Poplatek notáři

3040
18.3.13 19:49

Poplatek notáři

Ahoj holky, potřebuji radu. V pátek jsem byla u notáře ohledně dědictví po taťkovi a tajemnice notáře mi řekla, že celkem notáři budu platit cca 9500 dle majetku + 21% DPH. Pro jistotu jsem si projela i pár kalkulaček a část vyhlášky a částka by seděla, ale nikde tam není zmínka o tom, že to není s DPH. Prostě bych to brala jako celkovou částku. Můžete mi, prosím říct, jak to teda je? Mají pravdu kalkulačky a vyhláška nebo paní tajemnice?

Díky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1577
18.3.13 19:59

Ahojky…nevím jak u notáře, ale já jsem u právníka platila cenu služby + DPH ještě. Takže asi to tak bude i v Tvém případě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3040
18.3.13 20:02
@LendulkaM píše:
Ahojky…nevím jak u notáře, ale já jsem u právníka platila cenu služby + DPH ještě. Takže asi to tak bude i v Tvém případě.

Já právě nechápu to, že to není v té vyhlášce poznamenáno. Přitom to udělá docela velkou částku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4190
18.3.13 20:38

Ahojky, plátcem DPH se stáváš a po určité výši obratu (případně dobrovolně) takže pokud by notář nedostáhl daného obratu byla by to částka bez DPH, jinak s DPH. Asi proto není ve vyhlášce DPH uvedeno.
Jinak ano, naši nic neměli (pouze družstevní byt) a mamča platila cca 8 tis. i s DPH, myslím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18.3.13 20:38
@lemaz píše:
Já právě nechápu to, že to není v té vyhlášce poznamenáno. Přitom to udělá docela velkou částku.

přirážka DPH je podle toho, jestli je ten, kdo vystavuje účet plátce, či není. Tohle řeší jinej zákon, nikoliv ten, kde to hledáš ty sama, takže pokud je notář plátce, účtuje tuto daň na tabulkový poplatek

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3040
18.3.13 22:21
@kočička Evička píše:
přirážka DPH je podle toho, jestli je ten, kdo vystavuje účet plátce, či není. Tohle řeší jinej zákon, nikoliv ten, kde to hledáš ty sama, takže pokud je notář plátce, účtuje tuto daň na tabulkový poplatek

No, tak jsem si přečetla zákon a není to z toho zcela jasné ani tam. Jelikož notáři patří pod státní správu. Takže každý si to dělá po svém, samozřejmě si tam do DPH dá, byl by blbej aby nedal. No, jsem zvědavá na fakturu. Jestli to tam bude rozepsané. Ale i tak to je dobré. Notáře jsem neviděla ani z rychlíku, pouze jeho tajemnici, ale částku si schrábne. Bordel nad bordel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4190
19.3.13 12:32

Taky s námi jednala taky jen tajemnice všeho všudy 2×30 minut a to možná ještě přehání. Všechno jsem jí přinesla nafocené, vytisklé, takže si to jen doplnila do PC do předlohy co mají…jj takhle se vydělávají peníze. Fa nebyla. Částka byla vypočtena v rozhodnutí o ukončení dědického řízeni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.5.13 12:44

Notář-cena

Prosím o zkušenosti, kolik cca zaplatím u notáře.
Chystáme se kupovat byt bez RK a chceme peníze uložit u notáře.
Jedná se asi o 800 000 Kč.
Předem moc díky i za jiné zkušenosti:)

• Citovat
  • Upravit
66812
12.5.13 12:55
@Anonymní píše:
Prosím o zkušenosti, kolik cca zaplatím u notáře.
Chystáme se kupovat byt bez RK a chceme peníze uložit u notáře.
Jedná se asi o 800 000 Kč.
Předem moc díky i za jiné zkušenosti:)

http://www.nkcr.cz/…ot_tarif.pdf

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
nepřihl. hana20:00
12.5.13 14:38

Nevím, jestli notáři můžou dávat peníze do úschovy. Zvolila bych raději advokáta. Při koupi garáže, kdy advokát sepisoval smlouvu + úschova jsem platila 4500,–. Byl to sice známý, ale nemyslím, že by nám dal „kamarádskou“ slevu. Jejich cena se odvíjí od úkonu, ne např. od ceny domu, bytu, garáže.

• Citovat
  • Upravit
nepřihl. hana20:00
12.5.13 14:41
@nepřihl. hana20:00 píše:
Nevím, jestli notáři můžou dávat peníze do úschovy. Zvolila bych raději advokáta. Při koupi garáže, kdy advokát sepisoval smlouvu + úschova jsem platila 4500,–. Byl to sice známý, ale nemyslím, že by nám dal „kamarádskou“ slevu. Jejich cena se odvíjí od úkonu, ne např. od ceny domu, bytu, garáže.

Oprava: Nevím, jestli notáři můžou BRÁT peníze do úschovy.

• Citovat
  • Upravit
19787
12.5.13 21:55

Zkus najít (ale nevím jak) notáře, který není plátcem DPH. Budeš to mít o tu DPH levnější.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19787
12.5.13 21:55
@lemaz píše:

Notářský řád v platném znění

§ 106

Za činnost notáře náleží notáři odměna, náhrada za promeškaný čas a náhrada hotových výdajů, a je-li notář plátcem daně z přidané hodnoty (dále jen „daň“), rovněž částka odpovídající této dani, kterou je notář povinen z odměny a z náhrad odvést podle zvláštního právního předpisu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová