Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, máme stejný problém, ale víceméně není řešení - dceři doktorka odebrala krev aby vyloučila nemoci štítné žlázy, nedostatek nějakých látek apod. Dále řekla, že to může být způsobeno nemocí ledvin a jater (ledviny jsme vyloučili díky předchozí návštěvě nefrologie, která s tím nesouvisela) a játra také z toho krevního odběru. Vše bylo negativní. Doktorka to shrnula, že ji budeme sledovat aby rostla neustále (ale to neznamená, že musí každý měsíc o něco povyrůst, že prý děti rostou skokově a nejvíce na jaře a na podzim). Dále se mě vyptala na velikosti rodičů i prarodičů a vypočítala ji předpokládanou výšku v dospělosti na 155 cm. A hormony se v takto raném věku nepodávají. Takže jsme na sledování. Řešili jsme to tak od dvou let a neustále je pod třetím percentilem, ale stále roste dle křivky, takže snad v pořádku.
@Bella13 Tak snad ty naše děti budou v poho. Ono u holky ta malá výška zas tak nevadí, kluk se s tím vypořádává hůř
Měla jsem malého žáka. V době, kdy všichni kluci byli už o hlavu větší než já sama, tak on chudák pořád malinký. Několikrát se mi svěřil, že je to depresivní. Bylo mi ho líto, o to víc, že to bylo geniální dítě, nadané po všech stránkách. Ani úspěch mu nepomohl tu výšku přehlížet. Teď je na střední, tak nevím, jak na tom je… Doufám, že u synka v tom zdravotní problém nebude a snad se trochu vytáhne. Nerada bych, aby se v budoucnu kvůli malému vzrůstu trápil ![]()
@Bella13 píše:
Ahoj, máme stejný problém, ale víceméně není řešení - dceři doktorka odebrala krev aby vyloučila nemoci štítné žlázy, nedostatek nějakých látek apod. Dále řekla, že to může být způsobeno nemocí ledvin a jater (ledviny jsme vyloučili díky předchozí návštěvě nefrologie, která s tím nesouvisela) a játra také z toho krevního odběru. Vše bylo negativní. Doktorka to shrnula, že ji budeme sledovat aby rostla neustále (ale to neznamená, že musí každý měsíc o něco povyrůst, že prý děti rostou skokově a nejvíce na jaře a na podzim). Dále se mě vyptala na velikosti rodičů i prarodičů a vypočítala ji předpokládanou výšku v dospělosti na 155 cm. A hormony se v takto raném věku nepodávají. Takže jsme na sledování. Řešili jsme to tak od dvou let a neustále je pod třetím percentilem, ale stále roste dle křivky, takže snad v pořádku.
A od kdy se běžně podávají? Známá píchala dcerce růstový hormon od 18 měsíců, ale tam byl růstový deficit opravdu velký, doprovázený dalšími vývojovými problémy, tak možná byla výjimka.
@mag12
No nevím zda je to běžné, ale mám dojem, že doktorka říkala až kolem školní docházky, že se čeká zda se to tělo samo „nenahodí“. Ale upřímně řečeno, já bych do svého dvouletého dítěte (pokud by vysloveně nebyla potvrzena nějaká nemoc) hormony píchat nenechala, jenom proto že je malé a je pod tabulkami.
@Anonymní píše:
@Bella13 Tak snad ty naše děti budou v poho. Ono u holky ta malá výška zas tak nevadí, kluk se s tím vypořádává hůřMěla jsem malého žáka. V době, kdy všichni kluci byli už o hlavu větší než já sama, tak on chudák pořád malinký. Několikrát se mi svěřil, že je to depresivní. Bylo mi ho líto, o to víc, že to bylo geniální dítě, nadané po všech stránkách. Ani úspěch mu nepomohl tu výšku přehlížet. Teď je na střední, tak nevím, jak na tom je… Doufám, že u synka v tom zdravotní problém nebude a snad se trochu vytáhne. Nerada bych, aby se v budoucnu kvůli malému vzrůstu trápil
Máš pravdu, že to nás uklidňuje, že je to holčička. Já mám svůj nelékařský názor - že je malá, kvůli těžkému zánětu ledviny, který prodělala na roce. Ona je totiž zaostalá i ve vývoji cca o jeden rok. Prostě výškově i vývojově ji jeden rok chybí a teď už zase dělá postupně pokroky i roste. Mám dojem, že ji ta nemoc celkově zbrzdila.
Resim pomalý rust osmiletého. Každý rok v tuto dobu měříme obě děti. Starší vyrostl o 6 cm. Mladší jen o 2 cm.
Na devítiletou prohlídku jdeme až za půl roku. Nebo byste se ozvali doktorce dřív?