Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Prosím o rady co vám pri porodu pomahalo k otvirani se a jak podporit kontrakce… vcera ve 20:00 praskla voda, zavedli 2 tablety a nic.. ted chvili mam kontrakce a chvíli to uplne prejde. Otevrena na 2 cm a dale to nechce jit… jedine co ms jakztakz vliv je masaz bradavek
@Saraa18 Já se otevřela ani nevím jak, ale jinak co vím, tak se doporučuje pohyb, neležet…
Píšeš, že ti začínají kontrakce, tak třeba se to rozjede..Uvidíš..
Horká vana a někdy nepomůže ani nic… přeji krásné zdravé miminko
![]()
@Saraa18 čistě teoreticky oxytocin nebo hamilton, není-li na to příliš pozdě nebo příliš brzy a z nemedicínských věcí teplá vana/sprcha nebo hopsat na míči, ale pozor na bezpečnost ať sebou někde neflákneš/neuklouzneš
drž se!
Já jsem u obou porodů velmi intenzivně skákala na míči a rychle chodila. U obou jsem se neotvírala a měla nepravidelné kontrakce. Po dvou hodinách skákání a pobíhání se to rozjelo a u prvního porodu do 30 a u druhého do 50 minut byly holky venku ![]()
@Saraa18 Říká se, že uvolněné hrdlo, zpěv nebo mručení, otevřou i děložní hrdlo ![]()
Já teda nevím, jestli to mělo vliv na otevírání, ale porod mi rozjel klystýr (den předtím večer mi praskla voda). Chvíli po klystýru zesílily bolesti a za hodinu a půl byla malá venku. Před klystýrem jsem byla na 2 prsty. ![]()
Mě nejvíc pomohla nejspíš horká vana, do které jsem se uložila na porodním sále. Za celý den otevřená asi na 3cm a ani né dvě hodiny ve vaně byl malej na světě.
Co mi pomohlo? Asi nic, příroda si to zařídila sama?
První porod jsem měla vyvolaný, ale u druhého jsem dojela do porodnice na 8 cm a nevěřila jsem vlastním očím. Nedělala jsem vůbec nic. V začátku jsem běhala na velkou, jak se tělo čistilo a pak mě jen lehounce pobolíval podbřišek. Po dvou hodinkách lehkého pobolívání, kterému jsem ani nijak extra nevěnovala pozornost přišla první kontrakce a po hodině jsme vyjeli do porodnice s porodem u konce.
@lovesmile já po klystýru za půl hodiny rodila, před klystýrem na 2 cm s obačasnou kontrakcí ![]()