Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj,
v návaznosti na jeden nedávno vydaný deníček zakládám diskuzi týkající se nutnosti/fakultativnosti natáčení monitoru u porodu.
Je podle vás nutný? A proč?
Házejte klidně i odkazy na články a hlavně žádné urážky ![]()
To záleží, jak se na to kdo kouká. Mamina, které dítě narychlo vytahovali kvůli padajícím ozvám nedá na monitor dopustit a naopak ta, která tam přišla v podstatě jen porodit, všechno v pohodě jak po másle, tak to bude brát za zbytečnost a možná i otravování od personálu.
Mně to bylo jedno. Já tam byla dlouho, tak už mi bylo všechno fuk ![]()
První a čtvrtý porod jsem trávila hodně na monitoru, byl v tom můj vysoký tlak, další moje problémy a miminkům se nedařilo. Druhý a třetí jen při nástupu a pak jen občas zkontrolovali. Já proti tomu nic nemám. Pokud je k tomu důvod tak proč ne. Pokud je vše bez problémů, tak nutný není.
Jestli můžu tak budu sledovat s tebou
při dalším porodu se chci monitorům ne vyhnout, ale zminimalizovat počet
při prvním porodu to byl děs, ale fakt
porod mi fakt dost znepříjemnilo
teď si vyčítám, že jsem si to nechala líbit
jako prvorodička jsem si nechala líbit polohu v leže, která pro mě byla fakt šílená
chtěla jsem si stoupnout, ale porodní asistentky mi nohy připoutali a já jsem se nehla
jenom proto, že mi chtěli pořád natáčet monitor (přitom malá byla úplně v pořádku, žádný extrémní strach o ní mít nemuseli), já měla 40 hodin křížových bolestí za sebou a chtěla jsem stát (v této poloze mi bylo nejlíp) a fakt lituju toho, že jsem si tam nedupla a nezůstala v poloze, která mi vyhovovala. Myslím si, že kdyby mi pořád v leže nenatáčeli monitory, tak bych měla z porodu poměrně dobrý pocit, takhle fakt ne
ta bolest byla v leže nesnesitelná a když jsem je žádala o natočení ve stoje, nebo ať mi postel dají trochu do sedu tak ne
nechali mě ve sprše, pak přišla PA a řekla mi, že uděláme monitor, po půl hodině jsem se jí ptala, kdy mě pustí, že už to nevydržím a potřebuji změnit polohu no a ona řekla za chvíli, po další půlhodině jsem jí už prostě chtěla slezt
no a s ještě jednou PA mi nohy přikurtovaly k posteli a já se nehla
to byl fakt nejhorší zážitek z porodu
2,5 hodiny mě nechali ležet na monitoru přivázanou, než se malá narodila
jsem rozhodnutá, že při dalším porodu si to už nenechám líbit a asi ani nepůjdu do této porodnice
@anonymka227
A tys rodila zase kde?
Já se tady poslední dobou dozvídám neskutečný porodnický zážitky. ![]()
@anonymka227
asi bude zalezet co je to za porodnici ja kdyz rodila nataceli mi monitor pri prichodu ten nakonec nenatocili jelikoz jsem se furt hybala proste v leze mi sli bolesti do zad a kdyz jsem se posadila tak jsme nenasli miminko nastesti jsem byla pri prichodu uz otevrena na tri prsty tak me pustili hned na sal tak jsem si sedla do kresla a tam uz mi v pohode monitor natocili proste jsem potrebovala byt v polosede abych to vydrzela pak jsem stravila asi tri hodiny ve sprse a chtela jsem epidural jenze kontrakcre byli co minuta a otevrena jsem byla uplne tak jsem chvilku byla na mici na lane a pak jen ve stoje u nejaky linky sestra mi doporucila at pri kontrakci davam nohy od sebe a opravdu to bylo lepsi rodila jsem taky v polosede a jen obcas doktor dal sondu na bricho aby vedel jak je na tom mala zadny kurtovani proste jak jsem chtela ja a jeste mi tam radili co by mohlo byt lepsi
Proti monitorům nic nemám a to jsem u druhého porodu taky přijela „jen porodit“. Jenom nechápu, proč u toho musí většina rodiček ležet. Mě chtěli pokaždé na monitor automaticky posadit, ale když jsem se zeptala PA, zda bych nemohla raději stát, že jakmile si sednu, tělo začne tlačit, neměla nic proti. Omotala mne pásy ve stoje, miminko se najít podařilo a já se spokojeně dvacet minut vlnila opřená o parapet. Následně se píchla voda (byla jsem už otevřená, jen ta voda pořád nechtěla prasknout) a za pět minut bylo miminko venku. Monitor přece ukazuje, jestli se miminku ještě daří dobře, pokud vím, tak i u domácích porodů zpravidla porodní asistentky monitor používají.
@anonymka227 Ano, mimo jiné i kvůli tomu, cos napsala do diskuze pod zmíněný deník, jsem se začala trochu víc o tohle téma zajímat.
@RadkaCh v Táboře
všechny moje známé tu byly docela spokojené, tak jsem šla sem, ale fakt jsem spokojená nebyla
celkově ani se sestřičkami na pokojích
nechtěly mi pro malou dát UM tři dny
a to jsem jim říkala, že po každém nakojení vypila cca 2–6 ml
mala mi tam 3 dny v kuse probrečela a oni nic
až 4tý den doktorka řekla přikrmovat a od té doby hodná, spinkala
sestry na mě byly hnusné, že hned chci flašku, musíte víc přikládat. Kráv. jedny
takže tady v porodnici kojosekta byla
a paní co se mnou byla na pokoji rodila ten den ráno, já odpoledne a taky jí přikurtovaly k monitoru
takže asi tak
Já jsem pro, ale jsem proti, aby žena s pásy ležela na zádech x minut či hodiny. Já je měla, ale mohla jsem se pohybovat, jak jsem chtěla. Přijde mi to fajn, že se může přijít na něco, o čem kdyby se nevědělo, tak je to blbý (třeba, že mimino má pupeční šňůru kolem krku a každou kontrakcí se utahuje a pokud do ještě jde, tak se zvolí třeba cs…)
Monitor jsem měla snad jen jednou a bylo jim fuk jestli jsem v leže, naboku, či v polosedě ![]()
pak jsem se odmítla hnout ze sprchy, tak mi jen chodili kontrolovat ozvy nějakým přenosným udělátkem…
Kdyby byla nějaká rizika, klidně bych ty častější monitory přetrpěla, hlavně aby bylo mimčo OK ![]()
@sovička píše:
PMonitor přece ukazuje, jestli se miminku ještě daří dobře, pokud vím, tak i u domácích porodů zpravidla porodní asistentky monitor používají.
To je právě taky zajímavé - někde jsem našla, že 6 z 10 případů vyhodnotí falešně ve smyslu „něco se děje špatně s dítětem“.
Podle mě je to nutnost, přece ty sama nepoznáš, jestli se mimču daří nebo ne
je to teda nepřijemný, v bolestech ležet na zádech nebo na boku a nemoct se pohybovat, ale radši to nějak přežiju než něco riskovat..
u prvního porodu sem ho měla ani nevim kolikrát, tak třikrát..u druhýho jen při přijmu, přijela sem a do hodiny sem měla porozíno ![]()
@Říjnovka aha
no tak jsem třeba výjimka
ale pro mě nebyla nejhorší ta bolest, ale to jak jsem tam byla přivázaná a tu bolest v leže nešlo vůbec ustát
já tam přijela já jsem byla otevřená na 4 cm a od 6 cm jsem byla na monitoru
nechápu proč jsem si nemohla sednout nebo stoupnout, přitom jsem je fakt snad tisíckrát prosila
a ta PA myslete na miminko, děláte to kvůli němu - myslela jsem, že jí nakopu ![]()
@Hadumi píše:
Já jsem pro, ale jsem proti, aby žena s pásy ležela na zádech x minut či hodiny. Já je měla, ale mohla jsem se pohybovat, jak jsem chtěla. Přijde mi to fajn, že se může přijít na něco, o čem kdyby se nevědělo, tak je to blbý (třeba, že mimino má pupeční šňůru kolem krku a každou kontrakcí se utahuje a pokud do ještě jde, tak se zvolí třeba cs…)
jo tak to by mi taky nevadilo
stát nebo tak
ale ležet 2,5 hodiny na monitoru v kuse když kontrakce byla vlastně jedna dlouhá
jedna přestala a hned na to začala další
a já prostě v leže, kdy mě to bolelo fakt strašně moc, stačilo by mi na bok nebo tak, ale ne ![]()