Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
U každého je ta bolest jiná. I u dvou porodů stejné ženy. Takže očekávat se dá v podstatě cokoliv. První porod jsem měla vyvolávaný, kontrakce jedna za druhou, mezi nimi žádná pauza, v podstatě jedna velká od začátku do konce. Bolest bodavá, vystřelující do zad a do stehen. Nebyla jsem schopna se ani moc hýbat, celkem mě to paralyzovalo. Druhý porod jsem měla přirozený a bylo to úplně něco jiného. Dvě hodinky mě jen lehounce pobolívalo v podbřišku, nic, čemu bych věnovala nějakou pozornost. Po těch dvou hodinkách přišla první kontrakce, která bylo fakt do břicha, jako takové stažení kdesi uvnitř. A přesně po 4 minutách chodily další a další. Nebylo to nic, co by se nedalo vydržet, normálně jsem fungovala, jen každé 4 minuty jsem to potřebovala ve stoje prodýchat. Do porodnice jsem dojela s porodem u konce a nechtělo se mi věřit. Já chtěla jít doma ještě vařit oběd, nic mi nebylo.
Srovnání přirozený a vyvolávaný mám a upřímně jsem ráda, že šlo vyvolávaně první dítě, protože po prvním přirozeném by mě to sakra zaskočilo. Ta bolest byla naprosto nesrovnatelná.
Příspěvek upraven 15.06.16 v 23:00
Mě začaly kontrakce přesně po 5 minutách nepříjemnými bolestmi v zádech. Během celého porodu šlo vše do zad. Něco jako menstruační bolesti jsem vůbec nezaznamenala. Jen se ty zádové bolesti stupňovaly… Nejlíp mi dělalo, sedět při kontrakci na bobku ![]()
Těžko říct, to má každá jinak. Z toho co jsi psala jsem cítila vše. Tupou bolest v kříži + ostré křeče po celém břiše co 2 min.
Neboj, až to na tebe přijde, tak to poznáš ![]()
Přeji rychlý porod a zdravé miminko ![]()
Já si myslím, že je jedno, jaká ta bolest je, důležitá je pravidelnost. Ať už to bude píchání, křeče nebo tupá bolest, tak pokud přijde dvakrát denně, nerodíš. Pokud budou intervaly tak nějak pravidelné, tak je taky jedno, jestli to je píchání nebo křeče, ale už by tě měl někdo vidět.
A teda po osobní zkušenosti můžu říct, že bych doma nečekala na všude omílané kontrakce po pěti minutách, ale vyrazila bych dřív. Třeba už při patnáctiminutových. Já, kdybych čekala na ty pětiminutové, tak stoprocentně porodním cestou. Pětiminutové jsem měla asi tři, pak to už frčelo ![]()
No holky, tak to jsem na sebe teda zvědavá. Neměla jsem se koho zeptat, v mém okolí buď mají všichni císaře a nebo už velké děti a moc si porod nepamatují. A moje mamka? Ta mě málem porodila doma, jelikož to nějak nepoznala a vše bylo pořád ok. Tak já teda doufám, že to poznám a bude to rychlovka
Vůbec si nemumím představit, že bych v bolestech někde hekala 2 dny ![]()
@KPKristy píše:
Já si myslím, že je jedno, jaká ta bolest je, důležitá je pravidelnost. Ať už to bude píchání, křeče nebo tupá bolest, tak pokud přijde dvakrát denně, nerodíš. Pokud budou intervaly tak nějak pravidelné, tak je taky jedno, jestli to je píchání nebo křeče, ale už by tě měl někdo vidět.
A teda po osobní zkušenosti můžu říct, že bych doma nečekala na všude omílané kontrakce po pěti minutách, ale vyrazila bych dřív. Třeba už při patnáctiminutových. Já, kdybych čekala na ty pětiminutové, tak stoprocentně porodním cestou. Pětiminutové jsem měla asi tři, pak to už frčelo
Jojo, já měla též štěstí, že se F. rozhodl vylodit v neděli před obědem, kdy silnice zejou prázdnotou. Vybrat si všední den, neděli večer nebo vyjet o 20 minut později, tak rodíme po cestě nebo někde na brněnském křižovatce v zácpě. ![]()
@Aduska2412 píše:
No holky, tak to jsem na sebe teda zvědavá. Neměla jsem se koho zeptat, v mém okolí buď mají všichni císaře a nebo už velké děti a moc si porod nepamatují. A moje mamka? Ta mě málem porodila doma, jelikož to nějak nepoznala a vše bylo pořád ok. Tak já teda doufám, že to poznám a bude to rychlovkaVůbec si nemumím představit, že bych v bolestech někde hekala 2 dny
Abych řekla pravdu, tak bych při druhém porodu taky asi netušila. Sice jsem „cosi“ cítila a celkem i v nějakých intervalech (např. 20-10-15-8-…), ale pořád takové lehké MS bolesti. Vzhledem k tomu, že mi zbývaly čtyři dny do termínu a první porod byl vyvolávaný, tak jsem myslela, že mám času dost. Ještěže jsem ten den byla objednaná na monitor… Už jsem v porodnici zůstala a za šest hodin od příjezdu bylo po všem…
@Aduska2412 mě se to rozjelo jako lehké menstruační bolesti, nepravidelně a málo cca 2 dny (interval 5-20 minut), pak třetí v 5 hodin ráno jsem se probudila, byly silnější a pravidelné k těm 10 minutám, tak jsme jeli, ve špitále píchli vodu, kontrakce začaly bolet a v poledne se malá narodila. Hekala a nadávala jsem jen 2 hodiny. Neboj se, pozitivní přístup opravdu pomáhá!
No tak já už mám druhý a upřímně sem nepoznala, že jde o kontrakce. U prvního mi prasklla voda, tak to bylo jasný
ale u druhýho, sem si celou dobu myslela, že to sou poslíčci
ale vzhledem k tomu, že mě to bolelo celou noc a celej den, tak sem si říkala, ať mě radši zkontrolují a byla jsem přesvědčená, že nás pošlou domů… No kdyby jsme vyjeli o pět minut později, porodím v autě a to doslova… Tak tak jsme stihli vyplnit papíry ![]()
Jinak já s poznáním měla tedy taky problém. První porod vyvolávaný a úplně jiný. U druhého mě to pořád přišlo jako nic, všechno hrozně snesitelné, dobu jsem si myslela, že jsou to jen poslíčci. Až když přicházely ty pravidelné kontrakce, tak jsem zavětřila, že to už asi bude ono, ale po pár kontrakcích jsem nikam jet nehodlala. Že to určitě bude nadýl, že nás vrátí a že tam jako druhorodička nepojedu jak nějaká hysterka.
Pak jsem začala špinit, manžel furt naléhal, oběd mi nedovolil vařit, tak jsme po hodince kontrakcí vyjeli. I na sálech jsem PA říkala, že nevím, jestli rodím.
Ta mě vyšetřila, vytřeštila oči a říkala, že to bude hned. Já vůbec nechápala. Jak jako hned, vždyť mi nic není, nic mě nějak extra nebolí. No, čekala jsem na volný sál, pak jsem na něj letěla už skoro s hlavou mezi nohama. Hupsla jsem nahoru a na dvě zatlačení, během šesti minut, bylo mimčo venku. A to mu ještě píchali vodu, protože kluk šel i v obalech. Ve 12:00 odjez do porodnice, ve 12:15 příjem a ve 12:56 se narodil. Poté, co jsem už notnou dobu podupávala nohou na sesterně a smiřovala se s tím, že tam i porodím. Protože už jsem cítila, že je téměř venku. Ale nebyl sál. ![]()
Příspěvek upraven 15.06.16 v 22:59
Tak u každého je to jinak. Těžko soudit. Já měla celé těhu v pohodě, až na nějáke to píchnutí v břiše, nikdy žádný poslíčci ani jiné bolesti. A měla už jsem 3 dny po termínu, takže když začaly bolesti, tak mi to bylo jasné ![]()
@Aduska2412 mám přesně týden starou zkušenost a to jsem měla originál termín 4.5.15 ![]()
Upřímně, já nějak radši nezkoumala, co bych měla nebo neměla cítit nebo na co se připravit. Do poradny v porodnici jsem byla objednaná na čtvrtek 16.4. a říkala si, jak se přece jen pro svůj klid zeptám na tohle a támhleto a houby
Taky jsem slyšela historky o kontrakcích nebo o lupnutí, když praskne voda, ale nic z toho se nekonalo a přece tu malý vedle mě chrupčí a věděla jsem, že teď to přišlo
Ono teda i s tím lupnutím…může se stát, že voda praskne, ale nic moc neteče, protože mimčo to „ucpe“, ale to by podle mě nebylo na dlouho ![]()
U mně to bylo tak, vůbec nic jsem netušila, malý byl už pár dní hodně neklidný, ale nic se nedělo. Ve středu ve 4.15 jsem najednou ucítila, že mi praskla voda. Lupnutí si fakt neuvědomuju, ale najednou jsem měla mezi stehny mokro (naštěstí v posteli jen pidi loužička, ani ne 10 cm). Okamžitě jsem se zvedla, vylezla z postele, opatrně jsem se postavila a čekala, co bude. Nic dalšího neteklo. Vzbudila jsem manžela a pomalinku, mírně přikrčená došla do koupelny, kde jsem si sedla na vanu. Tam ze mě vyteklo trochu víc, ale pořád nic moc děsivýho. Nevěděla jsem co dělat, navíc porodnice, kde jsem měla rodit, byla dočasně zavřená, tak jsem zavolala záchranku. Rychle jsem si připravila věci, co ještě chyběly. Asi největší „stres
" byl, co si vzít na sebe, nějak mi to nemyslelo a fakt jsem pořád nevěděla, co čekat, protože mě nic nebolelo. Naopak jsem byla ledově klidná a ještě uklidňovala šílejícího manžela ![]()
Mimochodem pro tenhle případ doporučuju vzít si vložku, protože to fakt může různě nepravidelně téct.
Asi za hodinku už jsem byla na příjmu v porodnici, kde se mnou sepisovali papíry
Pořád se nic moc nedělo, jen ke konci mě začalo bolet břicho jako při menzes a hrozně se mi chtělo na velkou. Odeznělo to (ne teda ta potřeba a za chvíli znovu, to už bolelo víc), začalo mi být i trochu na zvracení. Kolem šesté jsme dodělali papíry, zkontrolovala mě doktrorka a řekla, že jsem otevřená na dva. Dali mi 2 čípky, ať si je zavedu a jdu se projít po chodbě, že by mi měly pořádně rozjet kontrakce a v 7 přijdu zpátky. Jako zavádět čípky, když se ti chce na velkou moc nefunguje
. Na záchodě už se ty kontrakce rozjížděly fest, ale zároveň jsem měla strašný tlak na konečník, jako když se ti děsně chce, ale nejde to (mně to teda i šlo). Strávila jsem tam přes půl hodiny, než se mi podařilo zavést aspoň jeden čípek. Na chodbě jsem volala mámě a tvrdila jí, že mám kontrakce tak asi po 5 minutách (ona mi pak řekla, že to bylo tak max po 3). V sedm jsem se vrátila, zkontrolovali otrevření (na 4) a rovnou jsem šla na přípravu, resp. na klistýr. Strávila jsem pak další možná půl hoďku? na záchodě. Tu bolest jsem pořád vnímala především jako tlak na konečník, ale bylo to teda fest. Pak už se šlo rovnou na sál. To už jsem začínala i prosit, ať mi dají něco na bolest, ale PA mi řekla, že není důvod, že mi dají rajský plyn, stačí jen pořádně zatlačit a malý tu bude
Nějak jsem si to pořád neuměla představit. Absolutně jsem neměla svoje tělo pod kontrolou a za boha nedokázala "poslouchat“ příkazy. Hlavně mi připadalo, že jsem na tom sále strašně dlouho a že jsem strašně neschopná. PA mě pořád uklidňovala, že to jde krásně, jen ještě trochu zatlačit
Nevím jak, ale nakonec se to povedlo a v 9:16 byl malý na světě
![]()
Mimochodem manžel mi doted vyčítá, že na sále dostal pár facek (fakt jsem nedávala jeho rady
) a doporučuju mít zavřené oči…nějak se to neohlídalo, praskla mi žilka a doteď mám oko zalité krví
![]()
Mně to bolelo jako před MS. Já poznala, že to bolí jinak než obvykle, ale velká bolest to nebyla, jen tak lehce.
@Aduska2412 každá to má jinak. Mám za sebou dva porody a kontrakce byly u každé jiné. Vůbec se neboj, že bys to nepoznala. Příroda vše dobře zařídila. Přeji rychlý a bezbolestný porod a na konci zdravé miminko v náručí ![]()
Mě u obou těhotenství tvrdlo břicho v podstatě celé těhotenství, ale při pravých kontrakcích jsem měla pouze ostrou bolest do zad, v břiše nic ![]()