Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj holky, jak to mate nebo řešíte poporodni asistentky, co chodí na kontrolu a pomoc domu? Mi totiž ani Tyndareós ani dr. Která mě propouštění z porodnice o tom neřekli půl slova.. A jeste jeden dotaz, jaké vám vyhovují plenky na novorozenatko? Děkuji ![]()
Ja uprimne nikoho doma nepotrebovala
prisla akorat pediatricka, zkontrolovala, rekla, kdy se mame ukazat u ni v ordinaci a hotovo.
Nikdo takový ke mně nikdy nepřišel. Plenky mi nejvíc vyhovovaly hadrové,.
Prý chodí, aby zkontrolovali, jak se zaviněné dělohy, hojí síti atd a když matka potřebuje s něčím pomoci, tak poradí a ukáže. Já taky zatím nemám potřebu nějakou mít, ale prý je to normální, ale spis mě to zajímá z toho mého zdravotního hlediska, aby vse po porodu bylo v pořádku
@Evuliska píše:
Prý chodí, aby zkontrolovali, jak se zaviněné dělohy, hojí síti atd a když matka potřebuje s něčím pomoci, tak poradí a ukáže. Já taky zatím nemám potřebu nějakou mít, ale prý je to normální, ale spis mě to zajímá z toho mého zdravotního hlediska, aby vse po porodu bylo v pořádku
Zdravotní stav mi kontrolovali naposled v porodnici, pak jsem měla jít až za půl roku na kontrolu na gyndu.
K nám přišla, protože jsem rodila ambulantně. Ale samozřejmě si to člověk zaplatí. Pokud ale není problém (kojení…), tak asi není důvod. Myslím, že žena pozná, jestli je s ní něco v nepořádku ![]()
V porodnici, kde jsem rodila první dítko mi nikdo návštěvu popor. asistentky nenabídl, v jiné porodnici s druhým dítkem si se mnou asistentka rovnou domluvila termín návštěvy. Upřímně, návštěva mi v podstatě nic nedala, kdybych měla zdravotní problém, stejně ho řeším v nemocnici a laktační poradkyně je na telefonu v podstatě kdykoliv.
@Evuliska v zahraničí je tahle praxe běžná, porodní asistentky se starjí v těhotenství, během porodu i po něm, v čr to moc běžné není…
@Evuliska Není nic zrušeného, funguje to. Ze zákona pokud si platíš zdravotní pojištění máš nárok na 3 návštěvy PA u tebe doma v šestinedělí. Platí to pojištovna. Kontrolují zdr. stav maminky (poporodní poranění a tak), zkouknou kojení, zváží mimčo třeba před a po kojení, aby se vidělo, jak bumbá. Poradí se vším možným, jak nosit mimčo, jak na prdíky, jak držet mimi, polohy na kojení a tak. Takže určitě doporučuji využít…ne každá maminka ale o této možnosti ví.
Ja si taky myslím, ze to není až tak špatně, kor když to platí pojišťovna, tak se vždycky člověk muže něco priucit, já jsem třeba jako prvorodicka chytrá z nebe nespadla, ze…
@Evuliska Za mě je to určitě fajn služba. Už jenom takový pocit uklidnění, že mimčo správně kojím a že vybumbá dostatek mlíčka. Poradila, co mohu dát na prdíky (laktobacily, espumisan a tak). Na poslední návštěvě ukázala i nějaké malé cvičení s mimčem na míči…Zkontrolovala mi šití, protože se mi tam udělal u šité rány pupínek ze zarostlého chloupku a bolelo to jak čert, myslela jsem, že nevypadaly stehy a ono jen chloupek…A kdyby se po první návštěvě PA nezdála, nesedla si s maminkou, tak další návštěva se nemusí domlouvat…nikdo nikoho nenutí, ale proč nevyužít něco, na co má maminka nárok. ![]()