Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj maminky, potřebovala bych poradit, jak naučit mého 1,5 letého synka usínat samotného. Zatím máme režim takový, že kolem 20 hod. jdeme koupat, kolem 20:15 jde do postele, dostane mlíko a pak zpívám. Pohádky ho zatím moc neberou. Dříve to trvalo tak 10 min. takže jsem to neřešila, ale teď už to začíná být skoro hodina a na to už nemám nervy. Když odejdu, začne samozřejmě brečet, takže jsem tam s ním takhle než usne. Přes den chodí spát už jen jednou a vstává tak kolem jedné až půl druhé, takže si myslím, že unavený musí být dost a čas na spaní už bych posunovat nechtěla. Už jsme ho naučili i spát ve velké posteli ve svém pokojíčku, za což jsem ráda, ale na druhou stranu, když odejdu, tak samozřejmě začne vylézat. Už si nevím rady, za tři měsíce čekáme druhé, tak si říkám, že je asi nejvyšší čas nastolit nějaký nový režim, protože pak bych se z toho zbláznila, ale přiznám se, že nevím jak na to
![]()
Není naopak přetažený? Protože 7 hodin vzhůru mi na takhle malý dítě přijde moc dlouho.
Ale jinak můžeš zkusit různé vyrvavaci metody.
Mam cerstvou zkusenost. Dcera ma rok a 3/4 a doted jsem s ni taky byla nez usnula. Jak pises, driv par minut, od roku taky i hodina. Kdyz jsem odesla, strasne plakala a na to jsem nemela. Tak jsem byla s ni v loznici, cetla jsem si a pockala nez usne. Ted uz tyden usina sama! Nejak se mi jednou zdalo ze ji tam rusim, odesla jsem a ona usnula a od te doby to tak mame. Porad mi nekdo radil at ji necham rvat, ze si na to musi zvyknout a jsem rada ze jsem se ridila ituici a slo to takhle nenasilne.
@JayLee a vv kolik Ti vstává?
U nás je usínání taky někdy problém, usíná s flaškou (což nepůjde donekonečna).
Protože chceme nyní druhé, taky bych ráda, kdyby usnul i bez jídla. Jak večer, tak přes den.
Vstává mi tak kolem sedmé, já nevim zda bych dala vstávání every day v 5 ![]()
Mám to podobně. Dcerka má 14 měsíců, má tedy velkou postel přiraženou k naší. Uspávám mlíkem v posteli, někdy česáním vlasů.
A taky má dopolední spánek cca do jedné, spát chodí kolem osmé. Pokud spí odpoledne déle, třeba do tří jako zrovna včera, večer v osm prostě neusne, ať děláme cokoliv, včera to trvalo do deseti. Potřebuje prostě těch šest až sedm hodin aktivity. Za měsíc čekáme další mimčo a taky nevím, jak to bude s uspáváním, ale abych pravdu řekla, moc jsem nad tím nepřemýšlela, prostě to vyplyne ze situace.
Uspávání mi nijak zvlášť nevadí.
Vyřvávacím metodám nefandím.
Tak co to zkusit taky neřešit a pak uvidíš, třeba se to prcek za ty tři měsíce naučí nějak sám od sebe.
Příspěvek upraven 16.08.15 v 21:34
Ja ma opacny problem…cca od 6 mesice syn usinal sam, stacilo polozit, pohladit a spal celou noc a ted ma 15m a stejne, co popisujes ty…sam cca mesic neusne, musim byt u neho, ale je fakt, ze max. 3-5 minut a spi, ale budi se v noci, driv stacilo piti, otocil se na bok a spal dal, ted place, zkousela jsem to, jak dlouho se bude vztekat a vydrzel 2 hodiny
od te doby jsem to uz nezkousela…taky nevim, co s tim, bud si ho beru sebou do postele (coz jsem nikdy nechtela dovolit) lehne a spime az do rana do 8-9, on je uplne stastny, tak to zatim nechavam a uvidime…nas malej mi celkove bojkotuje postylku…kdyz chci jit treba na zachod atd. tak ma uplne zachvat, driv stacilo dat hracku a vubec me nepotreboval…ale uz je asi vetsi a vic zacina vnimat nebo nevim ![]()
@JayLee píše:
vstava v 7:15 cca od pul rokaale ta 18cta hodina uz jsme doma - koupu a veceri pac uz se zacina mucinovat takze tak 18:30 usina a v 19 je tuhej
vykoupej ho dej ho do zlidcku dej mu mliko a posad ho před tv pust mu decko at to sni nech mu to slehnout par min a pak do postýlky, poloz zapni usinacka phlad ho dej mu pusu a odejdi
malymu je 20 mesicu a fakt bez problemu ale jak rikam najela jsem na to od narozeni pac s emi to osvědčilo i u dcerky no a pohoda proste pak
tohle jsem mela zavedene i ja usinacek, pusinka, odejit a spal celou noc ted, jak uz jsem psala ma 15m a konec sam neusne…uplne narika, lehnu si s nim a do minuty spi, tak ho prenesu do postylky… ![]()
@JayLee ono každé dítko je jiné, mě usnul v 19 hod pouze jednou - to byl teda hotovej, že se ani nekoupal, ale byl 8 hod vzhůru
(jednu únavu nějak rozchodil).
Jinak chodí spát kolem 21. hod a vstává kolem 7.
Nechci říct, že rituály jsou k ničemu - naopak, ale ne každé dítě je schopno spát stejně dlouhou dobu…
Myslím, že je na něj zkrátka brzy spát sám v pokojíku v 1,5 roce. Že řve je přirozené, cítí se ohrožen. Až si bude připadat v bezpečí, tak přestane. Obávám se, že to lze naučit jen násilím (kniha: Každé dítě může dobře spát). Prostě bude řvát tak dlouho, dokud se neunaví a neusne, protože jeho vzlyky budou bez odezvy, přestane únavou, rezignuje. Já tuto metodu také praktikovala, i když jsme si jí trochu poupravila. Fungovala skvěle. Dnes bych jí znovu nepoužila (najdi si na uložtu knihu: Věda zvaná rodičovství).
Nás čeká vlastní pokojík v září, v říjnu se narodí dcera. Synovi bude 3,5 a na pokoj se děsně těší. Pokud bude mít se spánkem a odloučením problémy jsem ochotná spát v dětském pokoji s oběma dětmi. No sama jsem na to dost zvědavá.
Ještě mě napadá, že syn co přešel do velké postele (a byl odebrán dudlík) usíná taky hodinu. Dělá kraviny, vymýšlí si. Trochu to přičítám také počasí a tomu, že je ještě dost světla.
Moc děkuji za všechny názory. Asi to nakonec s uspáváním ještě na chvíli zkusím. Ještě máme totiž jeden problém a to je dudlík. Má ho spíše jen na spaní, ale právě mi zase začíná dělat to, že se mi v noci i 8× vzbudí, začne řvát, já k němu musím jít a dát mu dudlíka a většinou se otočí a spí dál. Ale je to dost vyčerpávající, teď to ještě zvládám, ale s tím druhým už bych to nedala. Tak jsem ráno udělala rázný krok, dudlík ustřihla a řekla, že je začarovaný. Je pravda, že už ho sice nechce, ale samozřejmě polední usínání byl děs. Řev a řev. Sice jsem vydržela a dudlík nedala, ale nakonec stejně po tiátru usnul až v kočárku. Tak teď jsem zvědavá na to usínání večer. Takže asi zatím začnu s odnaučením od dudlíku a později i s usínáním bez maminky… Tak mi držte maminky palce
Ale bude to boj, to je mi jasný. Kdyby měl někdo ještě nějaké tipy, sem s nimi
![]()
@JayLee píše:
@Janinka123 jsi mela zacit uz od jeho narozeni s režimem dne a rituálem - umejt nakrmit a dat spat - dat pusu polozit zapnout usinacka a odejitmam to takhle u obou deti a zadnej problém dodnes
od mala kazdej svůj pokojik a tenhle rezim s tim, ze uz nas uz to v 7 spi jak malem 20 mesicu tak mala usina - 6 let pryc
taky tl tak mam, a ani usinacka vecer nepustam..od porodnice vlastny pokoj a vlastna postel..
@miisenka píše:
taky tl tak mam, a ani usinacka vecer nepustam..od porodnice vlastny pokoj a vlastna postel..
Holky to vám závidím, teď je mi samozřejmě jasné, že jsem na to měla nastoupit dřív, ale už je pozdě. Chybama se člověk učí, tak to třeba vyjde u toho druhého, tam určitě nebudu mít tolik času se piplat jako s prvním…
@Janinka123 píše:
Holky to vám závidím, teď je mi samozřejmě jasné, že jsem na to měla nastoupit dřív, ale už je pozdě. Chybama se člověk učí, tak to třeba vyjde u toho druhého, tam určitě nebudu mít tolik času se piplat jako s prvním…
Kazdy to ma inak..ja som to citila tak, ze je horsie ked budem v 1-2rokoch ucit spat sameho, ako behanie po 2-3h za miminom..