Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Křest vyžaduje nějakou přípravu, je to obvykle několik měsíců, jen tak Tě nikdo nepokřtí.
Navíc, pro svatbu v kostele opravdu nepotřebuješ být pokřtěná, pokud je pokřtěný Tvůj partner, jeden z dvojice stačí.
Křtění je u dospělého na dlouho. Já jsem teda měla svatbu v kostele a tady v ČR a stačilo, že byl pokřtěný pouze manžel. Jak je to v cizině nevím ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj, potrebovala bych poradit, jak se nechat rychle pokrtit. Je to zduvodu, ze se jedu vdavat do ciziny, manzel je krestan a svatba bude v kostele. Ja ale o cirkvi nic mocnevim, natoz se pomodlit. Nechci tady aby me nekdo odsuzoval-spis radu nebo kontakt nanekoho, kdo by mi to udela. Navic jeste bydlim v Nemecku, coz je asi problem.
V dospělosti to opravdu nejde jen tak, nikdo tě nepokřtí na počkání. A je to jak píše @Menora, pro svatbu v kostele je potřeba aby byl pokřtěný alespoň jeden, i když teda nevím jaké jsou zvyky v cizině a taky záleží na knězi. Nehledě na to, že nechávat se křít jen kvůli svatbě, když to vlastně sama nechceš je trochu divný.
Příprava ke křtu v ČR trvá 6-12 měsíců, záleží na „benevolenci“ kněze. A většinou se dospělí křtí na velikonoce, což už letos nestihneš.
Tak rychle jak si představuješ tě nikdo nepokřtí. Navíc za tím musí být něco víc, jen svatba stačit nebude.
@Bar20 píše:
Příprava ke křtu v ČR trvá 6-12 měsíců, záleží na „benevolenci“ kněze. A většinou se dospělí křtí na velikonoce, což už letos nestihneš.
Přesně tak, já chodila 6 měsíců do semináře a pak o Velikonoce jsem byla pokřtěna, bylo mi 18. Takhle rychle jak si zakladatelka představuje ji nikdo nepokřtí.
Sory za OT, ale bez těch čárek a háčků…to je
Přemýšlala jsem co je s krtkem…pokrtit… ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj, potrebovala bych poradit, jak se nechat rychle pokrtit. Je to zduvodu, ze se jedu vdavat do ciziny, manzel je krestan a svatba bude v kostele. Ja ale o cirkvi nic mocnevim, natoz se pomodlit. Nechci tady aby me nekdo odsuzoval-spis radu nebo kontakt nanekoho, kdo by mi to udela. Navic jeste bydlim v Nemecku, coz je asi problem.
A nepopírá to všechno, co vlastně křest je? POkud to máš naprosto v knedli, pak se nevdávej v kostele, kde vyžadují křest obou.
@Anonymní píše:
V cizine ne.
Církev má určitá pravidla a ta jsou platná v každé zemi. Takže i v cizině stačí pro svatbu v kostele pokřtěný pouze jeden ze snoubenců.
@Menora píše:
Církev má určitá pravidla a ta jsou platná v každé zemi. Takže i v cizině stačí pro svatbu v kostele pokřtěný pouze jeden ze snoubenců.
V katolickém kostele musí být křtění oba. V evangelickém to nevyžadují.
@cher píše:
V katolickém kostele musí být křtění oba. V evangelickém to nevyžadují.
Ne, nemusí. Na 100%.
@Attila8 píše:
to nevím kde jsi na toto přišla, já se vdávala s manželem teď v kostele a vše se zjišťovalo, oba jsme museli donést křtěcí listy, žádný farář neoddá nepokřtěného neznaboha…
Přišla jsem na to v kanonickém právu.