Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
Dámy pomoc, dneska jdu s dcerou poprvé k zubari. Jsou ji čerstvě dva roky. Udělala jsem chybu a nešla s ní dřív a teď vůbec nevím co nás čeká. Jdeme k zubari Pekárek Strašnice, kdybyste někdo znal uvítám osobní zkusenost. Vůbec nevím jak to muže probíhat, malá je dost bojující typ a rozhodne neotevre pusu na povel před cizím člověkem. Takže se obávám velkých scén a žádného výsledku
nevíte jak probíhá ošetření když dítě nespolupracuje? Achjo snazim se nepřenést ten stres z toho co mám na ni ale je to těžké.
@Mamamel píše:
Dámy pomoc, dneska jdu s dcerou poprvé k zubari. Jsou ji čerstvě dva roky. Udělala jsem chybu a nešla s ní dřív a teď vůbec nevím co nás čeká. Jdeme k zubari Pekárek Strašnice, kdybyste někdo znal uvítám osobní zkusenost. Vůbec nevím jak to muže probíhat, malá je dost bojující typ a rozhodne neotevre pusu na povel před cizím člověkem. Takže se obávám velkých scén a žádného výsledkunevíte jak probíhá ošetření když dítě nespolupracuje? Achjo snazim se nepřenést ten stres z toho co mám na ni ale je to těžké.
Jestli není doktor blbec, nebude dítě strašit. Syn tam šel po prořezání prvních zubů. Nenutila, usmívala se. Začal se bát až teď v šesti. Když mu našla „červíka“.
Já poprvé vzala sebou kartáček, kterým dětem čistím zuby, a prohlídku spíš udělala já. Zubařka tam jen koukla. Ale my jsme chodili už od roka pravidelně. Říkala, že od dvou let by to ale měla být pořádná prohlídka.
Nejmladší syn (teď měl 2 roky) tam vždycky řve. No posadím si ho na klín a držím. Tím jak řve krásně otevře pusinku a doktorka zkoukne, co potřebuje ![]()
Důležité je nezpůsobit mu nějakou bolest. Má kazy? Pokud ano, šla bych do analgosedace, aby se příště nebál o to víc.
Jo a taky je důležité s dětmi o tom mluvit. „Pojedeme za paní doktorkou a ta ti spočítá zoubky. Uděláš ááá a dostaneš zato obrázek…“ a pak jsme si s dětmi počítali zoubky. Sice syn brečel, ale nebyl to takový ten hysterický řev, spíš se mu nelíbilo, že tam musí sedět a nesmí si hrát.
Ve dvou letech nespolupracuje téměř žádné dítě, zubaři s tím počítají. Můžeš jen doufat, že se rozeřve a tu pusu k prohlídnutí otevře křikem. Moje zubařka má skvělý pomůcky. Velký kartáček, zubatýho plyšáka. Dlouho si s ním hrála a byla milá. Stejně schytala kousanec. Prej je na to zvyklá, dvouletýmu to moc nevysvětlíš. Spíš bych se bála, aby malá už neměla nějaký problém. Aby hned první návštěvu neměla špatnou zkušenost. Ale to už neovlivníš, tak se zkus uklidnit. Budeš tam jediná její jistota.
Syn šel taky prvne těsně před druhými narozeninami a i když se normálně celkem bojí cizích lidí, z doktorů (v bílém) má vyloženě strach, tak u zubaře byl úplně v pohodě. Záleží na přístupu toho doktora, náš je velmi klidný, s dětma to umí, za spolupráci mu slíbil odměnu, syn jen otevřel pusu a Dr mu tam nakouknul, jen spočítal zuby a za minutku jsme šli ven. My trénovali i předem, že jdeme k zubaři a syn ukazoval jak tam bude otvírat pusu
možná by šlo najít i nějakou kreslenou pohádku, kde jde postavička k zubaři, aby dítě vidělo, že o nic nejde.
@Mamamel Raději anonym, prosím nechat. Osobně jsme chodili přímo tam, ale vůbec se mi nelíbil přístup (třeba ale budeš mít jinou zkušenost):
Uvidíš, jak se ti tam poprvé bude líbit, každopádně za mě už ne ![]()
@Anonymní píše:
@Mamamel Raději anonym, prosím nechat. Osobně jsme chodili přímo tam, ale vůbec se mi nelíbil přístup (třeba ale budeš mít jinou zkušenost):Uvidíš, jak se ti tam poprvé bude líbit, každopádně za mě už ne
- Objednávání je silně neintuitivní, často mi trvalo několik dní, než jsem se někam dobrala. Když jsem se objednávala on-line, tak mi objednávku zrušili, neboť nás přeřadili k jiné lékařce.
- Několikrát nám lékařku změnili (chodili jsme se dvěma dětmi 4 roky).
- Vůbec to není babyfriendly, jsem docela otrlá a chápu, že děti musí ležet/otvírat pusu a moji kluci to tak nějak chápou, ale neumím si představit, že by se tam rozbrečeli, nebo nějak nespolupracovali.
- Vrchol všeho pak bylo, když malému našli mezizubní kaz a objednávali ho pak několik měsíců. Dvakrát nám zrušili termín. Upozornili, že to bude asi za 1000 za jeden zub, pokud bude bílá plomba…
- Došla mi trpělivost a chodíme celá rodina k jedné lékařce v Braníku – naprosto odlišný přístup.
- U nové lékařky jsme zjistili, že žádné kazy nemá - rtg - jeden zub mu nedávno vypadl a byl úplně netknutý!
Díky za zprávu. S termínama a cenama zatím zkušenosti nemám, byly jsme poprvé, termín na první prohlídku jsme dostaly hned na další týden, nic nám naštěstí nezrušili a neplatili jsme nic. Ale taky nebylo za co, byly jsme tam 5 minut a jen jí prohlédla a bylo vše ok tak jsme šly domů.
Paní doktorka mladá ale velmi příjemná, malé vše ukázala, na televizi tam běžela přímo před ní pohádka. Nicméně jakmile se chtěly začít dobívat do úst malá spustila strašný řev, takže přiběhla sestřička a držely jsme jí asi 15 sekund (pochopitelně pocitově to byla věčnost) doktorka prohlídka, dcera kopala, propínala se.. Hrůza.. Ale neřekla bych, že by to nebylo nedostatečným přístupem lékařky. Musela by si dceřinu důvěru získávat dvě hodiny a i potom si nejsem jistá jestli by jí ukázala zuby.
Už teď se bojím prohlídky za půl roku, dcera už bude vědět co jí tam čeká, tak jí možná nedostanu ani do dveří a budeme pro každou prohlídku hledat nového doktora, jen aby tam vůbec vešla. ![]()
Tak jsem to sem sepsala kdyby náhodou někdo chtěl znát nejaktuálnější zkušenost s Pekárek Strašnice.