Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky,koupila jsem tuňáka Rio Mare a chtěla bych malýmu udělat nějakou dobrou pomazánku.Nemáte nějaký nápad?Je mu 15měs.
Ahoj Milo,
jeden mám: tuňák, přidám pomazánkové máslo, 1-2 trojúhelníky sýra a trošku hořčice (hooodně malinko, ale samozřejmě nemusí být). Jako obměnu můžeš přidat čerstvou perželku, místo pom. másla a sýru třeba Lučinu… Dle Tvé fantazie.
Všechno jenom pomačkám vidličkou a dobře zamíchám - používám i kousky i drť (miluju kousky a proto je upřednosňuji
)
Taky můžeš přidat cibulku na hodně drobno nasekanou - pokud s ní nemáte problémy.
Výborný je taky na oběd s těstovinama - lehké a rychlé. Nakrájíš rajčata, přidáš olivový olej, sůl a bazalku - zamícháš. Na uvařené těstoviny dáš ty rajčata, na ně kousky tuňáka a posypeš nastouhaným sýrem! Mňam!
Dobrou chuť!
Pavla
P.S. Ráda uvítám také jiné recepty… ![]()
Pavlas, diky za recepty. Urcite vyzkousim, zvlast ty testoviny…Mnam, uplne se mi zacaly sbihat sliny… ![]()
Ahoj, s tunakem bych byla moooc opatrna, casto vyvolava bud primo alergickou, nebo to nemusi byt alergie, ale vyvola celkovou reakci organismu. V 15 mesicich bych tunaka urcite radeji jeste nezkousela. Jana
Ahoj,
taky už jsem slyšela, že z mořských ryb se v tuňákovi nejvíc usazují těžké kovy. Ovšem je zase fakt, že by toho dospělý musel sníst velikánské množství, aby to něco udělalo.
Manžel jezdí každý rok do Norska na ryby a můžu potvrdit, že ty ulovené a kupované jsou jako nebe a dudy. Ale pokud není k loveným rybám přístup, asi bych radši uvařila nebo nasucho upekla celou rybu a z ní pak udělala tu pomazánku. Ovšem piplačka je s kostma, nebo se to musí umět vykostit, a nebo to péct/dusit, až se ty kostičky rozpadnou.
Hanko, tak pro tebe jo
Ja tunaka take muzu celkem v jakekoliv podobe, ale videla jsem uz reakci i u pana asi 60 let stareho, ktery jedl bez problemu tunaka cely zivot a najednou zareagoval opravdu silne prave na tunakovou konzervu. Holt to by ale zase na druhou stranu clovek nemohl jist nic, kdyby to tak resil , ze jo
Jana
Ahoj Milo,
také jsem slyšela, že je v tuňákovi hodně rtuti, prý se to s konzumací těch skvělých konzerviček nemá přehánět.
Já si ho dám, ráda, ale malé moc ne.
Tak tedy, čekala jsem nějaké nápady do kuchyně a ne lamentování na množstvím rtuti v mořských rybách. Je tam a to my teď tady u počítače neovlivníme…
Abych pravdu řekla, i malé dávám tuňáka tak od jednoho roku a obě holky se po něm můžou utlouct (výhrady ze strany doktorky žádné nebyly). Dávám jim raději pomazánku z tuňáka než ze sardinek, které na mě po otevření konzervy koukají.....
To je mi (s prominutím) na blití. Tuňák je pro mě chutnější…
Holky neblbněte - to bysme fakt nemohli už jíst nic..... ![]()
Pavla
P.S: Ať už se recepty hrnou....... ![]()
Ahojky Pavlas,
tunaka ja taky rada a mam ted jeden oblibeny receptik na pomazanku:
Rozmackas bile fazole (plechovka Bonduelle), pridas tunaka v olivovem oleji, sul, pepr, poradnou hrst cerstve petrzelky, das na toast (nebo proste chleba) a pridas platek rajcete. je to dobrota, takze kdo ma rad fazole, doporucuju. ![]()
Niki
Z tuňáka dělám také pomazánku, pro prcky však asi nebude.
tuňák v oleji, máslo nebo Rama, malá cibulka nakrájená nadrobno, sůl, pepř (mletý) a lžička hořčice (nesmí chybět)…celé promíchat vidličkou…mňam
lila
Taky přemýšlím jaké ryby dát malé? Má 19 měsíců, Všude se píšwe raději sladkovodní. Co takto starým dětem dáváte? Švagrová dala 2 leté holčičce lososa a hodně z něj zvracela
Myslíte že v konzervovaném tuňákovi jsou ještě nějaké vitamíny atd?
Ahoj Petuna,
ja som Radkovi (17m) kupila mrazene filety (cerstve ryby som nemala). Zapekaciu misku som potrela olivovym olejom (alebo maslom), na to som dala rybu, posypala bylinkami, kvapla na to ol. olej a prikryla platkom syra. A dala zapiect. Akurat som to potom musela v rukach „rozmrvit“, aby tam ani nahodou neboli kosti.
Gabika