Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Maminky, poradte prosim, moje dcera vstava uz dva roky v pet, odbije pata a rve mama, mliko, je uplne nacasovana no a potom tap, tap a hracky a vstavame. Jsme s manzelem uz hotovi a modlime se, az se posune cas, ze budeme spat aspon do sesti, ale uz to neni mozny. poradte jak udelatat spi aspon do sedmi, kdyz ji dame spat pozdejc, tak je uspavani horor, je pretazena a stejne vstane zase v 5
![]()
Ahoj, neporadím, ale ať vidíte, že jsou na tom lidi i hůře. Náš miláček vstává ve čtyři, když spí do pěti jsme šťastní. Snažím se to brát z té lepší stránky: Manžel si s ním pak ráno hraje, dokud se nemusí chystat do práce (odchází v 6 hod) a já si aspoň něco navařím dopředu a uklidím. Vydrží nespat až do oběda a po obědě spí hodinku, někdy hodinku a půl. Taky už čekáme na ten přesun času.
U nás je to ještě horší v tom, že posledních 14 dní se budí kolem půlnoci a ať děláme co děláme šíleně, bez přestávky pláče třeba hodinu a půl v kuse, dokud vyčerpáním neusne. Nepomůže chování, utěšování, mlíko, nic. Dnes se cítím jako po flámu. Nevím jestli to jsou zuby či co.
Myslím, že s tím brzkým vstáváním nic moc nepomůže. Zkoušeli jsme dávat spát později a nic. Já jsem taky celkem ranní ptáče, ale co je moc to je moc. Jinak je malej šikula, veselej, s jídlem není problém, skoro se přes den nevzteká. Ale to spaní je katastrofa…
Magri, no nam se budila dokud jsem kojila kazdy tri hodiny a v pet uz nadobro. Ted pomyslime na druhy a tohle me teda fakt odrazuje ![]()
Ahoj,myslím,že se s tím nic dělat nedá,má to tak prostě nastavené.Starší syn taky vstával takhle brzo,ale postupně se to posouvalo a teď spí i do osmi.Mladší to samé,naštěstí to období vstávání v půl páté netrvalo tak dlouho.Dávat ho večer později spát nejde,chodí v sedm,protože dýl prostě nevydrží.Takže vydržať a časem se to zlepší ![]()
Taky myslím že se s tím nedá moc dělat, prostě někdo je skřivánek, má to v sobě. Vím že se to nedá srovnávat, náš malý je ještě malinký, ale vstává pravidelně ve 4, je plný energie a chce si hrát, tak se s manželem střídáme, už jsme se s tím celkem smířili.
Moje neteř chodí do první třídy a i o víkendu vstává kolem šesté ráno ![]()
Abych Tě trošku potěšila, má to jednu výhodu, až bude chodit do školky, tak nebude problém s ranním vstáváním. Moje sestřenka, si libovala jak jí děti vstávají později oni tedy chodili i pozdě spát, ale jakmile začli chodit do školky, tak mají každé ráno celkem cirkus, protože děti nechtějí vstávat, takže ráno se zkazí nálada úplně všem.
My po ránu pouštíme Vojtovi pohádky, on u toho sedí, kouká na to, snídá a my si jdem ještě lehnout. Když něco potřebuje, přijde. (Samozřejmě bychom raději, kdyby spal do osmi, ale když už potřebuje vstávat s rozedněním, tak to je pro nás způsob jak se zachovat funkční.)
A také se střídáme po dnech- jeden den má službu jeden a druhý den druhý.
Já si taky myslím, že se s tím moc dělat nedá. A v kolik chodí večer spát?
Naše dcera je odmalička nespavec, když teda nepočítám první tři dny, kdy spala nepřetržitě kvůli žloutence, že ani jíst nechtěla. Jak jsme ale přijeli z porodnice domů, skončilo to a do osmi měsíců spala v kuse 4hodiny od 2 do 6 ráno. Tím v kuse nemyslím, že jinak by spala s přestávkami na kojení, i v těch 4 hodinách jsem ji někdy ještě kojila, ale jinak spala tak půl hoďky sice třeba několikrát za den, ale mně ty 4 hodiny denně teda fakt nestačily a lehnout si přes den prostě neexistovalo. Navíc dost často odmítala být u kohokoliv jiného (vč. tatínka) než mě, takže vám asi nemusím psát, jak to bylo náročné. O druhém jsme začali uvažovat až loni
Ne že by to teď bylo o moc lepší, vstává sice „až“ v půl sedmé, zato ale chodí spát tak kolem desáté nebo později a přes den už nespí. Ale přes den už se zabaví, takže občas s ní i něco udělám
A to já jsem před otěhotněním byla ranní ptáče a spát chodila nejpozději v devět večer, to až moje dcera mě donutila trochu si změnit režim, takže když teď jdu spát před 23.h, je to super. A to ráno vstávám do práce po páté. Ale nechci aby to vyznělo jako stěžování si, už jsem si zvykla a dá se s tím srovnat. Spíš to píšu, že by mohlo být hůř. Vím o případu, kdy malé dítě spalo za celý den v kuse pouze dvě hodiny - od šesti do osmi večer..
Diky, no ona chodi spat v sedum, v pet vstane a potom jde spat v jedenact tak do jedny a pak to tahne az do sedmi. Ted mame chodit na cvico od jedenacti, ale nejde mi to posunout, kolem pul dvanacty je hotova a sama rekne ze chce pinkat ![]()
stika , asi bude malá „skřivan“. Já jsem v pět (někdy i v půl) vstávala celý život ! Mám to po taťkovi, takže v dětství se mě ráno ujal táta a jako dospělá jsem byla ráda, že to mám zrovna takhle - tolik věcí, co se dalo ráno stihnout ![]()
Ségra je zas „sova“ (v noci je čilá a ráno by chrněla až do oběda), takže naše výpravy do školky: já už byla nastrtovaná a ona se dooblíkala ještě v tramvaji ![]()
A jestli si potřebujete „přispat“ , doporučuju postupuvat, jak psala Rdn.
Anežka měla ještě asi před rokem období, kdy chodila spát kolem půlnoci a spala i do devíti. V té době jsme ale chodily na cvíčo od desíti, což bylo náročné stihnout. Takže se i párkrát stalo, že jsem ji po probuzení dala do kočáru, snídani do ruky a snídala cestou. No a někdy jsme to cvíčo ani nestihli, když vstala třeba v deset. Ono má všechno svoje.
Ahoj,
taky bylo obdobi, kdy pravidelne vstaval syn na minutu presne v 4.19
Taky jsem se tesila na posun casu, ze to aspon bude kol 5h.
To mu bylo asi 8mesicu.
Pak se to nejak zmenilo, dennim spanim si vecerni spani odsunul. Cili kdyz usnul podruhe napr v 16h a spal do 17.30, prirozene se mu v 7 spat nechtelo. Cili tak zacaly ty pozdni vecery.
Sice pres den spi dost (2-3h), ale pokud by nespal, je nervozni a stejne usina pozde, cili tak kolem 22h, vstaval pul roku rano az v 8h,9h, ale ted uz v 5 - 6h.
Ali