Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj, chtěla bych se zeptat, zda jste některá při porodu využili Entonox (inhalační přípravek). Četla jsem o něm jen to, že se moc nevyužívá, nicméně včera u nás byla na návštěvě teta, která pracuje v nemocnici a docela o něm básnila.
Zajímají mě nejvíc názory maminek, které rodily v roce 2011, tedy nějaké aktuální info.
Jinak jsem rozhodnutá (pokud to půjde) pro epidural, i když dneska se do mě pustila moje vlastní máma, jestli toho nechci nějak moc, že ona taky zvládla porod bez ničeho
, no máma-nemáma, poslala jsem jí někam. Sama nejlíp vím, jak snáším nebo nesnáším bolest…
Ahoj, nevím jestli někdo zkušenost, Entonox u nas na trhu není moc dlouho a používá se spíše na traumačce, úrazovým a teď i u zubařů (dělala jsem obch.zástupce pro zubaře a Entonox jsme nabízeli). Ale to co vím, to se dočteš i na netu a navíc když jsme jej začali nabízet, tak jsem byla v začátku těhotenství, takže nemám ani vlastní zkušenost. Je to směs kyslíku a rajského plynu, takže jsi v takové pěkné náladičce
a odbourává to strach ne bolest!!! Proto je hl. využití spíše na úrazovým. Jinak má rychlý nástup účinku ale i rychlé odeznívání, takže by jsi při porodu musela mít na obličeji masku.
Kamarádce (u zubaře) se z toho třeba motala hlava, až jí z toho bylo nevolno, někdo zase říkal, že by udělal cokoliv, protože v tu chvíli ti tak nějak všechno jedno.....prostě tam jde o odbourání strachu z lékařského zákroku. No neporadila jsem ti, ale přijde mi to zbytečné u porodu. ![]()
ahoj ja pri porodu inhalovala rajsky plyn, od bolesti to nepomuze, ale je trochu snesitelnejsi. chvilkama mi bylo nevolno, ale nic hrozneho. podle me smysl ma.
do epiduralu bych nikdy nesla, predstava dlooouhe jehly v pateri a naprosteho klidu pri kontrakcich, je ponekud zvlastni. a na dite to pozitivni vliv taky mit nebude. no ale kazdeho vec
no o tomhle teda slyším poprvé, ale pokud je to na způsob rajského plynu, tak bejt omámená tímhle při porodu mi nepřijde zrovna ideální
, co se týká epiduralu, taky sem nechtěla přijde mi, že při porodu spíš škodí než pomáhá - zaprvý jehla do páteře, za druhý nemusej se dobře trefit, takže když se trefí do nervu už si třeba nikdy nesedneš, za třetí při porodu je třeba kontrakce cejtit, abys dítěti na svět pomohla atd ......no každýho věc, já rodila oba kluky vpodstatě bezničeho a zas tak hrozný jak se vykládá to fakt nebylo, naopak pro mě byly oba porody zážitkem
a neboj tvůj mozek si při porodu vyrábí vlastní drogy například oxytocin …takže bych tam žádný jiný k tomu fakt necpala ![]()
brumdinka píše:
no o tomhle teda slyším poprvé, ale pokud je to na způsob rajského plynu, tak bejt omámená tímhle při porodu mi nepřijde zrovna ideální, co se týká epiduralu, taky sem nechtěla přijde mi, že při porodu spíš škodí než pomáhá - zaprvý jehla do páteře, za druhý nemusej se dobře trefit, takže když se trefí do nervu už si třeba nikdy nesedneš, za třetí při porodu je třeba kontrakce cejtit, abys dítěti na svět pomohla atd ......no každýho věc, já rodila oba kluky vpodstatě bezničeho a zas tak hrozný jak se vykládá to fakt nebylo, naopak pro mě byly oba porody zážitkem
a neboj tvůj mozek si při porodu vyrábí vlastní drogy například oxytocin …takže bych tam žádný jiný k tomu fakt necpala
Mě teda epidurál u porodu fakt hodně pomohl a nemůžu si na něj vůbec ztěžovat. Když už jsem měla nutkání tlačit, tak ti v tom epidurál stejně nezabrání a pomohl mi i v tom, že jsem díky němu měla porod rychlejší, jelikož když mi ho napíchli a já necítila žádné bolesti, tak jsem se naprosto uvolnila a tím lépe a rychleji otevírala. A teda nevím, ale ještě jsem neslyšela o nikom, komu by ho špatně píchli…
Za mě epidurál… ![]()
ahoj, rodila jsem v tento rok rijnu, o entonoxu jsem neslysela, nikdo mi to pri porodu nenabidl..
epidural jsem mela a fakt mi pomohl ![]()
lovesmile píše:brumdinka píše:Mě teda epidurál u porodu fakt hodně pomohl a nemůžu si na něj vůbec ztěžovat. Když už jsem měla nutkání tlačit, tak ti v tom epidurál stejně nezabrání a pomohl mi i v tom, že jsem díky němu měla porod rychlejší, jelikož když mi ho napíchli a já necítila žádné bolesti, tak jsem se naprosto uvolnila a tím lépe a rychleji otevírala. A teda nevím, ale ještě jsem neslyšela o nikom, komu by ho špatně píchli…
no o tomhle teda slyším poprvé, ale pokud je to na způsob rajského plynu, tak bejt omámená tímhle při porodu mi nepřijde zrovna ideální, co se týká epiduralu, taky sem nechtěla přijde mi, že při porodu spíš škodí než pomáhá - zaprvý jehla do páteře, za druhý nemusej se dobře trefit, takže když se trefí do nervu už si třeba nikdy nesedneš, za třetí při porodu je třeba kontrakce cejtit, abys dítěti na svět pomohla atd ......no každýho věc, já rodila oba kluky vpodstatě bezničeho a zas tak hrozný jak se vykládá to fakt nebylo, naopak pro mě byly oba porody zážitkem
a neboj tvůj mozek si při porodu vyrábí vlastní drogy například oxytocin …takže bych tam žádný jiný k tomu fakt necpala
Za mě epidurál…
Já se přidám k lovesmile.Za mě epidurál také.Měla jsem ho u obou porodů a pěji jen chválu.U prvního porodu jsem se po něm a 12h bolestech začala konečně otvírat.Po píchnutí jsem necítila žádnou bolest,při tlačení jsem u obou porodů o kontrakcích věděla,takže taky žádný problém.Píchnutí trvá malou chvilku při jedné kontrakci,cítíte jen slabé píchnutí,prostě je to injekce,tak to píchne.A ty hrůzostrašné příběhy o špatném napíchnutí epidurálu,no také nevím o nikom ,komu by se to stalo.
Já bych nešla do žádného rajského plynu, protože to má na miminko vliv a ani do epidurálu, taky si myslím, že tam je velké riziko toho, že to porodu akorát může uškodit a i je šance, že miminku, ostatně jako u jaké koliv medikace. Už jeden porod, bez jakých koliv utišujících medikací mám za sebou a teď ten druhý, mám také v plánu bez ničeho. Věřím si, že to zvládnu, máme přece na to uzpůsobené tělo už co svět stojí
. Ale samozřejmě je to můj názor a nikoho neodsuzuji, páč je to každého věc ![]()
No třeba má sestřenice, když dostala u porodu epidurál, tak na místo aby působil od pasu dolů, tak působil naopak, od pasu nahorů ![]()
Já nevim, ale pocit, že mě někdo píchá do míchy, ve mě vyvolává snad větší paniku, než porod samotnej
. Ale jak říkám, každého věc a každá si to nesem po svým ![]()
Děkuji za názory!
Já jsem první dítě rodila akutní SC, s částečnou anestezií. Vážila jsem 90 kg, byla jsem dost v šoku, že je nějaký problém (špatné ozvy u syna), celá jsem se klepala jako sulc a přesto doktor (tak o 20 kilo lehčí váha než tehdy já) mě dokázal chytit a udržet takovým způsobem, že jsem se ani nehla a napíchnutí proběhlo v pořádku
.
Zítra mám termín u druhého dítěte, ale jelikož jsem si minule vlastně nic nezažila, tak jsem z hlediska zkušeností prvorodička. Práh bolesti mám proklatě nízko, navíc tlak 90/60, při vypětí se mi motá hlava a občas mi bývá dost na omdlení, takže se obávám, že to asi bez nějakého utišení nedám. I když vzhledem k předchozí sekci mi doktoři rovnou řekli, že to vyloženě tlačit nebudou, když to nepůjde, tak holt znovu SC.
Dneska mám pocit, že by to zítra šlo. (Ale ten mám už týden
…).
Gabčulko, já mám termín 2.12.
Jinak moc držím palečky ať vám to oběma dobře dopadne, určitě to bude v pořádku
Jo a třeba pocit vydrží i do porodu ![]()
Kamaradce pichly blbe epidural a ma uz tri roky otresne bolesti hlavy!!!!
Ahoj, rodila jsem letos v únoru a ani mě nci nenabídli. Jinak taky bez epi jen s troškou oxy a fakt se to dalo krásně vydržet
@Gabčulka píše:
Ahoj, chtěla bych se zeptat, zda jste některá při porodu využili Entonox (inhalační přípravek). Četla jsem o něm jen to, že se moc nevyužívá, nicméně včera u nás byla na návštěvě teta, která pracuje v nemocnici a docela o něm básnila.
Zajímají mě nejvíc názory maminek, které rodily v roce 2011, tedy nějaké aktuální info.
Jinak jsem rozhodnutá (pokud to půjde) pro epidural, i když dneska se do mě pustila moje vlastní máma, jestli toho nechci nějak moc, že ona taky zvládla porod bez ničeho, no máma-nemáma, poslala jsem jí někam. Sama nejlíp vím, jak snáším nebo nesnáším bolest…
je to chemie, takže komplikace přinést může..osobně myslím, že tělo nejlépe funguje bez ní a samo si vyrobí látky, které tlumí vnímání bolesti. kamarádka s ním rodila v anglii a říkala, že po nějaké době vůbec nevěděla čí je, byla sjetá a končilo to vexem.
a dát si epi není jen o tom, že tě to nebude bolet, ale má to vliv na dítě. jednak může porod značně zkomplikovat - např. stačí šňůra kolem krku a k tomu epi a začne zlobit srdíčko - prostě riziko komplikací stoupá a hrozí více akutní sekce. na druhou stranu někdy pomůže k rychlejšímu otevření a může pomoci po dlouhém porodu pomoct nabrat sílu.