Poloviční úvazek - DPČ vs PP
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Reakce:
Tak on ten zásadní rozdíl není ani tak v délce výpovědní lhůty, jako spíš v tom, že u DPČ ji zaměstnavatel může dát bez uvedení důvodu a to kdykoliv, tedy třeba i při nemocenské, v těhotenství a tak.
Dále nemáš nárok na dovolenou, pokud není přímo sjednaná ve smlouvě a nemáš nárok na OČR.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@j.a.n.i1 kdyz budu mit castecny uvazek s hrubou mzdou nad 10000 a bylo by to dpc, tak i kdyz bude odvadeno zp i sp, tak neni narok na ocr, pn?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Dpc neschopnost
Zdravim. chtela bych se zeptat.jsem na pn mam smlouvu na dpc.ale dnes jsem zjistila, ze nemam narok na pn coz mne velmi zarazilo jelikoz jsem od prvni dne delala jako na hpp a hrubeho jsem mela vzdy kolem dvaceti tisic.soc a zdrav se odvadelo.na vyplatnicich mam vse jak to bylo ve skutecnosti..mohu o radu jak to resit jelikoz marodit budu jeste dva mesice jsem po autonehode… A doma jsem uzod prvniho srpna bohuzel mne o tomhle nikdo z firmy neinformoval. myslela jsem, ze pokud pracuju jako na hpp, tak to je na stejno.na urad prace se taky nemohu nahlasot jelikoz musim byt zdravotne zpusobila, takze ma otszka je jake mphu vubec pobirat penize a kde po dobu pracovni neschopnosti..dekuju
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@mínalik A to ti řekl kdo, že nemáš nárok? Pokud jsi odešla do pracovní neschopnosti během trvání DPČ a z DPČ bylo odváděno nemocenské pojištění, tak máš normálně nárok na nemocenskou.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lendeš Nemusi mit, pokud byla smlouva postavena tak, ze to spadalo pod zamestnani maleho rozsahu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@j.a.n.i1 No to je fakt, záleží jak je to formulováno ve smlouvě. Nenapadlo mě to, když píše, že měla příjem kolem 20 tis…je pravda, že to takto nemusí mít ve smlouvě.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lendeš Právě, tohle je největší „zákeřnost“ DPČ, že i na vysoký příjem může být postavena blbě a spadat po to a pak pokud se ta nehoda stala na začátku měsíce, tak fakt nárok není.
@mínalik Tady těžko radit, protože pokud fakt nárok na PN nemáš, tak není moc možností, jak to řešit. Buď si platit zdravotní jako samoplátce a být zadarmo doma nebo se pokusit na UP tvářit, že jsi zdravotně OK (což nevím jak si na tom) a doufat, že tě zaregistrují. Nebo mě ještě napadá, těch prvních 14 dní ti firma zaplatila nebo ne? Pokud jo, tak by na tom šlo možná stavět, že to jen oni blbě nahlásili na OSSZ a ať to „opraví“.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Zdravím,
hledám práci na poloviční úvazek - 20 hodin týdně (pevně stanovené dny v práci). A teď řeším jestli bude lepší mít DPČ nebo normálně smlouvu.
Pojistění a daně jsou stejné (takže jde to na důchod, započítává potom do nároku na PPM, nemocenskou apod. - je to tak?).
Rozdíly jsem zjistila ve výpovědní lhůtě (14 dní vs 2 měsíce). Ale řeším co dovolená. Případně jsou ještě nějaké věci na co si dát pozor?
Díky.