Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj. Pokud jsou opravdu rozhodnuti, že se rozvedou, ať zajde na soud, kde jí pomůžou sepsat návrh na úpravu práv a povinností k nezletilému dítěti pro dobu po rozvodu. Toto řízení musí proběhnout, až poté budou rozvedeni. Myslím si, že se nemusí ničeho bát, manžel může příp. podat návrh na střídavou péči, ale co je to otec, tak proč by nemohl.
Měla by zajít na OSPOD - orgán sociálně právní ochrany dětí. Sociální pracovnice bude zastupovat dítě před soudem, právě ona pomáhá sepsat matce návrh a většinou ho na podatelnu soudu i sama odnese.
Problémy dělat může, ale je velmi nepravděpodobné, aby malého dostal do své péče a aby si vydupal péči střídavou. Dítě je malé a v jeho zájmu je být se svou matkou, ne s babičkou, chůvou, kýmkoliv cizím, když on bude v práci.
Soudy berou v ohledu dlouhodobé kojení, separační úzkost, malé dítě prostě patří k matce a celkově soudy matkám v tomto směru dost nahrávají.
Taky záleží na konkrétní soudkyni a celkovém případu.
Se střídavou péčí on nesouhlasí. Ono je to s ním hodně těžký se na něčem dohodnout. Taky ho trochu znám. Tento týden se za ní stavím a ještě si o tom promluvíme. Ale s tím soudem to není špatný nápad. Díky moc.
No ono to taky jinak, než bez toho soudu nejde. Jak píše Jana206, taky předpokládám, že o malého soustavně pečuje matka, tak proč to měnit že? Hlavně ať zachová čistou hlavu, nebojí manželových výhrůžek. A dohodnout se nemusej, soud rozhodne. Dohodnout se můžou jen na styku dítěte a pokud to nepůjde, bude muset jeden z nich podat návrh na úpravu styku.
ahoj ja tohle resila nedavno. soudy sveruji dite do pece ve vetsine pripadech matce, coz je asi nespravedlive, ale pro nas dobre. Pokud si otec zazada zrejme neuspeje, ale lepsi bude ho predbehnout a zazadat prvni. Ja bych tedy zadala ted. A ze by mela o maleho prijit, toho bych se nabala.
Neprijemne je u soudu vysvetlovat, proc spolu bydli, kdyz spolu nejsou, jak funguje domacnost. No ale to jinak nejde. My to meli uplne stejne, po rozchodu jsme spolu bydleli jeste pul roku. Hrozne.
Lucie.T díky díky díky
Já jsem si to myslela, ale nebyla jsem si jistá. Hned jí to ve čtvrtek řeknu. Já sama jsem se rozváděla před 7 lety, ale s tím rozdílem, že můj ex neměl a doteď nemá o kluka zájem, tak jsem to měla o dost jednodušší
Ahoj holky. Hledám radu pro svou kamarádku. Je vdaná a má 14 měsíčního chlapečka. S manželem jim to už dlouho neklape, mají dost velké problémy a kamarádka by chtěla od něj odejít. Jenže je tu problém. Bydlí v domě, který patří manželovým rodičům a ona zatím nemá kam jít. Shání si podnájem. Manžel jí řekl, že může klidně zůstat bydlet u něho, že je mu to jedno, nebo ať si klidně odejde, ale malýho že jí nedá. Že si k němu najme chůvu. Kamarádka má šílenej strach, že o malýho přijde. A já se chci zeptat, jestli má požádat o svěření do péče ještě teď v době kdy je u něj, nebo má s tím počkat, až si najde bydlení a odstěhuje se? Protože v obou případech jí budou dělat problémy. Doufám, že jsem to napsala srozumitelně.