Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@chipsa
Máš malou popelnici nebo co? To mají popeláři tahat popelnice a ještě sbírat pytlíky? Už dřív se co nebylo v popelnici nechávalo tam, kde to je. Jak dlouho se u popelnic válel bordel. A to často nešlo o nic těžkého nebo objemného, jen někdo nebyl schopný to dát do polenice. Hlavně na sídlištích, u domků lidi nechtěli mít před svým binec.
Jako to jsou popelnice tak malý, že se to nevejde? Pak máš možnost si zařídit větší nebo další. Jako, že jednou se něco nevejde ok, ale pravidelně a že u vás dává každej k popelnici pytel. Nedivím se, že popelářům došla trpělivost a ani z dobrý vůle to nebudou brát.
A jako chtít leták kvůli každý vyhlášce, nařízení, potom ještě zákona
Město má jistý prostředek komunikace s občany, v dnešní době ani nemusíš zvednou zadek, jen místo emimino.cz stačí napsat něco jiného. Nevím, jak to má Brno, ale některá města mají možnost upozornění na novinky na úřední desce (což je právě ten komunikační kanál) emailem u Brna teď vidím jen RSS feed.
Nač vytvářet odpad ve formě letáčků? By se pak ještě mělo kontorolovat, že to dáš do papíru ![]()
Majitelé domků mívají popelnici svoji.
Nejlépe bude obrátit se na toho, komu za svoz odpadu platíš - tedy na příslušný úřed městské části.
@chipsa píše:Mám dotaz. Bydlíme od ledna v rodinném domku. Vždy jsem dávala před popelnici pytle s bincem, jako každý soused kolem mě. Chlap šel ráno po noční domů a povídal mě, že si fotili naše číslo popisné a že to dávají na magistrát. Že od minulého měsíce vyšla nová vyhláška, nebo co, že se pytle nesmějí dávat před popelnice. Že oni jsou povinní vysypávat pouze popelnice. Nyní si budou fotit každý dům. Co o tom víte? Dále když vyšla tedy nová vyhláška, nebyla by slušnost občany informovat třeba letákem? Občan za normálních okolností po změnách ve vyhláškách nepátrá. A dále jsem zvědavá, co z toho tedy bude na magistrátu, jelikož nikdo nic o nové vyhlášce neví a asi si fotili celou ulici s pytlema před popelnicemi
![]()
Tak mají fotku no. A jak ti dokážou že jsi to tam postavila ty?
Pokud budou hrozit pokutou, dělala bych že o ničem nevím ![]()
@Anik píše:
Na druhou stranu,,, u nás kolem kontejnerů je taky spousta věcí, a popeláři je normálně berou. Asi je to jenom o tom, než se pořádně naštvou. Na druhou stranu, na sídlišti je problém to uhlídat, kdo tam něco dává, u rodinných domů je to mnohem jednodušší.Takže to vidím tak, že tohle se dělalo a dělat bude, dokud se popelář nenaštveNebo zvednou cenu za odpad, a bude to tím taky vyřešeno.
Ne všude v Brně to od kontejnerů berou. A to nemyslím jen, že někdo vyhodí nábytek ke kontyšu a čeká, že to odvezou. Některý roky se do května válely u kontejnerů vánoční stromky, který se měla přímo dávat ke sběrným nádobám (i kdžy možná je tam umístili až po termínu, nevím). Potom nějaký pytle, co se do kontejnerů nevešly, ale zase nebylo tak složitý je vzít a hodit do vozu. Pak to na některých místech tak vypadalo - kontejnery byly smetiště.
Co se týče sídliště, tak každý kontejner někoho je - obvykle patří nějakému paneláku, který má nějaký orgán, co ho řídí (družstvo, samospráva, SVJ a já nevím co ještě to může být). Jak tento orgán může kontaktovat svozovou firmu, tak určitě i svozová firma jej. Jenže pokud si někdo z těch lidí, co tam bydlí nebudou stěžovat třeba na schůzi, že je tam takovej problém a ať se s tím něco udělá, řešit se to nebude. Svozová firma má jasně daný, co má vysypat (kontejnery) a že je okolo bordel není jejich problém.
@Premek_Orac píše:
Majitelé domků mívají popelnici svoji.
Nejlépe bude obrátit se na toho, komu za svoz odpadu platíš - tedy na příslušný úřed městské části.
Poplatek za odpady neřeší městská část! Ale přímo město, ne? Chodíš platit na MMB ne na městskou část. Problém se svozem zase řeš se svozovou společností (asi ne všude je to SAKO, nevím).
@aleba píše:
Tak mají fotku no. A jak ti dokážou že jsi to tam postavila ty?Pokud budou hrozit pokutou, dělala bych že o ničem nevím
Ono to není jen o tom, že by se fotilo porušení, ale můžou se fotit různé věci, u nás to byly mimo Brno samolepky, co mají být na popelnici pro svozovou firmu.
A lhát, pokud je tam pytel každý týden?
Nemusí mít jen jednu fotku, ale třeba jich víc, pokud šlo o toto. Stejně tak není problém mít záznam z palubní kamery svozového vozidla.
Bydlíme v domku na vsi a nikdy nikdo nemá pytle mimo popelnici a vůbec bych se popelářům nedivila, kdyby to nebrali. Na to je popelnice. A to k nám v létě jezdí jen 1× za 14 dní, prostě se musíme vejít. V zimě jezdí 1× týdně. Za to jsme si zaplatili. Kdybychom chtěli, aby jezdili častěji, protože nám 1 popelnice nestačí, museli bychom si připlatit, nebo mít popelnice dvě a platit 2× tolik.
V Brně jsem bydlela v paneláku, kde jsme před ním měli takové ty zavřené „skříňky“s popelnicemi, NIKDY tam nebylo nic vedle, vždy jen v popelnici, to by si s prominutím nikdo nedovolil, jak by to na té ulici vypadalo, kdyby si tam každý ještě k tomu položil pytel navíc? A o Vánocích je s firmou domluvené, že stromky můžeme dávat vedle popelnic na předem určené místo.
Nikde jsem teda neviděla, že by se kolem popelnic, co patří k domům, něco povalovalo. Jiné je to ale u těch veřejných na textil, sklo apod., tam bývá celkem nepořádek:-(.
@Ellusa píše:
@chipsa A platit to budeš ty? Ono to obeslání domácností něco stojí. Navíc kvůli takové ptákovině?Takže odpověď na tvou otázku, ne, nevadí, že je nová vyhláška o komunálním odpadu, ne, nevadí mi, že mě osobně o ní magistrát neinformoval, naopak jsem ráda, že mě kvůli takové ptákovině nezatěžují a že to nemusím ze svých daní platit. Když se vydá/změní něco podstatného, informována jsem dostatečně. Ale pokud budeš ty ze svého ochotná vydávání letáků, nebo dokonce zasílání dopisů všem domácnostem na území města hradit, tak se s tím, že mi to bude chodit do schránky, nějak srovnám
![]()
Pardon, ale odpad není zadarmo. Takže v poměru toho, kolik například čtyřčlenná rodina zaplatí ročně za odpad by je jeden leták nebo dopis nezabil. Co myslíš že všechno nemusíš platit ze svých daní? To by ses divila, co naopak všechno musíš
![]()
@chipsa na to aby člověk věděl, že odpadky patří do popelnice a ne vedle, stačí aby nebyl blbej. A když je, tak i žádná vyhláška poslaná domů mu nepomůže, páč si ji stejně nepřečte a bude se ptát na emiminu, proč ty pytle vedle popelnice neodvezli.
Navíc, každé usnesení a všechno dění se uveřejňuje v místním plátku co vydává MU.
@strýček sally píše:
@chipsa na to aby člověk věděl, že odpadky patří do popelnice a ne vedle, stačí aby nebyl blbej. A když je, tak i žádná vyhláška poslaná domů mu nepomůže, páč si ji stejně nepřečte a bude se ptát na emiminu, proč ty pytle vedle popelnice neodvezli.Navíc, každé usnesení a všechno dění se uveřejňuje v místním plátku co vydává MU.
Tak v tom případě je blbá celá ulice a všichni, kterým se válí pytle u popelnic. Ono totiž u paneláku je situace snadnější, do těch obrovských kontejnerů se toho vejde daleko víc. V rodinných domech, hlavně kde je zahrada je více bince a do malých popelnic se toho moc nevejde. Takže to je důvod, proč lidi odkládají vedle do pytlů to, co se do popelnic nevejde. A zase bychom tady mohli rozvádět otázku férovosti. U paneláků nemají šanci hlídat, kdo co a kolik toho hází do kontejneru, u rodinného domku je to více na očích.
Tak my jsme vzdycky meli popelnice dve.. a malokdy se naplnily.. a kdyz uz byl nakej mimoradnej odpad, ze se do popelnice fakt nevesel tak jsme dali pytel vedle popelnice a na popelnici v pytliku nakou kacku na pivo
![]()
@chipsa ale pikaču. Za odpad platím ročně 2 200 kč ročně, popelnici jsem si koupil, žádnou nedávají. V ceně je i sběrný dvůr, kde berou i ten bordel co se nevejde do jedný popelnice. Je to pouze o člověku zda je blbej a línej. Navíc jsou místa, kde jsou kontejnery na tříděný odpad, takže si občas udělám vycházku a náp. krabice, papír a plast odnesu tam a světe div se, tu svojí popelnici nenaplním ani za 14 dní.
@strýček sally píše:
@chipsa ale pikaču. Za odpad platím ročně 2 200 kč ročně, popelnici jsem si koupil, žádnou nedávají. V ceně je i sběrný dvůr, kde berou i ten bordel co se nevejde do jedný popelnice. Je to pouze o člověku zda je blbej a línej. Navíc jsou místa, kde jsou kontejnery na tříděný odpad, takže si občas udělám vycházku a náp. krabice, papír a plast odnesu tam a světe div se, tu svojí popelnici nenaplním ani za 14 dní.
Tak ono to asi záleží na tom, jak kdo má velký dům nebo zahradu. Samozřejmě že kontejnery na tříděný odpad využíváme, jezdíme i do komunálu. Ale někdy se prostě stane, že ten pytel, nebo něco zbude. U nás je popelnice plná rychle. Já to do dnešního rána neřešila, ani mě to nenapadlo. Asi tam fakt budu dávat drobné na pivo:)
@chipsa Ono je hezký, že u paneláků jsou oooobří konťáky, ale ono se do nich zase musí smrsknout mnohem víc lidí, takže vážně není co závidět ![]()
@chipsa
když se ti to do popelnice nevejde, tak si zažádej na stránkách firmy, která ti odváží odpad o popelnicu větší. to snad není problém.
my to tak udělali a hotovo. žádná křeč.
mě by nenapadlo dávat pytle k popenici. se jim to roztrhne a si myslíš že budou sbírat tvůj bordel
![]()
@chipsa píše:
Tak v tom případě je blbá celá ulice a všichni, kterým se válí pytle u popelnic. Ono totiž u paneláku je situace snadnější, do těch obrovských kontejnerů se toho vejde daleko víc. V rodinných domech, hlavně kde je zahrada je více bince a do malých popelnic se toho moc nevejde. Takže to je důvod, proč lidi odkládají vedle do pytlů to, co se do popelnic nevejde. A zase bychom tady mohli rozvádět otázku férovosti. U paneláků nemají šanci hlídat, kdo co a kolik toho hází do kontejneru, u rodinného domku je to více na očích.
V paneláku u nás je 16 rodin a 6 popelnic. Odpad teda asi vyváží častěji, ale rozhodně bych neříkala, že je to snadnější a že se vejde víc. I kdyby vyváželi 4× týdně, pořád je to jedna popelnice na rodinu na týden.
V rodinném domě jsme jedna rodina a jedna popelnice. V létě vyváží 1× za 14 dní. Nikdy vedle nic nemáme. Ze zahrady nemáme žádný binec, trávu, co posekáme, dáme na kompost, stejně tak zbytek bio odpadu, ale zase nemáme nějak moc stromů a keřů, co je třeba ějak osekávat, ale to asi stejně do normálního odpadu nepatří…