Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj Martino,
úplně Tě chápu, protože my máme s dvouletou dcerou ÚPLNĚ STEJNÝ PROBLÉM. Jelikož měla v roce prořezané jen 2 zuby tak jsem ji dlouho mixovala, pak okolo 18m nastal zlom a mixované nechtěla - musela mít kousky, např. celé těstoviny, rýži, polívka stačila jen mírně namačkat- pokud tam byly velké kusy a jedla to bez obtíží. Teď ve 2 letech mi plive rýži, nechce ani její nejoblíbenější těstoviny, brambory musí mít rozmačkané vidličkou. Vše plive. O masu nemluvím…Takže dělám hodně polévky a když je tuhé jídlo tak prostě nejí. Rostou ji špičáky, tak se trošičku uklidňuju tím, že až ji vylezou, že se třeba ke kouskům vrátí. Teď mi připomíná 6m měsíční miminko, které nechce příkrmy, hrůza
![]()
Náš jídelníček vypadá přibližně takto:
v cca 5.hod - 150 ml nutrilonu - a spíme dál
v cca 8 hod - 150 ml nutrilonu - to už vstáváme
v cca 12 hod - oběd a tady hodně záleží na tom co ji dám, takže pokud je to tekuté např. omáčka nebo hustá polévka tak bez problému sní cca 250g, pokud je to tuhé tak 2-3 sousta
v cca 16 hod jogurt - ty má ráda a jí je bez problémů
v cca 19 hod večeře - většinou dělám polévky, nebo ji uvařím pudink
Mezitím jí nějaké sušenky (ale dostává málo), kousky jablíčka, banánů a cca 150 ml čerstvého pomerančového džusu (dělám sama z pomerančů).
Alusha+Sárinka 2 roky
Martino, sama nejí, nemám na ní vůbec nervy
, tím že má většinou polévky a omáčky tak to ji radši nakrmím sama. Je to asi chyba …
Je drobná, váží 11,5 kg a měří 87 cm. Při porodu měla 2,45kg a 49 cm. A vy ??
Alusha
Marty, jak předka Vlastu Buriana
Jako, že jste v rodovém klanu nebo to bylo bráno jako humor ![]()
Alusha
Ajoj všichni, hlásíme se do klubu nejedlíku a nežvejkavců!!
Moje dcera má 20 m a jídelníček vypadá asi takto
1. Jogurt bílý 150 g + banán a něco málo pečiva
2. Oběd 220-250 gnějakého kupovaného masozel. příkrmu- Hami ,Hipp- domácí i přes moje snahy o vaření různých mnamek ignoruje
3. sváča 190 g přesnídávky + 1-2 zá:,–(ně nastrouhaná jablka nebo jiná adekvátní dávka ovoce a pár soust pčiva
4. večeře 250 ml kaše mléčné- různé, ale husté na lžičku
toť vše
Kouše jen pečivo nebo uvařené těstoviny, maso pokud není rozmixováno vyplivuje, rovněž kousky ovoce..
Míry 3650 48 cm ,v 18 m 10600 82 cm, teď přesně nevím
Díky za info, že z jídla nemám nervy jen já
SARA
Snažím se to brát s nadhledem, do jídla se nemá nutit, ale občas mám nervy na pochodu. Bohužel nátlakem se to ještě zhoršuje. Uklidňuje mě to, že vypadá celkem spokojeně, čurá a kaká přiměřeně a dle pediatra prospívá.. já jsem taky hubeňour a moji rodiče tvrdí, že jsem v jijím věku byla menší a hubenější..
S kousáním nevím co dělat, ale snad to věkem přejde. myslím si, že kdyby chtěla, kousala by kde co, protože mezi oblíbená jídla patří i " tvrdý c hlebíček" tedy topinka, která jí jede
SARA
Ahoj Saro,
tak nas Honzik mel v 18m stejne miry jako tvoje ditko.
Ale ja abych do nej neco nacpala, tak nesmel vedet ze ji.
Tak nejdriv to byly nejake hracky, potom uz ani ty nezabiraly, tak
jsme presly ke sroubovaku a na:,–(am na ne. Po nejake dobe
zacalo i to byt nuda tak jsme presly k aku-sroubovaku. Jak jsem mu rekla, ze budeme papat. tak si prisel ke skrini a zacal ukazovat, ze chce
nejaky sroubovak. Ale to dela jen pri obede kdy ma vetsinou zeleninovou polevku na husto, a pri veceri kdy ma kasi. Ted si oblibil knizku, tak delame co se v zadnem pripade nema delat on si otevre knizku a prohlizi si ji. Pri obede se ho snazim zabavit tim, ze sam ji, nebo mi svou lzickou dava na moji, kterou ho krmim. No zkratka pri techto jidlech je to boj!!
Nas jidelnicek:
8- krajicek chleba se syrem - posledni 2dny si 3× kousnul a dost- vypil ale detske „kapucinko“-150
11,15 polevku na husto200-250
14-14,30 jogurt150-200
hroznove vino, banan, kousek jablicka, pomeranc - neco z toho
18,30 kasi
potom jime my a on loudi, tak si treba 2×kousne do rohliku nebo chleba.
Mleko-nutrilon nebo jine mu nedavam nechce to pit, tak mu delam kapucinko, pres „kapucinovar“.
Nase doktorka, rikala, ze je drobny ale nikdo v nasi rodine neni hromotluk nebo silne postavy, tak nema po kom.
Tak at nam deti basti!!!
Pa kac+H
Ahoj,
no taky doufam, ze to prejde.
Kdyz se „fifra“ v povlice lzickou tak se zabavi a ji¨, ale prave musi se zabavit. Darilo se mu pekne jist sam, ale zjistil, ze kdyz si da tu lzicku
na bryndak, misto do pusy tak to tam vypada zajimave!!!! Tak vcera i dnes jsem ho musela krmit zase s knizkou.:-((( V pripade ze jsem nechtela mit polevku na bryndaku, ale IN dite:-)))
Pa Kac+H
Ahoj holky, my teda máme spíš období kdy něco konkrétního nejíme, jako např. teď jogurty a skoro vůbec ovoce. Ale myslim, že časem to bude dobrý. Mě spíš přijde divný, že když čtu to kolik toho ty vaše děti snědí, že vám to přijde málo… Mě to málo nepřipadá. Lenka
Ahoj Kac a Marty1!!!!!!!!!!!!! Šroubováky, klíče ano ano ano, to je jako u nás, ještě ovladače videa , televize atd..
Musím ji bavit, aby jedla, vím, že je to nevýchovné, ale nevím co jiného… nemám nervy ji nechat dlouho hladovět, zkoušela jsem to jednou a vydržela prakticky celý den s jedním jogurtem…
Sama jí jen kousky pečiva, tyčinka atd..
Pokusy o samostatné jezení veškeré žádné…
No doufám, že to do ní nebudu cpát takhle ještě za rok, to by mě kleplo…
SARA
Ještě musím podotknout, že její chování u jídla je prakticky pořád stejné,s menšími výkyvy- nikdy nebyla jedlík, že by se třeba teď „šprajcla“ a nechtěla.
Možná kdyby měla tak o kilo víc, řekla bych, že nechceš - nejez, ale teď na to nemám nervy.
Sice se říká, že zdravé dítě u plného talíře hlady ještě neumřelo , ale…
SARA
Cauky vsem, co mate nejedliky,
hned jsem se uklidnila, kdyz jsem si precetla, ze v tom nejsme sami. Prcek se v sesti mesicich krasne rozpapal, ale postupne, jak „bral rozum“ tak to bylo horsi a horsi. Dneska uz jime jenom diky klicum, ovladacum, mobilum a hodinkam. Jenom to pak vsechno umyt
Jo a pak u nas zabira nechat maleho trochu se postourat v kasi a po sobe to rozpatlat
.
Romca a David, brzo 11 mesicu
No já spíš reagovala na to množství, než na ten způsob, to mi taky máme plný stůl věcí, které při jídle zkoumáme. Mě to málo fakt nepřijde. Neříkám že toho asi některé děti nesní víc, ale to množství bych fakt neřešila. Spíš pestrost. Ale možná mě to tak přijde, protože náš malej nebyl jedlík od miminka a v 18 měsících měl 9,6kg, tak jsem asi na takové porce zvyklá a mám pocit, že když dítě snídá, obědvá a večeří tak jak píšete, že to je dobrý. Oni na to za čas přijdou a budou baštit až budem koukat.
Lenka
Holky, jsem ráda, že nejsem sama, kdo má trápení s jídlem, ale zároveň bych přála všem dětičkám co nejedí, aby se rozjedly
a nás tolik netrápily ![]()
Myslím, že Marty se ptala co budeme dělat s tím, že naše ratolesti málo papají. Tak já už jsem to prakticky vzdala … u nás se začalo zlobit s jídlem ve 14 m a s občasnými přestávkami kdy jí pěkně to trvá do dnes … 24 m ![]()
Uklidňuju se trochu tím, že až malá začne chodit do školky , že třeba tam se rozjí, jelikož bude mít za „vzor“ ostatní dětičky co papají hezky. Takhle to u nás zabírá např. s ovocem … to nemá taky moc ráda , ale když vidí, že její kamarádi ze cvičeníčka ovoce taky papají, tak najednou jablíčko, banánek papá taky
a chutná ji to . S těmi kousky je to určitě „citové vydírání“, protože bonbónky by chtěla, ale kus masa to už ne ![]()
Alusha + Sárinka 2 roky
Marty, mne ne vašem jídelníčku zarazila jedna věc a to hrozně krátké intervaly mezi jídlem. Když dáš synkovi ráno 2 Monte nebo puding, to jsou hodně vydatná jídla a leží mu v žaludku několik hodin. Já bych na tvém místě jedno denní jídlo vynechala, aby měl alespon přestávku mezi jídlem 3 - 4 hodiny. Takhle myslím ani nedostane hlad a možná si vypěstoval k jídlu už trochu odpor. Ale nebude to snad tak hrozné, zdá se mi že toho sní za den dost. Tak budte zdraví a at se vám vrátí chut k jídlu.Cora
milé maminky koncentráčníčků,
my (16m) jíme jenom chleba, rohlíky, koláče, večer kukuřičnou kaši a když chceme moc udělat mamce radost tak jabko. aLE TO už musíme být móóóc hladoví. Je mu jedno jestli při jídle dělá něco jiného nebo ne, dokud nemusí sedět. Takže u krmení naběhám 100 jarních (letních, podzimních, zimních) metrů. Navíc od té doby, co jsem si mu dovolila do flašky na noc dát místo obyčejnýho Sunaru vanilkový (mimochodem fakt hnusný), už nedá do pusy ani tu flašku. O zelenině v jeho pusince si můžu nechat jenom zdát. Jediný, co jí (tím myslím 3-5 lžic) jsou polévky. Ale zato kaká o sto 6 (dvakrát denně). Nevím teda co. Uklidnuje mě, že já jsem byla v jeho věku to samé, vyloženě podvyživená. Takže tady asi vítězí geny. Mám se na co těšit. Přeji hodně spapaných lžiček!