo salta, ale já necítila vůbec nic. Jen správně mířené kopance…
Nějaká pravidelnost v pohybech se sleduje asi od 24. (nebo dokonce od 28.?) týdne…
Přeji pohodový zbytek těhu, Baghira
baghiro-dekuju za odpoved
si zlato.takhle me snad nikdo jeste neuklidnil..je to presne jak pises..pred dvema dny bylo vse v poradku na UZ takze asi zbytecne plasim
moc diky
krasnoocko nestresuj tehulko…to je normalni a u nekoho to je citit vice a u nekoho mene…A pokud mas treba jeste placentu na predni strane briska tak se mimi musi mnohem vice snazit abys to citila..A navic tam ma stale jeste dost mista na pohybovani takze i kdyz se hybe hodne ty to jeste necitis tak intenzivne..
Ja jsem o dost dale nez ty a taky me obcas ta moje princezna desi ze se vubec nehybe a pak mi to vynahradi..
Takze neboj
tak já treba necítím pohyby vůbec a to čekam 5.díte. Pravda jsem sice v 17tt. ale stejne. Asi tam má moc místa.
Ahojte holky, čekám první mimčo a stresuju.
Jsem ve 22. týdnu, placenta by měla být vzadu, prvorodička.
Minulý týden jsem ucítila první pohyby. Cítila jsem je docela dlouho, asi 10 minut v kuse se tam miminko převalovalo. Pak jsem je cítila ještě 3× a od té doby - 4 dny - nic. Včera jsem byla zkontrolovat mimčo na ultrazvuku a bylo v pořádku, spalo. Jenže ono se pořád vůbec neozvalo. Je možné, že pořád spí? Tak dlouho? Je to v pořádku? Jsem hodně hubená (teď 50 kg na 166 cm) a mám i pocit, že je pořád ve stejné poloze - jsem schopná si ho (alespoň myslím) nahmatat jako tvrdší části. Hmatal to i přítel. A pořád mám pocit, že mám největší bouličku kousek nalevo od pupíku. Už 4 dny. Je mi trošku hloupé jet další den opět k doktorce, ale po pravdě nemám z toho vůbec dobrý pocit. Co byste na mém místě dělaly? Čokoláda, džus ani cvičení nezabírá. Zkouším si vždy lehnout na záda a přiložit na bříško dlaně.
Moc děkuju a omlouvám se, že tady s tím opět otravuju ![]()
L.
Muze byt otocene nozkama do bricha a nemusis pohyby citit
pokud jsi z toho opravdu nervni, porid si angelsound. Najdes srdicko, poslechnes a uklidni te to - zalezitost pul minuty
a az ucitis pohyby pravidelne, muzes prestat pouzivat. V tomto pripade a pri takovych nervech bych do nej sla
staci z bazaru…
Ahojky,
myslím, že po týdnu od prvních pohybů je ještě brzo na to, aby se ozývalo nějak pravidelně.
Já tedy cca v těchto týdnech dělala to, že když jsem se chtěla uklidnit, že se hýbe, tak jsem si opatrně lehla na břicho. Ne úplně plnou vahou, ale opřená o předloktí (prostě tak, jako když si čteš na pláži knížku
)…no a to jsem jí vždy začala cítit…tak můžeš zkusit ![]()
Každopádně myslím, že je to (jak jsem psala výše) normální. Nicméně klasická mantra - klidně 100× zbytečně, než jednou pozdě…prostě necítíš-li se, tak si klidně zajeď na kontrolu. Já takhle jednou dostala (teda ve vyšším týdnu) v porodnici „vynadáno“, že je vše naprosto v pořádku, ale že proč jsem nepřijela hned, jak jsem se začala stresovat, že bych si ušetřila celodenní nervy (jela jsem až večer, když se mi to od rána nezdálo) a že od toho tam jsou ![]()
Vcera bylo v poradku, i kdyz “pohyby” necitis 4dny
neplasila bych ![]()
Ještě bych třeba zkusila na bříško poklepat prsty, popřípadě zahýbat trochu s celým břichem. Nebo pustit hodně nahlas hudbu z mobilu a přiložit na bříško. U mě se malej hodně hýbe po sprše, když si pak lehnu s trochu vyvýšenou hlavou…a taky se mu ohromně líbí, když vypiju bílou kávu…
zkusit se má všechno
a pokud fakt nic nepomůže začni konat a vyraz na kontrolu k doktorovi…