Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj holky mám prosbu, jsem 33+3 tt ještě před dvěma dny jsem měla pravidelné pohyby během dne a člověk aspon věděl, že je mimi v pořádku,ale poslední dva dny se pohyby silně zmírnili a nevím co se děje, vždy když jsem si sedla nebo šla večer do postele, tak se vrtělo celé břicho a nyní nic, jen pár pohybů za den. ![]()
Cim vetsi stupen tehotenstvi tim mene ma miminko mista bud v klidu a rada ze se hlasí kopanci ![]()
Ty kopance mi nevadili,ale ted mě děsí,že se to až tolik utlumilo, byl to fakt fotbalista a ted pomalu nic.
Utlumení by snad mělo být v pořádku, děsila bych se, kdybych třeba dva dny necítila vůbec nic, to bych asi uíkala na gyndu, aspoň se uistit, že je vše v pořádku. Pro jistotu tam zítra třeba zavolej a uvidíš co ti řeknou, třeba tě uklidní a nebo si tě pro jistotu pozvou ![]()
Náš malý v bříšku má po celé těhu své líné dny, které prokládá těmi kopacími. Čtyři dny třeba kope jak blázen a pak pátý den má klidový a sotva se pohne. To jen do něj pro jistotu šťouchnu, od mi odpoví dvakrát kopnutím nožičkou a zase spinká. Zrovna minulý týden kopal jak divý a v sobotu spinkal. Dnes jsem byla na monitoru plodu a vše bylo v pořádku. Myslím si, že u tebe to bude také. A je to ok.
Zkus sníst porci něčeho sladkého, či vypít velký pohár studené vody. Moje miminko se tím vždycky nastartuje k pohybu.
Pro tvůj klid zajdi ke tvému gynekologovi nebo do tvé porodnice, aby miminko překontrolovali. Určitě se nikdo nebude zlobit.
urcite bych to nechala lekarem zkontrolovat.radej tam jit 1× zbytecne,nez aby se me mimco treba uskrtilo pupecni snurou…
Určitě si skoč k doktorovi, za to nic nedáš a budeš mít jistotu. Ale jak píše nikitanikita miminko má v břiše čím dál méně místa a proto ho můžeš cítit míň.
Ten úbytek je normální - mimčo má míň místa. Ale zapisuj si pohyby - třeba jen čárečky na papírek. Zjistíš, že jich až tak málo není a pokud ne, tak raději zajdi za doktorem/do nemocnice. Když jsem ke konci 12 hodin neměla ani ťuk, letěla jsem na KTG (poslední týden před porodem 4×) a nikdy mi nikdo nic nevyčetl (krom zapomenuté průkazky v sobotu
).
uričtě bych pro svůj klid jela k doktorovi, aby na prcka mrkl. Jinak opravdu se pohyby utlumují s vyšším těhu.
To že cítíš pohyby méně, je normální - mimčo tam už nemá tolik místa. Já nějaký výrazný pohyby necítila nikdy a ke konci se tam už jen spíš boulil nebo převaloval. Navíc jsem ho kolikrát pohyby ty dva dny necítila - mimina nejsou pořád aktivní, někdy v tom bříšku dospávají a naše dítě teda dost tvrdě. Mohla jsem mu u břicha dělat randál, hýbat s břichem a stejně to s ním nehlo. Po dvou dnech se mi tam pak mlel zase ostošest. Ale pro tvůj klid si klidně k doktorovi skočit můžeš. Lepší zbytečně než pozdě.
Moje malá někdy kope až nadskakuju a to pomalu doslova, někdy je to třeba 3 dny a pak má jeden dva dny odpočinkové.To cítím opravdu jen to, jak se otře o stěnu dělohy, žádný kopaneček nic.Ale důležité je, že prcka vůbec cítíš.Měla bys cítit minimálně 10 pohybů za 12 hodin.Já byla teď v pátek na CTG (z jiného důvodu, ne kvůli pohybům) a výsledky máme na 1.A je pravda, že čím vyšší stupeň těhotenství, tím se pohyby zmírňují.Míň kopanečků, ale zato razantnější
.Ale pro svůj klid bych zašla za doktorem, než se zbytečně nervovat.
Může být mimčo otočene jakoby do těla, to nic necítíš.. Jinak samozřejmě už nemá tolik místa, a hlavně už tolik nekope, pak se bude jen protahovat a to bude bolest až ti vystrčí napnutou nožku bokem bříška
![]()
Přesně jak říkají holky,vůbec se neboj,já jsem ve 32.tt a taky to mám s pohyby jak kdy,někdy maličká kope jako blázen a pak má zase dny klidu a cítím jí jen trošku,ale cítim a to je důležitý,miminko už má mín místa,tak nemá možnost sebou mrskat tak,jako dřív ![]()
Holky tak jsem dnes byla na kontrole a malej jen rezignoval, má málo místečka, nabrala jsem celkem jen 6 kg a bčicho nemám skoro žádné, váží cca 2.20 a jen se mu prostě nechce hýbat,jen spinkat.
![]()