Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky.
Mam 3 měsíční mimi a večer jinak neusne, než houpáním v náruči. Začalo to tím, že nás zlobili prdíky, tak se od rána do večera houpala, ale ani to občas nepomohlo. Malá se na to naučila a jinak teď neusne. Dá se to nějak odnaučit. Už není nejlehčí.
No já myslím,že už pouze tím,že necháš poplakat.Ne každý to vydrží a ne každý s tím souhlasí.To už bude jen na Tobě.Uvidím co poradí ostatní,jsem taky zvědavá.Naše malá teda usíná sama,ale odnaučování máme taky už za sebou.Babička nás naučila chovat a houpat za dva dny ![]()
Taky jsme to takhle měli. Tatínek byl z malého tak vedle, že si ho každý večer uspával na houpacím křesle a koukal na něj jak na obrázek ![]()
Jenže když šel tatínek na noční, musela jsem houpat já a třeba půlhodiny, než usnul. Já přiznám na rovinu, že mě to nebavilo, tak jsem to utla. Maličkého položila do postýlky, byla jsem tam s ním, zpívala mu. Usnutí mu trvalo maličko dýl, ale zadařilo se. Od dvou měsíců pak už usínal sám bez mojí asistence.
Každopádně pokud budeš chtít odnaučit, chce to vytrvat, položit do postýlky a hlavně nevyndavat.
Oceníš to i později, až bude větší, bude naučený, že v postýlce se večer prostě spinká a neexistuje, že ho budeš honit ještě o půlnoci v obýváku ![]()
bertík28 píše:
Ahoj holky.
Mam 3 měsíční mimi a večer jinak neusne, než houpáním v náruči. Začalo to tím, že nás zlobili prdíky, tak se od rána do večera houpala, ale ani to občas nepomohlo. Malá se na to naučila a jinak teď neusne. Dá se to nějak odnaučit. Už není nejlehčí.
mi jsme vzdycky uspavali hodinu,sice v postylce,ale i tak to byo vycerpavajici,proto,jsme detem udelali pelisky(polozili jsme je naperinu a okraje pristrkali co nejblize k nim) spinkalo se jim dobre a hlavne se protahli na jidlo,ted se budi az kolem 3. hodiny v noci,coz je oproti,tomu jak usli v 8 a v 10 prvni kojo uplne luxus
. Miminko se v pelisku zklidni a lepe se mu spinka,holky v nich byli asi mesic a pul,ted uz spinkaj do 5 minut sami v postylce,jen obcas nektera protestuje(aby nevzbudila segru,tak ji vezmem na chvilicku zpatky do obyvaku uklidni se za za par minutek jde zpatky do postylky a je klid
, ![]()
to já mám zas trošku jiný problém
malá usne jen když ji mám vedle sebe na posteli a hladim ji ručičku
jenomže večer mám strach ,že usnu dřív než ona …bojím se že bych jí zalehla… tak se neustále štípu a přemlouvám,zvlášť po nočním kojení ve tři ráno je to boj,to jsem vyřešila tím že malá je na posteli a já vedle ní na zemi opřená o postel......no docela sranda pohled… ![]()
adrianaaa píše:
to já mám zas trošku jiný problémmalá usne jen když ji mám vedle sebe na posteli a hladim ji ručičku
jenomže večer mám strach ,že usnu dřív než ona …bojím se že bych jí zalehla… tak se neustále štípu a přemlouvám,zvlášť po nočním kojení ve tři ráno je to boj,to jsem vyřešila tím že malá je na posteli a já vedle ní na zemi opřená o postel......no docela sranda pohled…
No teda taky sis to pěkně zařídila
Hold jaký si to uděláme takový to máme ![]()
mabit píše:bertík28 píše:
Ahoj holky.
Mam 3 měsíční mimi a večer jinak neusne, než houpáním v náruči. Začalo to tím, že nás zlobili prdíky, tak se od rána do večera houpala, ale ani to občas nepomohlo. Malá se na to naučila a jinak teď neusne. Dá se to nějak odnaučit. Už není nejlehčí.proto já nikdy nehoupala a uspávala v postýlce
To potřebovala zakladatelka poradit.
![]()
Zkus začít nějaký pravidelný rituál, zkusit pohoupat jen krátce, ne do úplného usnutí a přendat dopostýlky polobdělé, později stále houpání zkracovat.
A nebo vydržet řev, a nehoupat. Nenechávej ale miminko samotné, buď u něj, hlaď, drž za ručičku nebo si lhni k němu.
Houpala jsem jak zběsilá - dokud to šlo, teď by mi upadly ruce…posléze jsem zjistila, že stačí nechat párkrát trochu vybrečet a usne i bez pomoci ![]()
i teď je to někdy lehčí (položím - usne) a někdy horší (položím - řve - hraje si a až pak usne) ![]()
Pokud se toho chceš zbavit, plně bez pláče to asi nebude. Leda zkusit těsné balení a popř. k tomu dudlík. Dítě to dost uklidní.
Pokud tě nebaví houpat, sedni si na velký gymnastický míč a pohupuj celým tělem. Není to tak náročné na ruce. Nebo taková ta polohoupací křesla z ikei. Či kolíbku.
madi píše:
Taky jsme to takhle měli. Tatínek byl z malého tak vedle, že si ho každý večer uspával na houpacím křesle a koukal na něj jak na obrázek
Jenže když šel tatínek na noční, musela jsem houpat já a třeba půlhodiny, než usnul. Já přiznám na rovinu, že mě to nebavilo, tak jsem to utla. Maličkého položila do postýlky, byla jsem tam s ním, zpívala mu. Usnutí mu trvalo maličko dýl, ale zadařilo se. Od dvou měsíců pak už usínal sám bez mojí asistence.
Každopádně pokud budeš chtít odnaučit, chce to vytrvat, položit do postýlky a hlavně nevyndavat.
Oceníš to i později, až bude větší, bude naučený, že v postýlce se večer prostě spinká a neexistuje, že ho budeš honit ještě o půlnoci v obýváku
No s tím bych moc nesouhlasila,malá taky usínala sama,je jí pět a zaháním jí možná desetkrát každej večer do postele
Jinak teď taky houpeme ![]()
bertík28 píše:
Ahoj holky.
Jako bych četla o nás ![]()
Nám je 7 měsíců a taky houpeme. Někdy malá nechce houpat, kroutí se tak jí položím do postýlky a chrní. Někde jsem tu četla o gym. míči. Doporučuju! Já nemám sílu odnaučovat s pláčem v postýlce a tak houpeme a houpeme… Začalo nám taky pomáhat, když položím malou do postýlky, rozloučíme se a dám jí oblíbeného medvídka. Ona si sním hraje a kouká na něj až se ukouká. Přeji silné paže!