Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Kdyby ho pokousal netopýr, tak bych strach ze vztekliny měla, u kočky mám strach „jen“ z normální infekce rány, protože má v tlamě hnusné bakterie. Kluk je v pohodě, zapomeň na to.
@Anonymní píše: Více
Vztekliny bych se nebála
Příspěvek upraven 02.09.25 v 19:14
@Anonymní píše: Více
klid, kdyby kočka měla vzteklinu, tak do 5 dnů umírá, pokud jí po14 dnech nic není, vzteklinu nemá
Ta kočka je docela cestovatel, dlouho jsem ji neviděla a bydlíme u lesa… A co mě ještě dneska vylekalo… našli jsme kousek od nás mrtvou cizí kočku.
Od koček jsem byla zrasovaná non-stop. Chodila jsem chytat divoký koťata. Ruce, nohy, tváře, u oka. A jedna potvora mě vzala fakt hodně. Byla jsem kousnuta od ještěrky i želvy. Spadla jsem na staré železo, roztrhla se o pletivo u slepic. O silničním lišeji z kola nebo motorky nemluvě Nikdy jsem neměla nic ani zaníceného.
Nikdy z toho nikdo nedělal problém. Akorát těm mám pocit, že se problém dělá z maličkostí.
A jak dopadla kočka? Žije?
Nemusíš se bát, vzteklina u nás není, kdyby nějaký bacil, to už by se mu podebralo, mrtvá cizí kočka nejspíš zahynula na přejetí autem, otravu nebo jí dorazil pes. Propříště to chce pořádně vydezinfikovat a hlídat po kousnutí, jestli to neotéká a nerudne.
Vztekliny se neboj. Tu snad u nás v současnosti mohou teoreticky přenést netopýři. Kočky, psy ani lišky už ne. A pokud se mu rána dobře zhojila tak se nemusíš bát ani žádné infekce. Kamaráda kdysi takhle pokousala jeho domácí kočka. Nic velkého jen ho zubama škrábla. A do dvou dní měl trojnásobnou ruku. Léčil se s tím snad dva měsíce. Takže kdyby šlo o infekci už dávno byste to poznali.
Prosím o radu. Před cca dvěma týdny (tehdy jsem nebyla doma, jenom manžel) syn zakopl a upadl na kočku, ta se vylekala a docela hodně ho poškrábala i trochu krve bylo. Ránu ošetřili, vše se zahojilo. Teď teprve jsem se dozvěděla, že kočka syna tehdy i pokousala. Teď přemýšlím, zda kočka mohla na syna něco přenést (např. vzteklinu itd.). Manžel říká, že u nás se vzteklina nevyskytuje, že nemám panikařit. Ale přece…, měla bych to nějak řešit nebo opravdu se nemusím ničeho obávat. Děkuji za odpověď.