Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
zdravím všechny těhulky,
byla jsem na prohlídce ve 30tt a doktor mi sdělil, že se mimi nachází v poloze - koncem pánevním. Mám strach, že se mimi už neotočí. Četla jsem na internetu způsoby porodu v případě, že je mimi KP. Oba způsoby tj. cís. řez a přir. způsob mají svá rizika. Jedna maminka psala, že se ji při této poloze (rodila přir. způsobem, jelikož mimi mělo mít podle utz do 3,5kg) stalo, že pan doktor při porodu miminku nadvakrát zlomil ručku a ta potom špatně srostla a malý musel na operaci. Taky jsem četla, že jedna maminka rodila na Bulovce kde byl jistý pan doktor Dvořák, který provádí obraty plodů v poloze KP. Holky, nevíte náhodou jestli v OV nebo v okolí existuje nějaká nemocnice, kde se toto taky provádí? Četla jsem taky, že existují různé cviky na obraty , ale ta maminka taky pravidelně cvičila a mimi se ji neobrátilo, takže nevím, jestli to vůbec pomáhá. Na předp. kurzu nám por. asistentka říkala, že ty cviky (jako koč. hřbet, podvodní stojky, nebo např. svícení baterkou) vůbec nemají vliv na otočení miminka. Můžete mi prosím některá poradit?
Urcite te ted uklidnim.
Mne se obe holky otocily az ve 32-33 tt, do te doby take spokojene sedely hlavou nahoru u maminky v brisku
Pepi dokonce udelala veletoc - ve 32tt sla z KP dolu hlavou, ve 33tt zase nazpatek na konec panevni a ve 34 sla definitivne hlavou dolu. Prvni dve otoceni byla v pohode, ale to posledni uz byla hodne velika a ja myslela, ze se mi bricho rozskoci… Dva dny jsem skucela jak se mi tam sprajcovala napric…
Rodila jsem na Porube ve fakutce a tak byl nejaky Dr, ktery primo provadel nejake chvaty na otoceni miminka - a pry byl uspesny - otazkou je, zda je to prospesne pro maminku a pro dite. Zaplatpabuh jsem ho nepotrebovala…
Takze vydrz, treba se ti mimco otoci samo ![]()
Lesina
Díky Lesinko,
trochu si mě uklidnila. Rozhodla jsem se sice, že budu rodit v OV-Vítkovice, protože v OV - Poruba mají prý stop stav a já nejsem z Ostravy. Zkusím ještě zjistit, jestli v těch VÍtkovicích taky není nějaký doktor, který to umí. Ještě jednou děkuji a přeji ti nádherný večer.
Ahojky,
tak v OV neporadím, ale byla jsem na zevním obratu Pavlíka 14dní před termínem v Brně a popravdě řečeno, už bych do toho nešla. Pan doktor byl velmi milý, ale upozornil mne, že je to opravdu nepříjemné a ne každý to vydrží … No a že mi to naznačí, jak by to vypadalo v rámci 5min a pokud se budu cítit, budeme pokračovat dál … No, nepokračovali jsme… nebudu zabíhat do detailů.
Vzhledem k rizikům jsme se dohodli na plánovaný CŘ (který mne už taky doufám nepotká
), ale bylo to dle našeho přesvědčení to nejlepší, co jsme mohli pro Pavlíka udělat (mám navíc úzkou pánev)… Při porodu se ukázalo, že jsme měli správné tušení, protože Pavlík měl natažené nožičky (chodidla u hlavičky) a zadečkem napřed by rozhodně neprošel vzhledem k rozměrům mé pánve.
Nechci strašit, teď už je to dávno hudba minulosti
Vše je zapomenuto - tak jak to má příroda zařízené ![]()
Peťula
Já myslim - tedy vím, že řešit tohle ve 30. týdnu je hoooodně brzy. Miminka zdaleka nejsou v definitivní poloze a uvádí se, že koncem pánevním je jich v tomhle období kolem 30%, zatímco před porodem asi 4%. Tak než začneš plašit, užij si ještě aspoň tak měsíc a půl v klidu ![]()
Tak můj František byl KP jak vyšitý od začátku až do konce… Zkrátka se mu to tak líbilo a nikdy se nikam neotočil… Rodila jsem normálně, s tím, že byl dr. připraven i na císařský řez, takže na sále bylo asi tisíc lidí, včetně žákyněk zdravotnické školy… Ale, vše proběhlo naprosto výborně, malému se nic nestalo, naopak, PA říkala, že jsem to za něj oddřela všechno já. Jedinou obrovskou nevýhodou bylo velké stříhání a šití - manžel co byl u porodu říkal, že jsem vypadala jak otevřená konzerva s rybičkama… Velké stříhání kvůli tomu, že dr. musel dovnitř k miminku strčit i ruku a provést ramínka a hlavičku porodními cestami.
František měl 2,85 kg. Cca od 37 týdne jsem chodila na kontrolní utz, kolik asi miminko váží.
Tak přeju, ať se prcíček otočí a kdyby ne, všechno se dá zvládnout.
PS - Já jsem se mojí mamce narodila naprosto stejně…
Et
Milá Karinko, řešila jsem úplně stejný problém, malý byl a taky zůstal KP. V Ostravské fakultní nemocnici je opravdu doktor, který obraty provádí a doporučuje. Rizika jsou prý minimální a setkal se s nimi jen zřídka. Z jeho řeči jsem pochopila, že rizika obratu pro dítě, jsou mnohem menší než rizika císařského řezu pro matku. V té samé nemocnici jsem se od jiného lékaře ovšem asi za 14 dní dozvěděla, že obrat mi nedoporučuje a to z několika důvodů: jsem provorodička, může dojít k poruše frekvence srdečního rytmu dítěte a ještě další dvě komplikace, které už si nepamatuju. Navíc, obrat se prý provádí na sále, „kdyby něco“, a musela bych až do porodu být hospitalizovaná. Už předtím jsem byla rozhodnutá obrat nepodstoupit, ale věta lékaře, že by ho nedoporučil ani své manželce, mě v tom utvrdila. Nakonec jsem rodila císařským řezem. Protože mám jen jedno dítě tak nemůžu srovnávat, ale aspoň to bylo za 45 min za námi ![]()
Přeju, ať se malé otočí samo. M
ahoj,
muj syn se taky neotocil a zustal KP az do porodu.Rodila jsem v OV Porube a skutecne tam je pan doktor,ktery ovlada nejen zevni chvaty k otoceni miminka,ale i chvaty vnitrni.....
Jmenuje se tusim MUDr. Jiří Mláděnka…byl nekde i na zahranicni stazi,kde se toto vsechno naucil…
Primo se mnou na pokoji lezela pani,ktere provadel vnitrni chvat na odmotani pupecni snury,ktera byla kolem krku miminka.....nezdarilo se (snura byla navic totiz kratka,chvat nesel) a maminka porodila cisarem…
Me osobne pan doktor chvat nedoporucil (velke miminko)…nabidli mi vyber mezi porodem klasicky (toto mi taky nedoporucil..velke mimi a mala maminka
)…a mezi cisarem (toto mi durazne jako prvorodicce doporucil)…tak jsem to obrecela…
…usoudila,ze je to to nejlepsi,co muzu pro maleho udelat a sla jsem do cisare…
v 30tt je ale opravdu brzo delat zavery…hodne zalezi na velikosti plodu…Mudr. v porodnici rikal,ze pro ne je hranice 3,5kg…odhad nad 3.5kg=cisar (muj pripad,odhadovali 3,5kg..skutecnost 3,9kg..)…odhad pod 3,5kg=je mozny i klasicky porod…
Taky o cisari rozhodou az tak nejdrive v 38tt..do te doby cekaji,jeslti se neobrati…
Jeste urcite taky zalezi na porodnici,jak ktera porody „vede“ a asi i na konkretnim Mudr.,jak si troufa..
Moc ti preji,at se mrnous otoci a vse dopadne v poho.
Jaana
Milá Karinko,
já také rodila CS a to proto, že se holčička rozhodla přijít na svět KP a to nožičkama. Pamatuji si jen injekci, masku na obličeji a pak už jsem se probírala na JIP ce. Holčička byla venku během několika minut. Ale v Tvém případě si myslím, že je ještě spoustu času a miminko se může otočit kdykoli. Jsou popisovány i případy, kdy se miminko otočilo pár chvil před vlastním porodem. Je to asi vyjímka, ale i ta existuje. Já osobně bych si obraty vnitřními ani zevními hmaty dělat nenechala, ale to záleží na každé z nás.
Přeji pohodový zbytek těhotenství a miminko se určitě otočí ! Měj se krásně a opatruj se.
Do toho obratu zevními hmaty bych taky nešla, je tam riziko, že se začne odlučovat placenta a je z toho císař „na fleku“ s rizikem hypoxie pro miminko, a kolikrát mají děti důvod, proč sedí jak sedí - krátkou pupeční šňůru, nebo jsou v ní už tak dost zamotané, nějaký nestandartní tvar dělohy nebo držení končetin miminka
Karinko, neboj:)
Jednak má mimi ještě spoustu času na přetočení, většinou s epoloha ustálí kolem 35.tt !!nevím, proč tě ted dokotor s tím stresuje ![]()
Jinak tomu obratu zevními hmaty se říká verze a já bych ji nikdy nepodstoupila. Jednak je to nepříjemný až bolestivý zákrok, jednak se mimčo může zas otočit zpět do původní polohy. Protože ono moc dobře ví, proč je v KP! např. má omotaný pupečník, nebo velmi krátký a normálně se rodit hlavičko by pro něj znamenalo smrt.
Při verzi hrozí rizika, např. předčasně odloučení placenty. U nás v deníčku toto podstaoupila jedna holka, zkusila si jak pes a malá se stejně neotočila.
Bý t,tebou, zkusím na to ted přesat myslet, protože to stejně neovlivníš, můžeš jen malému říkat, aby se otočil a zkusit dělat ty cviky. Počkej, jaká bude poloha za měsíc a kdyby pořád KP, máš spoustu času na to přemýšlet, zda rodit normálně anebo CŘ.
Jinak já když se v 38.tt zaradovala, když mi dr. potvrdil, že je mimi dole hlavičkou, tak on hned na to, že ať se neraduji, sice to není časté, ale prý se může otočit ještě 10× i dokonce v 1.době porodní. Oni umí potěšit, že? ![]()
Tak prostě vyčkávej a neboj se, mimčo cítí tvé stresy a to mu nepomůže…
K.
Nazdárek
tak naše mimi je taky stále KP - teda na konci 32 tt bylo… ted si myslím že je tak stále protože tak velkého otočení bych si všimla:o) na další UTZ jdu tuto středu - to budu začátek 35 tt… tak uvidíme…
Dr. mi doporučil dělat kočičí hřbety… no nedělám je…
Na otočení zevními hmaty bych nešla… pár story od holek co to podstoupily (kamoška bezvýsledně - otočili malou jen do polohy napříč a pak už to její maminka nevydržela - prý to dost bolí … během noci se jí vrátila do původní polohy KP a bylo a kamarádka měla až do konce strach jestli něco malé v bříšku neudělali…)
Já už si užila s Michalem jeden vyvolávaný porod, který díky tomu že nepostupoval stejně skončil sekcí..... takže bych plánovaného císaře uvítala, protože mám prostě strach, že se zase ze všech sil budu snažit… a nepůjde to:o(
no uvidíme… každopádně ani pro mě, natož pro tebe není pozdě na to, aby se mimi otočilo
Měj se pěkně a užívej zbytek těhu - pokud to jde:o)
Ahoj, přečetla jsem si tvůj příspěvek, kdy je mimi obráceno koncem pánevním. Ve Vítkovické nemocnici v přízemí v oddělení rehabilitace pracuje paní Jarka Skaličková - zdravotní sestřička, která provádí otáčení miminek pomocí moksování, baňkování nebo akupresury (nevím přesně, kterou zmíněnou metodu používá) . Je to přírodní metoda, úspěšnost je kolem 70%, postup je to konzultován s lékařem.Nevím přesně cenu, ale jestli si dobře vzpomínám, tak kolem 150,–-. Někdy pomůže 1 návštěva, někdy jsou potřeba až tři.
Je to má známá, prima paní a určitě udělá vše, aby pomohla. Zavolejte:723568793 a když se zmíníte, že kontakt máte od Saši, tak Vás určitě neodmítne.
Mějte se krásně,ať se Vám otočení miminka povede.
Ja jsem mela mimco KP jeste v 35. tydnu a vyzkousela jsem alternativni metodu na otoceni - ozehavani bodu na maliccich na nohou. Dela to u nas jeden fyzioterapeut a jedna PA. Ozehaval mi to takovyma tycinkama, pak tam poustel proud z takove krabicky a nakonec jeste pichnul jehly. No prijemne to nebylo - ale na dalsi KO uz bylo mimco hlavou dolu a zustalo tak. Tak se zkus poptat, jestli se tim u vas taky nekdo nezabyva, myslim ze je to porad lepsi nez nejake hmaty…
Chci ozivit diskuzi,
Jsem 33tt a mimco je KP s tim ze nozicky nalehaji na porodni cesty. Vim, ze ma jeste cas se pretocit. Ale dr tak optimisticky neznela. Ja obcas citim, ze prcek ma tendence se otocit, ale proste mu to nejde. Skonci napric a pak se vrati do stejne polohy.
Mela ste to nektera? A otocil se prcek? Popr kdy?