Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky, mám starého souseda(90let). Všichni se na něj vykašlali, jen jednou za 14 dní za ním jezdí vnuk a na tom je vidět, že to dělá z donucení. Ptal se mne (starý pán), jestli nevím o nějaké pečovatelce. Nemám sice sociální vzdělání, ale nabídla jsem se mu, že mu klidně pomohu, jestli to bude v mých silách. Jedná se spíš o lehký úklid a vyprání. Zhruba 2× týdně na 1-2 hod. A to většinu času prokecáme, protože se potřebuje vypovídat.
A teď k problému. Nechci od něj za to žádné peníze, ale on se se mnou pořád hádá, že mi bude dávat 300Kč týdně (1.200,– za měsíc). Důchod má prý slušný a bývalé paní platil cca 2tis/ měs.
Nevím, jak se k tomu mám posatavit. Samozřejmě, že by mi ty peníze pomohli, ale zase na druhou stranu jsem do toho s tím nešla.
Jak byste se zachovali vy?
Tak já bych to vyala jedině v případě, že bych si byla jistá, že mu tím prospěju - v tom smyslu, že by mu vadilo, kdybych si to nevzala. Sama nemám ráda, když někdo něco podobného odmítne (naposledy jsem chtěla odměnit paní, co našla můj mobil - odmítla, a mně z toho nebylo dobře, připadala jsem si blbě).
Je to od tebe moc hezké, že mu pomáháš
Úplně mě to dojalo. ![]()
S těmi penězmi nevím, taky by mi to bylo blbý si je brát, zas když nabízí a tobě by pomohly, nevidím v tom nic zlého aby sis je vzala. V tom ti asi neporadím ![]()
No, on se právě hrozně rozčiluje, že si to vzít nechci. Jenomže mě je to hrozně blbé. Chudák starej, děti se na něj vykašlali.
Odzbrojil mne větou :Tak to schovejte pro miminko. Ví, že se snažíme. Ach jo.
Díky za názor.
prijala bych… tobe to pomuze a on bude mit pocit, ze se nedoprosuje…a ze ti za to muze dat adekvatni odmenu…muzes rict, ze jsi treba rada, ze ted budes moct koupit navic neco hezkeho detem… a urcite bude rad i on…
Ahoj,
je to od tebe pěkné! ![]()
Když ti ty peníze nabízí,tak si je vem. A za ně mu nenápadně sem tam něco kup - třeba když něco dojde a mělo by se koupit (třeba prášek na praní,čistič na koupelnu,WC,jar,houbičky,hadry…) nebo mu sem tam něco upeč a tak…
Tak je schovej pro miminko
a sousedovi třeba občas něco přines.
A co takhle přistoupit na to, že dle tvého propočtu určíš sumu za prášek na praní, popřípadě aviváž, vodu, energii atd( bla bla) - hodila bys nějakou směšnou sumu s tím, že službu jako takovu nic nechceš a že tedy pouze ty náklady, když už to musí být..
Vlk se nažere a ty zůstaneš celá
![]()
Penize brat, je to tak pro toho pana dustojnejsi. Nebude se citit jako konzument pomoci ze soucitu.
Lemaz, já před těhu poštovně doručovala dva roky a nosila samo i důchody. Za ty dva roky jsem pochopila, že starým lidem se neodmlouvá, pač oni jsou prostě „stará škola“ a potěší je, když jim člověk pomůže a můžou tě za to odměnit. Nosila jsem si domu krom nějakých peněz i tuny čokolád, hromady ovoce a bombónů… Jsem člověk jako ty, je mi to blbý přijmout, ale oni to tak prostě maj „hozený“…pomůžeš=odměnim…neodmítej.
Takže má rada zní: Starému pánovi neodporovat a vzít si co dává, i když ti to přijde hloupý…jeho to vážně potěší…a když už jsme u toho, řekla bych, že pro takového pána je tvá pomoc naprosto neocenitelná…i když ti dá pěníze, stejně ti bude zavázanej…
KacenkaK píše:
Ahoj,je to od tebe pěkné!
Když ti ty peníze nabízí,tak si je vem. A za ně mu nenápadně sem tam něco kup - třeba když něco dojde a mělo by se koupit (třeba prášek na praní,čistič na koupelnu,WC,jar,houbičky,hadry…) nebo mu sem tam něco upeč a tak…
Nakupuje mu zatím jiný soused, který ho ale pěkně ždíme. Využívá toho, že starý pán je skoro slepý, takže řekne, že na účtence je 96 Kč, ve skutečnosti je tam 66. Dnes jsem toho byla svědkem. A starý pán mu dá 150 - jako za ochotu. HIENA!!!!!
Asi se mu nabídnu, že mu budu i nakupovat, protože takhle dojde na buben.
Byla jsem vychovaná ke slušnosti a úctě ke starým lidem. Ale je fakt, že některým důchodcům bych v šalině nejraději zakroutila krkem
Obvzlášť, když jedu urvaná odpoledne z práce a oni se tam hrnou s kabelama z akcí.
![]()
Aha, tak koukam, ze s detmi jsem se netrefila, ale se starym panem premyslime stejne…
Urcite ti to chce nejak oplatit a jinak zrejme nemuze, predpokladam, ze by ti to nenabizel, kdyby si to skutecne nemohl dovolit…
klidně si to vem at si nepřipadá blbě ,některý lidi už jsou takový.
jako na hospodyni by potřeboval daleko víc ,jen bys měla zjistit jak je na tom s hygienou ,pedikůra atd.a popř.mu někoho zajistit(z charity ,nebo peč.služby) ,oni se mužský stydí a pak mají zbytečné zdrav,komplikace
Holky, díky za názory. Tak si ty peníze tedy vezmu a budu dávat bokem na miminko.
pavlak5 píše:
klidně si to vem at si nepřipadá blbě ,některý lidi už jsou takový.jako na hospodyni by potřeboval daleko víc ,jen bys měla zjistit jak je na tom s hygienou ,pedikůra atd.a popř.mu někoho zajistit(z charity ,nebo peč.služby) ,oni se mužský stydí a pak mají zbytečné zdrav,komplikace
Na hygienu ještě stačí. Vypadá upraveně a nesmrdí ![]()