Mám nárok na rodičovský příspěvek, když nepracuji?

126
18.12.10 18:29

Mám nárok?

Ahoj chtěla jsem se zeptat zda mám nárok na rodičovský příspěvek, když nepracuji a nikdy jsem zaměstnaná nebyla? Mám hospodářství, tak do práce už fakt nestíhám chodit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
10713
18.12.10 18:37

na RP nárok máš, jako všichni. Ovšem jen ve 4-leté variantě. nemáš nárok na mateřskou

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24320
18.12.10 18:37

Na RD mas narok po porodu a je jedno jestli jsi pracovala nebo ne.Ale nemuzes volit delku.Automaticky mas 7600 devet mesicu a po te 3800do 4let veku ditete.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
126
18.12.10 18:43

A myslíte, že ho dostanu i když si neplatím sociální pojištění? Protože nejsem zaměstnaná tak ho platit nemusím. Žádat o něj budu až po porodu? Žádá se na sociálce?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1477
18.12.10 18:46

jo dostanes ho urcite..:)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
126
18.12.10 18:48

Tak to jsem ráda:-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1477
18.12.10 18:53

zajdi si klidne ted na socialku pro papiry at tam nemusis po porodu, pani ti vsechno vysvetli popr. rekne ze si mas jit jeste potvrdit ze nemas narok na ppm a az se narodi mimi tak tam papiry zaneses :-) vyplaci to i zpetne ale maximalne 3mesíce takze do 3 mesicu po porodu tam musis, ja to porad odkladala a malem jsem o ne prisla.. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
126
18.12.10 19:12

Tak já tam asi zajdu ted. Lepší než to vyběhávat pak s malým:-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2891
18.12.10 19:22

8-o to jde? Neplatit si sociální pojištění?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
126
18.12.10 19:28

Zdravotní si platit musíš, ale sociální ne, samozřejmě když si ho neplatíš tak nemáš nárok na důchod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
126
18.12.10 19:29

Jo ještě se zeptám, když jsme u toho sociálního. Když budu pobírat rodičovský příspěvek, tak mi bude stát platit pojištění? Nebo to budu platit ještě s toho?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
žirafííí
18.12.10 19:35
freeonit píše:
zajdi si klidne ted na socialku pro papiry at tam nemusis po porodu, pani ti vsechno vysvetli popr. rekne ze si mas jit jeste potvrdit ze nemas narok na ppm a az se narodi mimi tak tam papiry zaneses :-) vyplaci to i zpetne ale maximalne 3mesíce takze do 3 mesicu po porodu tam musis, ja to porad odkladala a malem jsem o ne prisla.. :lol:

a kde se dá sehnat to potvrzení že neni nárok na ppm?

• Citovat
  • Upravit
1477
18.12.10 19:52

musis si zajit na ossz, nektera socialka si to zjisti sama, das jim papir co dostanes od doktora na materskou a oni ti vytisknou lejstro ze na to nemas nebo mas narok. jinak socialni pojisteni si platit nemusis, neni to povinne ze zakona, a behem matersky ti stat plati zdravotni pojisteni :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8
4.11.15 09:34

Rodičovský příspěvek + mateřská

Dobrý den, maminky :-) Čekáme první miminko a tak mám spoustu dotazů na které nevím kde se tázat. Proto to zkouším formou této diskuze. Pracovala jsem tři měsíce, nyní jsem v nové práci 2. měsíc ve zkušební době. Na internetu jsem se dočetla, že nejsem povinna zaměstnavetele o mém těhotenství informovat, samozřejmě nechci přijít v tuto chvíli o práci. Můj dotaz tedy zní, pokud si zde odpracuji dalších 7m. a splním si tak 12odpracovaných měsícu budu mít nárok na mateřskou? Další dotaz je na rodičovský příspěvek, přítel pracuje ale bohužel ne na smlouvu, v tomto případě si tedy nebudu moci vybrat po jakou dobu budu chtít ten příspěvek čerpat? Moc vám děkuji za jakékoliv reakce, snad jsou mé dotazi srozumitelné. :oops: :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7206
4.11.15 09:45
@Denyse13 píše:
Dobrý den, maminky :-) Čekáme první miminko a tak mám spoustu dotazů na které nevím kde se tázat. Proto to zkouším formou této diskuze. Pracovala jsem tři měsíce, nyní jsem v nové práci 2. měsíc ve zkušební době. Na internetu jsem se dočetla, že nejsem povinna zaměstnavetele o mém těhotenství informovat, samozřejmě nechci přijít v tuto chvíli o práci. Můj dotaz tedy zní, pokud si zde odpracuji dalších 7m. a splním si tak 12odpracovaných měsícu budu mít nárok na mateřskou? Další dotaz je na rodičovský příspěvek, přítel pracuje ale bohužel ne na smlouvu, v tomto případě si tedy nebudu moci vybrat po jakou dobu budu chtít ten příspěvek čerpat? Moc vám děkuji za jakékoliv reakce, snad jsou mé dotazi srozumitelné. :oops: :kytka:

Uf, ono těch 270 odpracovaných dní musíš mít před nástupem na mateřskou - a to je 6 týdnů před porodem. Takže si to spočítej. No, ono i kdyby jsi to zaměstnavateli řekla tak tě jako těhotnou vyhodit nesmí ;) takže se neboj. Případně pokud je to náročná práce a zaměstnavatel ti neposkytne lehčí tak můžeš být doma za 100% platu (žádná nemocenská, tím se ošulíš-. )

Jestliže budeš mít mateřskou tak je jedno jestli otec pracuje nebo co dělá, rodičák si dělá matka na sebe (jen pokud nepracuje/nemá mateřskou tak se posuzuje otec). Takže si normálně zvolíš jak budeš chtít.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat