Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj maminky, dcerka 2 roky a 2 měsíce má neustále popraskaný horní ret. Rtik ji jakoby šupinatí, naštěstí to nemá až do krve ale i tak nás to trápí. Zkoušela jsem už různé tyčinky na rty ale nic nepomáhá. Pije hezky. Moc děkuji za jakýkoli typ co na to používat ![]()
Má dudlík? Synovi to dělal dudlík. Asi nějaká slabá infekce, ale přiživovaná tím pěkným teplíčkem a vlhkem pod dudlem.
Asi by to vyřešila nějaká mastička od doktorky, já toho využila k odstranění dudlíka
, pak se to zahojilo samo.
Kdyz je moje mala 12m u moji mamy, vraci se nam s cervenym rtem. Rekla bych, ze to bude klasicky lisej od dudliku. Dnes ten ret vypada obzvlaste nepekne, tak jsem to pred mamou nadhodila, co to ma ze rtem a ze to neni poprve a mama rekla, ze to mas asi od dudliku v kombinaci s tou zimou, co ted je. Takze na prochazky bez dudliku holt.
@mayecka píše:
Dudlik uz nema asi 4 mesice.
olizuje si rty? Sice nevim, jak tomu zabranit, jestli ano… cim mazes?
@warita meli jsme par druhu tycinek na rty pro deti ale nic nepomohlo
rtiky neolizuje, aspon jsem to nepostrehla. Vzdycky kdyz se raduju ze to ma dobre tak rano vstane a ma ho zase popraskany
jeste me napadlo ze mi porad chce pit z flasky z dudlem tak jestli to nemuze byt tim?
@mayecka píše:
@warita meli jsme par druhu tycinek na rty pro deti ale nic nepomohlortiky neolizuje, aspon jsem to nepostrehla. Vzdycky kdyz se raduju ze to ma dobre tak rano vstane a ma ho zase popraskany
jeste me napadlo ze mi porad chce pit z flasky z dudlem tak jestli to nemuze byt tim?
tak mne jeste napada nejaky nedostatek vitaminu. Povetsinou praskjici a loupajici kuze se da svest na toto. Napriklad, kdyz se cloveku delaji zaderky na kuzicke kolem nehtu, je to 100% nedostatek vitaminu. Kolik lidi se mi uz podekovalo, kdyz jsem jim to poradila. Opary a praskajici rty take mohou byt nasledek nedostatku vitaminu.
Dale, na rtech by to tedy mohl byt i ten lisej. Co na to dermatolozka?
Ja mivam obcas v zime takove stavy na rtech, ze i nekolik tydnu se mi loupou a praskaji rty. Cloveka to samozrejme svadi si tu loupajici kuzi okusovat, coz rty stresuje a cele se to zacykli do nekonciciho loupajiciho a praskajiciho stavu. Tento problem ma dokonce lekarsky nazev: Exfoliativní cheilitis. Paradoxne se doporucuje rty nicim nemazat a hlavne neloupat a neokusovat tu kuzi na rtech, protoze to problem zhorsuje. Jenze, nevim, nakolik se tohle da vysvetlit malemu diteti.
Dale, nektere onemocneni rtu mohou vypadat jako Exfoliativní cheilitis, ale nejsou. Obcas i dermatolog ma problemy se spravnou diagnozou. Mrkni na tento prehled:
https://www.dermatologiepropraxi.cz/…14/04/10.pdf
Ja bych zasla za lekarkou a poradila se s ni. Takto po internetu se to resi dost spatne.
@warita ráno jsem šla s malou do lékárny a v podstatě mi řekla lékárnice to co jste napsala
namíchala nám na vyzkoušení krém na rty a máme se za pár dní ukázat. Pomohla nám víc než naše dětská doktorka, ta nám doporučila vždy jen tyčinku na rty. ![]()
Každopádně vám moc děkuji ![]()