5 měsíčné miminko vyžaduje neustálou pozornost

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1057
18.6.21 20:40

@Fiducia samozřejmě si nemyslím, že by mě chtěla štvát, nebo ovládat :D jde mi o to, aby byla spokojená, což pláč nenaznačuje :) co myslíš tím „dráždivé miminko“? :)

@Tarjei Jednou jí zaujala kutálející se PET lahev po zemi, když byla na bříšku, ale jen chvíli. Kupuju furt nové hračky, ale vše jí baví jen třeba dvě minutky a pak zase pláč, tak hned chytám další a takhle furt dokola a nakonec jí stejně zase nosím :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1057
18.6.21 21:27

Možná to mohou být i zoubky, nějaké už máme, taky byla teď nemocná, tak jestli teď toho na ní nebylo moc a začala být úzkostlivá, předtím byla nosící miminko, ale řekla bych více pohodová. Nemáte třeba někdo tip na nějaký zajímavý článek, knížku, hračku/dečku, co by mohlo pomoci, jí naladit na klid? Zkusím vymyslet i ty nějaký hračky - nehračky :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35432
18.6.21 21:30

@MissyPF to jsou ty plačtivý, věčně nespokojený miminka :hug:
Jestli dobře čtu, pláče, když není u tebe, to je přesně to, o čem píšu. Chce mámu, to je její jistota :hug:
Kdyby ji něco trápilo fyzického, tak pláče i u tebe. A taky ten bolestivý pláč je jiný. Typicky u malých miminek bolí bříško, ale na tříměsíční koliku je velká. Předpokládám, že nejsou potíže s kakáním, že k pediatrovi chodíte.
Napadá mě z fyzický příčiny reflux. Někdy to není se zvracením, ale takzvaný tichý. To by teoreticky taky sedělo na to, že je dráždivá, chce často pít, protože pálí v krku, chovat, protože je ve zvýšené poloze. Na to nepomůže nic, než čas, bohužel. Režimovými opatřeními se to zlepší, podložit postýlku, právě kojit častěji, klid po jídle, dobrý je ještě chvíli držet, hned nepokládat a kojit v savčí poloze, vzpřímené.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35432
18.6.21 21:31

@MissyPF a zuby to samozřejmě být můžou taky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
145
19.6.21 02:17

Podle mě je to přirozené; pokud bychom nežili v civilizaci, ale někde v divočině, jako naši předkové, tak malé dítě bys určitě nikam neodkládala, neodcházela od něho. Nejspíš bys ho pořád nosila v nějakém vaku na hrudi, později na zádech. Takové vysvětlení jsem četla už u více psychologů a úplně s tím souhlasím. Pro tak malé dítě je hodně důležité slyšet tlukot matčina srdce, popř. alespoň cítit její doteky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1057
19.6.21 05:43

@Hvězdoslava Nechápu příspěvek. Samozřejmě vím, že je přirozené, že chce být dítě u matky, pro mě je taky přirozené, že ji chci mít u sebe. Nikam ji neodkladám, jsem s ní fakt pořád a když jí položím na postel a chci si jít odskočit, tak dostane záchvat pláče. Asi si jí na rukou nebudu nosit na záchod. V Manduce taky nechce být, jen vyloženě na rukou. Jsem pro kontaktní rodičovství, ale ráda bych, aby také zkoumala svět. Někde v divočině taky asi pokládali děti na bříško, aby zkoumali okolí, z toho se přece nic nevylučuje :)

Příspěvek upraven 19.06.21 v 06:09

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1057
19.6.21 06:07

@Fiducia ten reflux by to mohl být, ale na bříšku by jí mělo být naopak lépe, ne?
Nevím, zda to ale vysvětluje všechno, třeba teď ráno se vzbudila, že chce nakojit, tak jsem jí dala prso, pila půl hodinky, pak jsem se zvedla, že si zajdu na záchod a hned zase brek… Bobek, pořád jí opakuji, že se hned vrátím :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
pet p
19.6.21 08:53
@MissyPF píše:
@Fiducia ano, právě o tom mluvím, na prsu je co hodinu, pokud nespí, jakoby se tím uklidňuje, jinak záchvat breku, jenže nevím proč a přijde mi, jakoby se bála, cítila se nejistá a nevím kvůli čemu. Takhle to jako její máma cítím.

Někde jsem četla, že kolem 5. měsíce věku si miminko začne uvědomovat, že není společně jako jedno tělo s maminkou, ale že maminka a ono jsou zvlášť. Možná je to začínající separační úzkost (obvykle bývá až kolem 8. měsíce, ale každé miminko je jiné). Odpovídalo by tomu strachu a nejistotě, kterou z něho cítíš a tomu, že nemůžeš vůbec odejít a musí tě pořád vidět.
Samozřejmě souvislost to může mít i s růstem zoubků, bolestí bříška, refluxem anebo také přetažeností - když má miminko moc podnětů (jak píšeš, že pořád kupuješ nové hračky a pořád mu něčím máváš před obličejem), tak je moc rozdrážděné, špatně se uklidňuje a špatně usíná (obvykle s řevem).
Ale tipla bych to na tu separační úzkost, pokud sama říkáš, že ti přijde jako by se bálo a bylo nejisté.

• Citovat
  • Upravit
1057
19.6.21 09:26

@pet p Ano, na tu separační úzkost mi to fakt hodně sedělo právě, akorát jsem četla, že to začíná mezi 7 - 8 měsícem dítěte, tak mi to přišlo brzy. Jestli je to možné už teď, tak to možná bude ono. S usínáním nemáme problém vůbec, usíná krásně a spinká celou noc (spí vedle mě), přes den usíná dopoledne v kočárku a odpoledne v posteli v pohodě. Jakmile se ale od ní z postele zvednu, tak se vzbudí… Když ležím s ní, tak spinká třeba hodinu nebo hodinu a půl :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35432
19.6.21 12:35

@MissyPF na bříšku se to naopal dočasně zhoršuje. Ale taky mi to sedí spíš na to, že nechce být sama ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
145
20.6.21 13:33

@MissyPF
Je to psáno s nadsázkou, pochopitelně. :) Chtěla jsem říct jen to, že miminko není rozmazlené, když chce být pořád s tebou. Je to přirozená věc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1057
20.6.21 14:47

@Hvězdoslava Jako myslím si, že to není rozmazlování, ale hodně lidí mi to říká, že jsem si jí na to nošení naučila sama a taky mi přijde zvláštní, že u manžela to prej nedělá a nevyžaduje, dá ji třeba do houpátka a v klidu si udělá svoje věci, ale když jí tam dám já, tak začne plakat a chce okamžitě na ruce :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
145
20.6.21 14:53

@MissyPF
Podle mých zkušeností jsou děti v tomto věku více vázány na matku - asi v tom hraje roli i kojení. :think: A jinak jsi to třeba trochu naučila, ale právě podle psychologů je co nejčastější blízkost matky v pořádku. Takové děti jsou prý později psychicky mnohem odolnější, méně trpí úzkostmi apod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
pet p
20.6.21 15:29

@MissyPF Mně to nepřijde tak překvapivé, že u manžela to nedělá a u tebe jo. Podle mě to není o „naučení“, ale o tom, že ty jsi matka. Třeba z manžela necítí mléko, takže se k němu do náruče nedere, ale u tebe je to jiné :-) Ale popravdě si nemyslím, že by si 5měsíční miminko něco takového opravdu reálně uvědomovalo, spíš to běží na bázi jakýchsi reflexů, vůně, instinktů nebo tak.
A jak píše @Hvězdoslava Děti se potřebují té přítomnosti matky opravdu dosyta nasytit, uspokojit si v maximální míře tuto potřebu - díky tomu budou odolnější a možná dokonce i později na matce méně závislé.

• Citovat
  • Upravit
1057
20.6.21 18:15

@pet p já jsem moc ráda, že mám kontaktní dítě, je to nádherný pocit. Na druhou stranu jak bys tedy řešila to, že ji chci dát na bříško, aby zkoumala hračky a jí ty hračky nezajímají a na bříšku nechce být, tak bys jí tak prostě nedávala? Jsou jí čtyři měsíce a v tomto věku už je ty hračky zajímají většinou. Tak mám počkat, že třeba za měsíc jí začnou zajímat? Nemůže jí to ohrozit nějak vývoj? :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí