Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj holky, mám 14 dní do porodu a poslední dny mě ostře píchá v podbřišku. Včera večer mi ve spodku i něco jakoby luplo (nevím jak to popsat, ale bylo to dost nepříjemné). Vůbec nevím, zda to už něco znamená či ne. Jak vlastně poznat kontrakce? Jakou bolest si mám vlastně představit a očekávat? Tupou, ostrou, křeče? Jsem prvorodička a nechci s každým píchnutím vyjeveně jezdit do porodnice. Za rady předem moc děkuji ![]()
@Aduska2412 ahoj, obávám se, že u každé je to trochu jinak, takže ti nikdo moc neporadí. Jediné co ti můžu říct, že až to na tebe půjde, poznáš to. Je to vážně neobvyklá bolest a nedá se to moc k ničemu přirovnat, ale každá to pozná, věř mi
Tak práva kontrakce je taková bolest, ze se musíš zastavit a pro dýchat to. Věd mi, to fakt poznas.
Já měla vyvolávaný porod. Kontrakce se pěkně rozjížděly, od menstruačních bolestí až po to kdy jsem musela v překlonu jednu nohu podlamovat a vytáčet.
Ále zpětně musím dodat, že to zas takový horor nebyl.
![]()
@tkub
tak kazda to poznat nemusi
ja jsem prisla do porodnice po svych a celkem v klidu s tim, ze si tam beztak polezim aspon do dalsiho dne a byla jsem otevrena na 8 a PA celkem kmitala.
me do te doby bolely jen zada, fakt jsem to nepochopila, ze rodim ![]()
Většinou to začíná jako menstruační bolesti. Pak si říkáš to je ono? No to je v pohodě. Ty se pak stupňují a začne ti tvrdnout břicho po dobu stahu.
@Aduska2412 Já jsem teda sice ležela v nemocnici a porod mi vyvolávali, ale i tak nevím, k čemu bolest přirovnat a poradit ti, kdy bys měla jet
Jenom ti můžu říct, že tu bolest si opravdu nespleteš, protože třeba já jsem v životě větší bolest nezažila-každopádně tě nechci strašit
Já se bála šíleně, dokonce jsem fakt přemlouvala lékaře k císařskému řezu, jak jsem se bála
Teď, když uvažuji nad dalším dítětem/dětmi, tak už to beru úplně jinak a jsem na to duševně připravená ![]()
No mě začali kontrakce po deseti minutách. Už předtím mi tvrdlo břicho, tak jsem si myslela, že je to ono. Akorát se to opakovalo. Prodýchávát jsem to nemusela, byla jsem na procházce a normálně jsme při tom chodila.To bylo cca v 18:00.Doma jsme šla pak na internet a koukala jsme na tv a pomalu si uvědomila, že jsou to kontrakce. Bolest byla vyloženě v pipině
Jako by se stahovala a něco tam tlačilo
Taky si myslím, že každá to poznat nemusí, já měla takovou tupou bolest v podbříšku, jenže byla na chlup stejná, jako poslíčci, co mě už nějaký týden trápily. Když to po sprše nepřešlo, jeli jsme. Došla jsem po svých a byla jsem si jistá, že mě pošlou domů a budu za hysterku.Za 3 hodiny byl malý venku.
@Aduska2412 Ty velke kontrakce se ale rozjizdi az potom. Me osobne to tedy zacalo jako trochu vetsi menstruacni bolest v podbrisku. Vedela jsem hned protoze to bylo pravidelne po 5 minutach. Postupne to zesilovalo…to pichani co popisujes jsem mela pred porodem taky asi tyden. Mimco se tam vrtelo a tlacilo na spodek hlavou bylo to dost neprijemne.
Když jsme teď nedávno byli s manželem v nemocnici na předporodním kurzu, tak doktorka povídala, že kontrakce u vyvolanýho porodu jsou daleko horší, než u normálního. Nevím sice co je na tom pravdy, ale doufám, že tohle mě tedy nečeká. Já jsem včera vlezla do teplé vany a pak ty bolesti celkem povolily ale je pravda, že mi trochu připomínaly mentruační. A pak když mi tam ještě luplo, tak jsem si myslela jestli nepoteče voda a ono nic ![]()
Měla jsem poslíčky i 8 hodin kuse po pěti minutách. Co opravdu rozeznalo jestli to je na porod nebo ne, byla koupel v horké vaně, ale ta musela trvat opravdu min. 60 minut.
Při těch zmíněných poslíčkách kratší doba nepomohla, ale hodina ano.
Před porodem mi to snížilo bolesti na půl hodiny a pak se bolesti zase rozjely.
@Bebuu : mě se tam holčina taky začala poslední týden docela vrtět, kope do mě jako zběsilá až si někdy myslím, že snad přijdu i o žebra. Tak snad to tedy už brzo přijde…
Já měla od nějakého osmého měsíce problém s tvrdnutím bříška. V 9. měsíci už jsem to měla skoro furt a tak jsem se bála, že to kvůli tomu nepoznám…no…a poznala
Podle mě se ta bolest popsat nedá. Každá ženská ji prožívá jinak, jak tak znám z vyprávění. Ale s většinou se asi shodneme v tom, že je to taková bolest, že v tu chvíli neuděláš ani krok a nutí Tě to samo hodně rychle prodýchávat a co si pamatuju, tak jsem nezvládla ani brečet, jak mě to vyčerpávalo…Přeju rychlý porod! ![]()
Poznáš to na 100%
Taky jsem se bála že to nepoznám a porodím doma… U prvního šílený bolesti den před porodem, teplá vana rozehnala. Večer před porodem už jsem byla v porodnici s neobvykle silnýma bolestma, nezabíraly ani čípky na bolest či injekce, dr nevěděla co se mnou…Nespala jsem 35 hodin a 26hodin nehorázných bolestí, než se malý narodil
U druhého jsem začínala pociťovat bolest ve 2 ráno, pomalu jsem prodýchávala, šla tupá bolest do podbřišku, čípku i zad. Když už to nešlo prodýchávat, vzbudila jsem manžela, v 6 jsme přijeli do porodnice. Než se udělal monitor a přijela dr, už se to dalo těžce snášet, ale držela jsem se
v 7h přijela dr, v 7.05 píchla vodu a 7.17 byl malý na světě, takže rychlovka
Horší bolest jsem v životě necítila, ale šla bych do toho klidně zas, obzvlášť ten druhý porod ![]()