Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Entonox jsem měla, nic jsem za něj neplatila. Rodila jsem 12 hodin, porod byl komplikovaný a dostala jsem ho až ke konci 1DP, kdy jsem nemohla bolest už vydržet a škemrala jsem o něco proti bolesti. PA mi nabídla Entonox, řekla, že cokoliv jiného by mi zpomalilo porod. Dýchala jsem to na střídačku, tj. když se mi zdálo, že mě to moc oblbuje, tak jsem si naústek sundala a za chviličku jsem byla v „normálu“. Prostě jsem si to řídila sama dle vlastního pocitu. Šití bych bez toho asi nepřežila, šili mě celou hodinu, kdy už injekce proti bolesti neúčinkovaly a já cítila každý vpich, takže jsem si inhalovala a fakt mi to pomohlo. Žádné vedlejší účinky jsem neměla.
Ja tedy nakonec ano, ale negativni… Dali mi ho a pri obrovske kontrakci rekli, ze se mam hodne nadychnout a udelalo se mi desne zle, nebyla jsem schopna to ani rict, jen jsem opakovala spatne, spatne… nez pochopili co chci rict a pak jsem to radeji odrodila bez neho, pred tou velkou kontrakci jsem ho take dychala, ale udajne spatne (slabe, malo), mela jsem platit tusim 1000kc, nevim jiste, ale nakonec mi neuctovali nic.
@bonnie14 Děkuji za zkušenost. U Apolináře je to zdarma pokud vím, a v poslední době o tom uvažuju ![]()
Já si ho zaplatila. Ale byl mi u porodu úplně k prdu. Z pokusu o dýchání se mi motala hlava a bolesti jsem cítila stále stejně. Rodila jsem 27hodin a Entonox jsem měla posledních 4hodiny. Příště si nebudu hrát na hrdinku a nechám se napíchnout epiduralem.
@Krystal86 Aha, já myslela že to má stejný účinek jako epidural právě
Závidím pohodový porod.. můj první katastrofa..:( málem bylo po mě i po mojí malé…a proto zoufale hledám něco, co mi ten druhej porod co nejvíce usnadní. vím jen, že několikahodinový bolesti mi akorát sebrali sílu, že v momentě kdy jsem měla tlačit, jsem nevěděla o sobě. z jehel mám trauma, ale z porodu taky. jak jen toto řešit…? ![]()
Sarilop, ja mela taky prvni porod komplikovany, dlouhy, kdyby maleho nevytahli klestema, tak uz tu neni, udusil by se. Ja po porodu byla v narkoze, aby me spravili,
Z druheho porodu jsem mela strach, rodila jsem pred 2 mesici, cela akce trvala 4,5 hod od prvnich kontrakci.
Samozrejme taky to bolelo, nemela jsem proti bolesti vubec nic ale i presto na to vcelku rada vzpominam a sla bych klidne rodit znovu. Tim chci rict, ze druhy porod nemusi mit podobny prubeh jako prvni.
Já rodila první dceru 7 hod. a nechala jsem si dát u Apolináře epidural (entonox se v 2009 nenabízel). Výsledek - vůbec mi to nezabralo, jeden stah byl slabší, ale za dalších 7 minut už zase normál silné a zhoršující se… a i když prý aplikaci epiduralu doktoři od Apolináře vyučují celou republiku, tak mě píchli tak, že mi něco projelo celým tělem (prostě asi trefa do nervu, nesměla jsem podle instrukcí sebou škubnout, ale škublo to se mnou samo…). Ale jsem bez následků, tak nevim:-). Každopádně u druhého porodu jsem si to už dát nenechala, trval 3 hodiny, bolesti nastoupily rovnou intenzivní, ale přežila jsem to. Ted mě čeká třetí porod, zkusím jinou pražskou porodnici, ale zase bez epiduralu a rajského plynu.
Ahoj holky, každým dnem mám rodit a včera mi po monitoru nabídli Entonox k porodu, má tu ještě někdo zkušenost s Entonoxem???
To vůbec neznám.
Já měla klasický epidural - při dalším porodu jdu do něj zas:)
@Lejaa To bych taky ráda, ale bude to můj druhý porod a už mám natolik připravené porodní cesty, že už teď vím, že se epi zřejmě nestíhá
.
Můžu se ti zeptat na názor přítele anesteziologa, ale jak to opravdu funguje u porodu asi záleží na každém individuálně. ![]()
@minipupu
Podle mě, pokud dojedete do porodnice včas, tak to normálně stihneš:-)
@dorinka01 píše:
Můžu se ti zeptat na názor přítele anesteziologa, ale jak to opravdu funguje u porodu asi záleží na každém individuálně.
Děkuju
, teoreticky vím, jak by to mělo fungovat, ale v Čechách se to asi zas tak často nepoužívá, protože o epiduralu je spousta diskuzí a o entonoxu málo, tak uvítám každou osobní zkušenost i tu negativní
.