"Pomáhat" ve vývoji?

559
10.1.11 18:47

"Pomáhat" ve vývoji?

Teď jsem si přečetla diskuzi o ročním děťátku co ještě neleze ani nesedí. Nechci tam dávat další dotaz, proto nové téma.
Já zrovna před několika dny řešila, že jsem úplně zapomněla dávat naší holčičku na bříško. A protože jí budou brzy 3měsíce, lekla jsem se, že vlastně vůbec nepase (jak by taky mohla, co?). Tak jí teď dávám pilně na bříško, držím ručičky ve správné poloze, … no už jí to skoro jde, je to šikula.
Ale tak nějak nevím, jestli tohle všechno je správně? Proč se vlastně ty miminečka mají takhle ponoukat, aby něco dělali nebo zas nedělali? Nebylo by to tak, že až by měla svůj čas a sama se převalila na bříško, začla by i sama pást?
Je vůbec správné děti popostrkovat ve vývoji?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Mufina
10.1.11 18:52

Tak nad tímhle jsem často taky přemýšlela :think:

• Citovat
  • Upravit
25324
10.1.11 18:53

Záleží na tom,co bereš jako popostrkávání ve vývoji…třeba dávání na bříško je důležité na pevná zádíčka,a na to,aby mimi drželo hlavičku.Ale posazování mimi a obkládání polštáři,dokud si samo nesedne,nebo vodění za ruce,dokud samo nechodí může vážně poškodit záda a páteř,a i když se ti zdá,že mu nic není,tak ty pravé problémy se dostaví po 30-ti letech,kdy ho budou nesnesitelně bolet záda,a bude mít skoliozu.Jinak je i popostrčení,které ti může ukázat rehabilitační pracovník,a to je pod jeho dozorem správné.Já jsem malému nikdy nepomáhala,neposazovala,nevodila za ruce.Sama mám bolavá záda,takže vím,co to je.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Mufina
10.1.11 18:57

Momi já jsem spíš přemýšlela nad tím, že dřív ženské třeba nevěděly, že mají dávat na bříško a nakonec se všechny děti vyvinuly. Jako neříkám, že je to špatně, to ne, jen jsem nad tím tak přemýšlela.

• Citovat
  • Upravit
25324
10.1.11 19:04
Mufina píše:
Momi já jsem spíš přemýšlela nad tím, že dřív ženské třeba nevěděly, že mají dávat na bříško a nakonec se všechny děti vyvinuly. Jako neříkám, že je to špatně, to ne, jen jsem nad tím tak přemýšlela.

To těžko říct :nevim: od správného pasení koníků se odvíjí přetáčení na bříško,plazení,lezení,sezecní,chůze…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24016
10.1.11 19:10

Moje máma o dávání na bříško nic nevěděla, tak to se ségrou nedělala(měla ji velmi brzy), a i kdyby věděla a chtěla, ta stejěn jen jedla a spala :-D
I přes to se sestře krk sám zpevnil a halvičku na nějakém 3-4 měsíci držela a i ostatní vývoj měla přiměřený, byla pomalejší, ale vše zvládla. Bylo to hlavně tím, že pořád spala :mrgreen:

Takže si myslím, že na tom zase ža tak nezáleží, že ten lidský organsimus prostě až nastane čas, tak to udělá,zvládne :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymnice
10.1.11 19:30

chodíme s našima nedonošenýma dvojčatama na sledování na neurologii a na rehabilitaci a na toto téma jsme se tam s paní doktorkou taky bavili a výsledek je, že pokud nebudeme v tom vývoji podporovat, tak dítě sice bude jednou běhat a tak, ale třeba nebude moc dělat dobře balet nebo nějakej sport, protože nebude mít správnou koordinaci, držení těla a tak… :think:

• Citovat
  • Upravit
14064
10.1.11 19:31

Mimino by mělo lehávat ve všech polohách - záda, bok, bříško a střídat je (mimojiné i z důvodu aby si nepřeleželo šišku, mohlo by ji mít pak deformovanou, kdyby leželo např. vždy jen na jednom boku). Je to přirozené a nemyslím si, že pokládání na bříško je nějaký novodobý výmysl, je to prostě jedna z poloh, která mimojiné umožňuje miminku sledovat svět z nové perspektivy.
Zvířata do svých mláďat taky šťouchají, aby se začaly pohybovat (telata aby se po porodu postavila, ptáčata aby vyletěla z hnízda). Je to úloha rodičů, svým dětem přiměřeně pomáhat a učit je.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22048
10.1.11 19:50

Myslím, že polohování je úplně přirozená věc u každého, kdo se nemůže sám hýbat. Babičku, která je mrtvici nepohyblivá, bychom také přetáčeli, i když z jiných důvodů. Za sebe můžu říct, že bych to instinktivně dělala, i kdyby mi to v porodnici neřekli - připadá mi to normální, přece nenechám dítě neustále ležet v jedné poloze…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Mufina
10.1.11 20:17

Jé, tak mě to zrovna přirozený nepřijde, asi proto že sama polohu na břiše nesnáším :mrgreen: Navíc se nebojím sploštění hlavy, Málinka spávala jen na zádech a o nějaké plochosti se mluvit fakt nedá, sama si dávala hlavičku na stranu.

Mondí, tak to se obávám že moje dítě baletka ani spotovec nebude ani kdyby pásla naprosto excelentně :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
12978
10.1.11 20:36

Kvůli zpěvnění svalů…Já se pořád válím na gauči a na koberci a proto jsem tak rosolovitá :mrgreen: :mrgreen: ( vtip)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8086
10.1.11 20:38

holky možná trošku odvěci ale hodím to sem… můj malý moc nepásl nešlo mu to a vztekal se na bčiše te´d už pase, ze dne na den začal ale taky začal zaklánět hlavu, pořád kouká nahodu a když ho nesu ve vzpřímené poloze musím mu hodně držet hlavičku jinak ji vyvrátí dozadu. při kojení ji taky vyvrací dozadu a kouká jako by za sebe…čím to prosím zlepšit?? měl by možná už držet pevně hlavičku ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31594
10.1.11 20:38

Tak o tomto jsem docela dost dlouho přemýšlela, zda je to vůbec správně :think:
Nicméně bych řekla, že děti se sice vyvinuli, ale nikde není řečeno jak. Stejně tak, jako když nebyl plošný skríning na vady kyčlí, bylo spousta vad, které celoživotně omezovali, přitom jsou včasně odhalitelné, upravitelné a v dospělosti je takový člověk bez hendikepu.
Stejně tak bylo spousta vadného držení páteře, různí hrbáčci, skoliozy, takto zaručím, že se jako první zpevní krční svalstvo, aby uneslo hlavu, vyvíjí se tím první zakřivení páteře tuším.
Takže nejsem pro urychlování vývoje jako takové (tj. když je dítě pomalejší, ale pokroky dělá), ale zrovna polohování na bříšku mi nepřijde špatné, pokud se dělá správně (dítě je symetricky, nezvedá nožky, je opřené o ruce, hlava nemá přílišný záklon…).
Třeba nám přišli kvůli nepasení na rotaci pánve. Kdyby moje dítě žilo dřív, na nic takového by se nepřišlo, pánev by zůstala narotovaná, měl by jednu nožku „kratší“, zřejmě by kulhal, možná by se i rozvinulo nějaké nevhodné vybočení páteře (skolioza), to znamená celoživotní problém se zády. Takto jsme měsíc cvičili vojtovku, pánev se velice rychle a snadno upravila a moje dítě se vyvýjí normálně.
Ale třeba metody, kdy se dítě pomocí plíny podvlečené pod břichem rve násilím do lezení po čtyrech, když to ještě nedělá, to už mi přijde hodně uhozené :nevim:

Mmch, někde jsem četla, že u přírodních národů se kupodivu nevyskytuje tolik vad držení těla, jak by se dalo očekávat, je možné, že je to nošením dětí v ergonomické poloze ( v šátku, jakémsi druhu nosítka…) od narození vertikálně. Dítě se tak přirozeně učí držet hlavu a když už ji neunese, tak si ji zkrátka opře o rodiče.
Taky docela přemýšlím, zda vůbec je to tolik propagované ležení na rovné podložce pro malé dítě správné. Jestli to pro tu nezralou páteř není spíš zátěž.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6422
10.1.11 20:41
Mufina píše:
Jé, tak mě to zrovna přirozený nepřijde, asi proto že sama polohu na břiše nesnáším :mrgreen: Navíc se nebojím sploštění hlavy, Málinka spávala jen na zádech a o nějaké plochosti se mluvit fakt nedá, sama si dávala hlavičku na stranu.Mondí, tak to se obávám že moje dítě baletka ani spotovec nebude ani kdyby pásla naprosto excelentně :mrgreen:

Zkus 2-3 měsíce ležet jen na zádech. Myslíš, že ti to bude příjemné? Že nebudeš v lepším případě přeležená, v horším přímo proležená?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31594
10.1.11 20:42
oblacek píše:
holky možná trošku odvěci ale hodím to sem… můj malý moc nepásl nešlo mu to a vztekal se na bčiše te´d už pase, ze dne na den začal ale taky začal zaklánět hlavu, pořád kouká nahodu a když ho nesu ve vzpřímené poloze musím mu hodně držet hlavičku jinak ji vyvrátí dozadu. při kojení ji taky vyvrací dozadu a kouká jako by za sebe…čím to prosím zlepšit?? měl by možná už držet pevně hlavičku ne?

Při přílišném zaklánění hlavy se mají vzít obě nožičky, jak jsou u sebe a lehce nadzvihnout o pár cm nahoru, dítě to donutí dát hlavu trochu níž.
Já jsem bohužel typický případ, kdy špatné pasení zavinilo, společně s jinými faktory dráždivost, což se u mě projevuje hlavně migrénami :-? Zakloněná hlava dráždí místa za krkem, nervový systém ještě není dokončený a ty vzruchy mohou právě způsobit dráždivost (společně například se zdviháním dítěte z polohy na zádech za zadek a zákrčí místo za zadek a podložit hlavičku)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí