Pomoc kamarádce ve špatné situaci
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Já pracovala jako operátorka doma(je třeba jen internet), je pravda, že výdělek byl jak kdy někdy 4000 jindy 8500,ale i tak mi to ve srabu moc pomohlo.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
jeste bych poradila, at si zjisti na co vse ma na soc. narok- pridavky, prispevek na bydleni, socialni prispevek, prispevek na zivobyti. Neni jednoduche to vybehat, chteji od vseho ucty.
Ja tohle vse brala, mam jedno dite a i s vyzivnym od ex na malou jsem mela mesicne kolem 8 000, se tremi detmi to bude delat samo vic.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Na sociální nedosáhne, protože má ještě tu mateřskou.
A na bydlení právě snad ten př. rok.
Cizí jazyky nee, to je právě celkem kámen úrazu.
Holky, díky moc za rady..
- Citovat
- Upravit
Na pracák ať se nespoléhá, tak žádné pořádné nabídky nejsou. Nedivím se, že nemůže najít práci - samoživitelka, tři děti, pro potencionálního zaměstavatele bohužel málo perspektivní ![]()
Zaměstnavatel se jí na děti zeptat nesmí, to je fakt - jenže v životopisu by měla mít uvedeno, co a kde studovala a kde a jak pracovala - a to by mělo mít návaznost. Dobrý personalista vyčmuchá mezeru a může se na ní zeptat - no a ejhle, „musí“ přiznat, že byla na mateřské.
Já jsem toho názoru, že je lepší děti přiznat hned při pohovoru, at ví, do čeho jdou - beztak se to dozví a ve zkušební době může letět bez udání důvodu.
Poradila bych - zajít na sociálku a zažádat o všechny možné i nemožné dávky a nechat si poradit, vymáhat alimenty, zbavit se cennějších věcí, které nejsou nezbytné (auto, pokud nebydlí na samotě u lesa atd.)
Ať si sestaví životopis a obešle jím několik firem v okolí, třeba se zadaří. I na hledání práce je třeba čas a hlavně trpělivost ![]()
- Citovat
- Upravit
Myslím, že nejlepší by bylo, zkusit se poohlednout kde berou a zajít tam, pěkně se upravit a vyfiknout a zajít tam, mluvit sebevědomě, právě bych udala své zkušenosti, pracovala tam a tam taky vysokou školu a taky že mám děti ale nemusí se bát mám hlídání v případě nemocí, je důležité tam jít a obkecat si to takhle to hodí do koše nebo to někde leží, znám to z vlastních zkušeností.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj:-)
Kamarádka by se měla určitě zaevidovat na úřad práce. Dostane nějakou malou podporu. Poté si může jít požádat o dávku v hmotné nouzi na odbor sociálních věcí na příslušném úřadě v místě trvalého pobytu. Tam po ní budou požadovat návrh na určení výchovy a výživy pro všechny děti a zda je výživné otcem hrazeno a kolik. Nevím jestli má kamarádka požádáno o přídavky na děti a sociální příplatek - o tyto dávky se žádá na oddělení dávky státní sociální podpory pod úřadem práce - pozor neplést si evidenci úřadu práce ohledně uchazečů o zaměstnání…úřad práce má na starost i tuto agendu. Ať zkusí požádat ještě teď, protože od ledna bude změna ohledně sociální příplatku -ten spadne pod dávku v hmotné nouzi. U příspěvku na bydlení musí mít nájemní smlouvu na byt - kde si ty uvedená jako nájemník a trvalý pobyt a řádně nájem hradit - a poté může požádat o příspěvek na bydlení - tam se uvádí všechny osoby v domácnosti, a dokladuje veškeré náklady, které uhradila za bydlení -nájem, elektrika, plyn, odpady, voda. To samé se dokladuje i u dávek v hmotné nouzi. U hmotné nouze pokud si kamarádka podá žádost ji přijde neohlášeně navštívit sociální pracovnice a zmapuje situaci. Vyřízení žádosti o dávku v hmotné nouzi, pokud to není složitý případ trvá cca 30 dní od podání žádosti…většinou je to i za kratší dobu. Může si vlastně zkusit požádat i teď než ji skončí rodičák a uvidí, jak ji to vyjde.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
jo a pokud tatínek pracuje a nehradí výživné, ať se kamarádka obrátí na péči o dítě, které otci dětí zašlou vytýkací dopis a případně mohou soudní cestou pokud otec pracuje dát exekuci na plat…
Pozn. stát již výživné na případné tatínky neplatiče neplatí. Pokud otec neplatí dlouhou dobu, podávají na něho maminky trestní oznámení a tínek jde pak do vězení, pro neplnění vyživovací povinnosti.
A otec dětí kamarádky se s dětmi nijak nestýká? Že by taky mohl případně pohlídat on. Jednou to jsou i jeho děti, tak by se mohl smekat. Pokud je s nima v kontaktu. Ať si kamarádka zkusí podat životpis i přes internet…určitě se tu najde plno zaměstnavatelů, který by o ni měli zájem. A co babičky dětí? ty nefungují?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
ahojky pracuji jako personalistka, jen bych to chtěla trochu poopravit, personaslista či zaměstnavatel se může zeptat na děti a stav ale vy máte právo neoodpovědět! viděla bych i problém např. v té vysoké škole, jelikož na pomocné práce je kamarádka překvalifikovaná
každý zaměstnavatel se bude bát že jakmile najde o něco lepší práci tak mu uteče, takže radši na uklízečku veme někoho bez maturity u koho má větší jistotu…je to blbý ale je to tak, a hodně záleží na přístupu, uchazeč na kterém je vidět že už pohovory dělá tak nějak ze zvyku a je na něm vidět že je zoufalý tak to je problém, chce to udržet si optimismus a aby zaměstnavatel měl pocit „že to je přesně ta práce, která mě bude bavit z toho a z toho důvodu“ a pro děti mám zajištěné hlídání a nemá smysl to nějak dopodrobna rozebírat, snažit se být sebejistá a slušně působit…ne žádný zoufalec, který veme kde co i podhodnocennné peníze …
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Hledání práce jen podle inzerátů je obtížné. Vždycky je lepší zaměřit se na firmy, o kterých něco vím. Zjistit aspoň něco, jak to u nich funguje, jaké mají požadavky, koho berou a koho ne. Já jsem taky vloni dělal dost zoufalé kousky, než jsem se hodil do klidu a uvědomil si tuto jednoduchou věc. Pak jsem narazil na firmu, jejíž jednatel znal moje dřívější působiště už z minula. A tím pádem věděl, čím jsem prošel. A díky tomu mám dnes stabilní práci. Výplata není ve statisících, ale žiju…
S bydlením je to ošemetné… Platí, že ve větším městě je větší výběr. Ale zase je tam člověk anonymní a většinou nikoho nezná. (Kamarádi a spolupracující lidi se najdou až časem.) Já jsem se taky s příbuznýma na vesnici rozešel ve zlém a skončilo to stěhováním do Brna. A jenom ten přesun vyžadoval mít v ruce v hotovosti přes 30 tisíc. Ale zase většinu z toho jsem v příštích měsících tak nějak rozpustil do nákladů na živobytí - jinak řečeno část mně přišla jakoby zpět… Ale v okamžiku stěhování je nutné ty peníze mít.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
1akinka má naprostou pravdu, tento problém manžel taky řešil, když nemohl sehnat práci chtěl jít do továrny jako dělník, tam mu řekl personalista na rovinu, že ho nevezme, protože mu je jasné že sežene něco lepšího a nezůstane tam.(Moje kamarádka měla také problém a zas to řešila tak, že VŠ prostě zapoměla uvést)
Jinak při hledání práce není dobré stát při pohovoru jako zoufalec ale je dobrá trocha arogantnosti. O tom jsem se přesvědčila zase já. Když přijde někdo sebejistý a tváří se, že mu je celkem jedno, jestli bude přijat, tak ho vezmnou spíš než někoho kdo tam leze po kolenou a prosí:-/ Sice to moc dobře nechápu,ale v mém případě to takto zafungovalo již X krát.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit