Poplatek za reklamaci?

352
20.3.13 16:29

Poplatek za reklamaci ?

Ahoj. Posílala jsem balík na dobírku a ta dobírková částka nepřišla, i když ji kupující zaplatil. Ten den jsem posílala 2 balíky a složenky byli vyplněné na stejný účet - podle mě jsem chybu neudělala. Jedny peníze dorazili, druhé ne.
Tak jsem podala reklamaci na poště. Po týdnu peníze přišli, ale co mě zarazilo, dorazila mi složenka na 50 kč s vysvětlením, že na dobírkové složence chyběl kód banky, takže je reklamace neoprávněná - proto 50 kč.
Z toho vyplývají 2 dotazy:

1. Jak to, že mi paní za přepážkou složenku vzala, když jí ÚDAJNĚ pc nevezme ani částku, která je napsána zprava, nikoli zleva… což mi přijde jako větší blbina než kód banky! - bez kódu banky mi to vzít mohla?
2. Zákon dovoluje účtovat poplatky za reklamaci? To bych si jako obchodník nedovolila ani náhodou.

50 kč mě sice nepřivede na dlažbu, ale z principu se mi to fakt platit nechce

Setkali jste se s tím některá? Jak jste to řešili?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5429
20.3.13 16:40

Nikdy jsem se s tím nesetkala.
Koukám na to taky jako blázen.
Zda to za zákona jde či nikoliv netuším.
Asi bych šla na poštu nechala si zavolat vedoucího a sdělila mu, že nic platit nehodlám, jejikož je chyba i na jejich straně. A paní za přepážkou mě měla upozornit že tam kód banky chybí a dobírkovou poukázku nepřevzít.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
352
20.3.13 16:42

No, asi tak… kvůli takovým blbinám mi to vždycky vrací - ale když tam chybí kod banky, tak to vezme vpoho? To se mi nezdá.
Aji kdyby tam chyběl, tak mi to neměla vzít a poplatek za reklamaci - to jsem ještě neslyšela ani náhodou.
Právě nechci aby se z 50kč pak vylíhlo x tisic, tak to chci vyřešit jednou provždy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
662
20.3.13 16:45

Sice OT, ale přece, reklamovala jsem (oprávněně) platbu u vodafonu a oni si z té reklamované částky zase strhli peníze na složenku a nějakej manipulační poplatek či co, 55 Kč, což si taky myslím, že by neměli, já taky platim složenky navíc. Takže možné je asi úplně všechno :nevim: A že pani na přepážce vezme složenku bez kódu mně osobně nepřekvapuje, nějak mně na poště nepřekvapí asi už vůbec nic :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
352
20.3.13 16:50

Podle Dtestu je to nezákonné, že i soudy co kvůli tomu byli se uznávali ve prospěch reklamujícího. Asi tam skáknu a složenku jim vrátím, že to platit nemíním, ať si to vyřídí jak chtějí.
Navíc před měsícem reklamovala paní balík rozbitý, 19.2 mi přišlo vyjádření, že mi vrátí 160kč za poštovné a to ještě nedorazilo, což je tuším taky porušení nějaké zákonné lhůty 30dní - nebo se pletu?
takže mám proč tam zítra zajít :) :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3743
20.3.13 17:38

Podívej se do podmínek pošty. Chyba byla na Tvé straně, nikoli na straně pošty. Kam měli peníze poslat, když to nevěděli?

Je logické, že si pracovník pošty všimne částky napsané na jiné straně než obvykle, ale že tam není kod banky si všimnout nemusí. Pokud se dívá na složenku, je pro něj směrodatná částka, jestli sedí udané částce na podacím lístku.

My když posíláme balíky na dobírku, tak se na složenku ani nedívají. Tedy jen „nezmání“ pošťáci se ptají zda-li je to dobírkové „A“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3743
20.3.13 17:40
@mhlavinka píše:
Navíc před měsícem reklamovala paní balík rozbitý, 19.2 mi přišlo vyjádření, že mi vrátí 160kč za poštovné a to ještě nedorazilo, což je tuším taky porušení nějaké zákonné lhůty 30dní - nebo se pletu?

chodí to složenkou do schránky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7240
20.3.13 17:44

Tak hádat se tam jít určitě můžeš, dost i věřím, že ti raději „ustoupí“, aby neměli zle. Ale jestli jsi v právu, to netuším. Poplatek za reklamaci je blbost, to určitě, podle zdravého rozumu. To bych neplatila.
Ale jestli je chyba u paní, co to od tebe převzala, to nevím. Spíš ty jsi to měla vyplnit správně=celé?
Každopádně to určitě zkus, s tím, že to platit nebudeš. A uvidíš, co ti řeknou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17609
20.3.13 22:41

Já myslím, že poplatek za neoprávněnou reklamaci budou mít v sazebníku, někde (snad ve spořitelně) jsem se s tím už setkala a bylo to dokonce 200. Jestli to mají uvedené v sazebníku, tak to protiprávní není, zpoplatkovat si můžou kdejakou blbost, když se člověk koukne na bankovní poplatky ;) V případě poštovního monopolu se spíš divím, že to není ještě víc než 50, protože oni si to můžou dovolit.
Argumentovat kontrolou na přepážce je asi neprůchozí, pochybuju, že to je jejich povinnost, spíš je tvoje povinnost to mít správně :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17609
20.3.13 22:44
@Já_a_Kačí píše:
Sice OT, ale přece, reklamovala jsem (oprávněně) platbu u vodafonu a oni si z té reklamované částky zase strhli peníze na složenku a nějakej manipulační poplatek či co, 55 Kč, což si taky myslím, že by neměli, já taky platim složenky navíc. Takže možné je asi úplně všechno :nevim: A že pani na přepážce vezme složenku bez kódu mně osobně nepřekvapuje, nějak mně na poště nepřekvapí asi už vůbec nic :cert:

Tak tohle bych si teda líbit nenechala a otravovala je tak dlouho, než by mi to vrátili. Je to sice pár korun, ale jde o princip, když jim to projde, tak příště to bude stovka např. :pocitac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová