Mám nárok na rodičovský příspěvek, když nepracuji?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Mám nárok?
Ahoj chtěla jsem se zeptat zda mám nárok na rodičovský příspěvek, když nepracuji a nikdy jsem zaměstnaná nebyla? Mám hospodářství, tak do práce už fakt nestíhám chodit.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
na RP nárok máš, jako všichni. Ovšem jen ve 4-leté variantě. nemáš nárok na mateřskou
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Na RD mas narok po porodu a je jedno jestli jsi pracovala nebo ne.Ale nemuzes volit delku.Automaticky mas 7600 devet mesicu a po te 3800do 4let veku ditete.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A myslíte, že ho dostanu i když si neplatím sociální pojištění? Protože nejsem zaměstnaná tak ho platit nemusím. Žádat o něj budu až po porodu? Žádá se na sociálce?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
zajdi si klidne ted na socialku pro papiry at tam nemusis po porodu, pani ti vsechno vysvetli popr. rekne ze si mas jit jeste potvrdit ze nemas narok na ppm a az se narodi mimi tak tam papiry zaneses
vyplaci to i zpetne ale maximalne 3mesíce takze do 3 mesicu po porodu tam musis, ja to porad odkladala a malem jsem o ne prisla.. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak já tam asi zajdu ted. Lepší než to vyběhávat pak s malým:-)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Zdravotní si platit musíš, ale sociální ne, samozřejmě když si ho neplatíš tak nemáš nárok na důchod.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jo ještě se zeptám, když jsme u toho sociálního. Když budu pobírat rodičovský příspěvek, tak mi bude stát platit pojištění? Nebo to budu platit ještě s toho?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
freeonit píše:
zajdi si klidne ted na socialku pro papiry at tam nemusis po porodu, pani ti vsechno vysvetli popr. rekne ze si mas jit jeste potvrdit ze nemas narok na ppm a az se narodi mimi tak tam papiry zanesesvyplaci to i zpetne ale maximalne 3mesíce takze do 3 mesicu po porodu tam musis, ja to porad odkladala a malem jsem o ne prisla..
a kde se dá sehnat to potvrzení že neni nárok na ppm?
- Citovat
- Upravit
musis si zajit na ossz, nektera socialka si to zjisti sama, das jim papir co dostanes od doktora na materskou a oni ti vytisknou lejstro ze na to nemas nebo mas narok. jinak socialni pojisteni si platit nemusis, neni to povinne ze zakona, a behem matersky ti stat plati zdravotni pojisteni ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Rodičovský příspěvek + mateřská
Dobrý den, maminky
Čekáme první miminko a tak mám spoustu dotazů na které nevím kde se tázat. Proto to zkouším formou této diskuze. Pracovala jsem tři měsíce, nyní jsem v nové práci 2. měsíc ve zkušební době. Na internetu jsem se dočetla, že nejsem povinna zaměstnavetele o mém těhotenství informovat, samozřejmě nechci přijít v tuto chvíli o práci. Můj dotaz tedy zní, pokud si zde odpracuji dalších 7m. a splním si tak 12odpracovaných měsícu budu mít nárok na mateřskou? Další dotaz je na rodičovský příspěvek, přítel pracuje ale bohužel ne na smlouvu, v tomto případě si tedy nebudu moci vybrat po jakou dobu budu chtít ten příspěvek čerpat? Moc vám děkuji za jakékoliv reakce, snad jsou mé dotazi srozumitelné.
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Denyse13 píše:
Dobrý den, maminkyČekáme první miminko a tak mám spoustu dotazů na které nevím kde se tázat. Proto to zkouším formou této diskuze. Pracovala jsem tři měsíce, nyní jsem v nové práci 2. měsíc ve zkušební době. Na internetu jsem se dočetla, že nejsem povinna zaměstnavetele o mém těhotenství informovat, samozřejmě nechci přijít v tuto chvíli o práci. Můj dotaz tedy zní, pokud si zde odpracuji dalších 7m. a splním si tak 12odpracovaných měsícu budu mít nárok na mateřskou? Další dotaz je na rodičovský příspěvek, přítel pracuje ale bohužel ne na smlouvu, v tomto případě si tedy nebudu moci vybrat po jakou dobu budu chtít ten příspěvek čerpat? Moc vám děkuji za jakékoliv reakce, snad jsou mé dotazi srozumitelné.
![]()
Uf, ono těch 270 odpracovaných dní musíš mít před nástupem na mateřskou - a to je 6 týdnů před porodem. Takže si to spočítej. No, ono i kdyby jsi to zaměstnavateli řekla tak tě jako těhotnou vyhodit nesmí
takže se neboj. Případně pokud je to náročná práce a zaměstnavatel ti neposkytne lehčí tak můžeš být doma za 100% platu (žádná nemocenská, tím se ošulíš-. )
Jestliže budeš mít mateřskou tak je jedno jestli otec pracuje nebo co dělá, rodičák si dělá matka na sebe (jen pokud nepracuje/nemá mateřskou tak se posuzuje otec). Takže si normálně zvolíš jak budeš chtít.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit