Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
Neumí ani jedno slovo, nežvatlá - teď teda už ano, ale minimálně a začal kolem roku teprve takové to miminkovské bababa, tatata. Nedělá nic na povel - pápá, paci, jak jsi veliký, podej, ukaž, pojď sem. Nedá si do pusy jídlo - když mu dám do ruky křupku, tak ho to nenapadne, musím mu dát ruku s křupkou do pusy, jinak se vzteká, rozmačká ji, ale nenapadne ho to. Nepostaví ani 2 kostky na sebe a ani žádné jiné podobné hry nezvládá, maximálně vezme do každé ruky jednu kostku a mlátí jimi o sebe… Pořád se prohýbá do luku jako když byl mimino a to i když se nevzteká, vezmu ze země a prohne se. Nic neukáže - ani v knížce, ale ani třeba tátu, mámu, babičku… Když mu dám lahev, tak si ji chytne, ale nenakloní, musím ho položit, sám si nelehne. Nenapije se jinak než z láhve, jinak se topí. Jak má kousky, tak se dusí…@Šarlota4 nemám auto. Máme 1 a tím musí muž do práce. Spoj je takový, že ráno jede v 7 spoj tam a ve 12:30 zpátky…
jak to tak čtu, tak mám taky zanedbaný dítě - neexistuje, aby udělal něco na povel, neukazuje, láhev si nenakloní, topí se pořád, dusí každou kravinou, do pusy si nacpe kdeco, ale né jídlo
twl.. proč sledujete tabulky? ![]()
@lucenka píše:
a to je nějaký problém být s ročním dítětem dopoledne v jiném městě na výletě? To snad za lepšího lékaře stojí ne?
Pokud má dítě třeba horečku tak to problém je.
@Anonymní píše:
Neumí ani jedno slovo, nežvatlá - teď teda už ano, ale minimálně a začal kolem roku teprve takové to miminkovské bababa, tatata. Nedělá nic na povel - pápá, paci, jak jsi veliký, podej, ukaž, pojď sem. Nedá si do pusy jídlo - když mu dám do ruky křupku, tak ho to nenapadne, musím mu dát ruku s křupkou do pusy, jinak se vzteká, rozmačká ji, ale nenapadne ho to. Nepostaví ani 2 kostky na sebe a ani žádné jiné podobné hry nezvládá, maximálně vezme do každé ruky jednu kostku a mlátí jimi o sebe… Pořád se prohýbá do luku jako když byl mimino a to i když se nevzteká, vezmu ze země a prohne se. Nic neukáže - ani v knížce, ale ani třeba tátu, mámu, babičku… Když mu dám lahev, tak si ji chytne, ale nenakloní, musím ho položit, sám si nelehne. Nenapije se jinak než z láhve, jinak se topí. Jak má kousky, tak se dusí…
ze nic nerika tak to je uplna norma. hlavne, ze zacal zvatlat. ze nedela nic na povel, to bych tay neresila, napodobi tleskani nebo mavani aspon nekdy? ze pije z lahne je v roce taky normalni, kousky mi nechce jist ani starsi ditko, chvili to trva nez to prijmou. ze neukazuje v knizkach (a kor na povel urcite osoby) mi prijde v roce taky normalni.
co by znervoznilo je, ze si neda jidlo do pusy (opravdu zadne a nikdy nebo ho jen nebavi krupky?) a pak to prohybani do luku.
jestli nechces menit doktroky, tak ji nemen, proste si o vysetreni na neurologii rekni a tecka. doktorka ho vidi jednou za cas na 10 min, ty jsi s nim denne, proste si trvej na svem, ze vysetreni potrebuje. nanejvys budes za hysterku, ale lepsi nez se doma uzirat pochybnostmi.
@martina.se Jo, měla jsem podobné, i když tedy jídlo do pusy cpala s přehledem od nějakého půl roku, neb byla nenažráně, ale jinak nic. I když z tohoto popisu by se mi nelíbilo to prohýbání do luku, zbytek mi přijde tak nějak v normě.
@j.a.n.i1 chlap jezdí denně 90 km do práce a 90 km z práce. Musí vstávat ve 4:00, aby byl v práci včas a nic tam opravdu nejezdí a ani tam nepracuje nikdo odtud, aby se svezl s ním. Takže to padá. Volno mu šéf nedá, tam má problém i s dovolenou, bylo mu naznačeno, že by se taky mohli rozloučit a tady se práce v jeho oboru shání špatně. Vozil nás po doktorech kvůli tomu refluxu a doprovod mu šéf uznat odmítá, protože jsem na RD…
Pokud je dítě zdravé, tak si klidně dopoledne po městě udělám, ale jak to budu řešit s dítětem v zimě s horečkou…, to už jsme omílali doma několikrát dokola. A na druhé auto prostě nejsou peníze.
@Akrobatka pohybově v normě - leze, sedí, stojí, obchází.
@suricata píše:
Pokud má dítě horečku, tak nemusí mít manžel nutně auto nebo tam s ním holt dojede on.
Zakladatelko opakuji že je každé dítě jinné a nemůžeš čekat že malej bude umět najednou všechno prostě to s ním trénuj hraj si s ním uč ho atd… pokuď s ním chceš jet na vyšetření tak nebuď líná zvednout zadek a buď muže odvést do práe a vzít si auto nebo jen busem a jít se do dalšího spoje projít s kočárem nebo tak a nevymlovej se (u nás taky busy nic moc nejezděj a než sme pořídili 2 autí tak sem oblíkla dítě odvezla v 5 ráno chlapa do práce nechala i autí k doktorovi a na 2 pro něj zas jela a žíly se mi nezkrátili )…
@suricata píše:
taky to tak vidim. jezdim s nemocnym ditetem 2 busy, prestupovat, cekat nekde dve hodiny atd to bych fakt nechtela. ted v lete se to keca, ale v zime s nemocnym ditetem, to muze byt lahudka.
Mě by jen zajímalo jaik chceš jezdit po vyšetřeních (předpokládám že bys jezdila někam dál) když máš problém dojet 20 km?
@j.a.n.i1 píše:
@martina.se Jo, měla jsem podobné, i když tedy jídlo do pusy cpala s přehledem od nějakého půl roku, neb byla nenažráně, ale jinak nic. I když z tohoto popisu by se mi nelíbilo to prohýbání do luku, zbytek mi přijde tak nějak v normě.
mi se mladý prohýbá, když se vzteká nebo se snaží na něco dosáhnout
takže když to tak čtu, tak můj je fakt stejnej.. a dr je spokojená ![]()
Take mi prijde, ze to zakladatelka moc resi. Mam skoro rocni dvojcata a z toho co zakladatelka napsala take vetsinu neumi. Paci paci dela jen jedna, slovo neumi zadne jen zvatlani, neukazuji a knizky je nebavi, piji samy jen vleze a krupky si samy daji do pusy jen kdyz jim ja vyndam dudlik, jinak si s nimi jen hraji… Jedna ani neleze, protoze ji vic bavi plazeni. Na neurologii jsou sledovane od narozeni a jsou naprosto v poradku…
kazde dite je jine… dnes se vsechno zbytecne moc resi ![]()
@Ali-Ali pokud by nedělal jen něco, tak bych byla taky v klidu, to vidím u těch ostatních dětí, každý dělá a neumí něco, jen naše dítě nedělá nic.
Do pusy si jídlo nedá - dávám mu rozlámaný piškot, dám 3 kousky do pusy, 4. mu dám na stůl, on ho vezme do ruky, dívá se na něj, rozeřve se a rozmačká ho. Musím mu vzít ruku, dát do pusy, pak to opakuje a udělá, ale příště se situace opakuje. Už 4 měsíce čekám, kdy mu to secvakne a nic.
@klarushka píše:
Mě by jen zajímalo jaik chceš jezdit po vyšetřeních (předpokládám že bys jezdila někam dál) když máš problém dojet 20 km?
tak on je rozdil zajet na vysetreni a je rozdil mit mimo dosah „zakladni“ peci. na vysetreni jsi vetsinou predem objednana, muzes si vse zaridit predem. k pediatrovi clovek muzi obcas nahle. mimochodem nikdo nevime, jestli ta vzdalenejsi lekarka je lepsi. a menit co pul roku nejde.
ps: ja jsem pediatra menila. protoze mi proste nevyhovoval. ale dukladne jsem si to rozmyslela a dost hledala, kam jit. ono to neni tak jednoduche, aby t ove vysledku nebylo z blata do louze akorat dal.
Jo, tak podle tohoto popisu bych si o tu neurologii opravdu zažádala. Věřím, že pediatr 20km daleko s mizerným spojením je nanic, ale možná bych přece jen zkusila tu druhou lékařku. Reference sice nic moc, ale myslíš, že to bude horší než teď? On může být prostě jen pohodlnější, ale přece jen bych ho nechala zkontrolovat. Pokud se mu můžeš nějak speciálně věnovat, teď je mozek ještě plastický, dá se s ním dobře pracovat a máš na to čas. Mezi 2. - 3. rokem je spolupráce dítěte horší, období vzdoru dělá své a neodkládala bych to.
a to je nějaký problém být s ročním dítětem dopoledne v jiném městě na výletě? To snad za lepšího lékaře stojí ne?