Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,
přikrmujeme už asi 2,5 m a dostali jsme se do stadia, kdy ovoce a kaše nám chutnají velmi, ale oběd - zelenina nebo zelenina+maso, pořád nic moc. Od začátku mi Berča příkrmy docela odmítala, cca po měsíci začala docela papat, tak jsem přidala kaši, pak ovoce, ale poslední cca 3 týdny jsou to orgie. Při obědě sní pár lžiček a konec a nebo do ní dostanu cca max. 100g. Poraďte mi, co dělat, všude píšou trpělivost, ale já jí asi moc nemám. Přivítám i zkušenosti, kdy se vám dítka konečně rozjedla. Já začínám mít pocit, že snad nebudeme jíst pořádně nikdy.
Missaku - sorry ale tu trpělivost si přece jen natrénuj
Bude hůř
Ne nepřeju ti nejedlíka, ale kdybys viděla, co za boje svádíme s naší rok a půl holčičkou aby jedla vůbec něco…Mám pocit že množstevně sní tolik co asi tak v 8-9měsících a nevypadá, že by se chtěla „rozjíst“
Takže jsem ti nejen neporadila, ale i tě vyděsila a taky mám pocit že u nás se nezačně jíst nikdy ![]()
Hele pokud přibírá aspoň trochu, roste a je veselá a aktivní, tak bych si s tím kolik sní až tak hlavu nedělala..Ony ty děti hlady neumřou.
Tak přeju hodně té trpělivosti ![]()
Klaris
Trpělivost, jednou budeš vzpomínat na to, že jedlo málo.
Hlavně dítko do jídla nenuť, přejídání v dětské věku = celuitida a nadváha v pubertě
šárka
Ja bych to asi taky neresila, pokud je mala spokojena. Mam celkem dost znamych - a vetsinou maji taky holcicky
- a maji ten samy problem, je jim tak kolem roku. Holt kazdy ditko ma jiny potreby, my zas mame opacnej extrem, nas klucina ji porce jak ja, a kdyz si myslim, ze jsem uvarila na dva dny, tak me preveze a zboucha vsechno naraz
A to musi mit teda spalovani jak hrom, protoze v roce vazi necelych 9 kilo.
Ahojky,
naše malá nebyla nikdy kojena, byla na UM a už to byl boj do ni dostat nějaké množství za 3 měsíce jedla jak ozávod a vypila denně 5× 250ml. Tak jsem měla začít s příkrmy a tam byl kámen úrazu. Od 4 měsíců tak do 8 měsíců snědla tak 5 lžiček a dost. Vrchol nastal tak kolem 7 měsíce kdy ze dne na den přestla pít i UM. Tak to vypadalo že asi umře hlady. No a nakonec ji celkem dobře.
K snídani tak 100g jogurtu nebo kaše a 50 ml UM
svačina jak kdy od nic do 100g ovoce, přesnídavky nebo tak něčeho
oběd 100g a to je maximum
svačina opět ovoce nebo přesnídávka ale sní tak 200g
večeře tak od 100g do 150g kaše, nebo něčeho jiného.
A to jí bude za týden rok. Jen jsem se obrnila nervy a říkala si že u plného talíře ještě nikdo hlady neumřel. Jinak se taky stane že místo 5 jidel za den sní 2-3 tak ať . Prostě nemá asi hlad.
Tak moje rada zní trpělivost a hlavně nenutit. Ono se to poddá. U más to trvalo tak do toho 9 měsíce kdy si s příkmy nechala trochu říct.
Achesa a Anička (za týden 1 rok)
Čauvec Missaku,
tak já mám jednu ozkoušenou radu-hlad je nejlepší kuchař.Vojtík mi teď taky nic moc nejedl,tak jsem do něj přestala ládovat dopolední svačiny-prostě,když jí,tak mu dávám a když už začne jevit známky toho,že už moc nechce,tak to do něj necpu.Místo celého banánu tak sní půl banánu(zbytek jsem do něj vždy cpala trošku pod tlakem),no a obědu mi teď sní celou skleničku.A taky-nedávat hned po obědě mlíko,ale až třeba za půl hodiny až hodinku,aby věděli,že nic jinýho než obídek nějakou chvilku nebude.A taky vytipovat oblíbený jídla a klidně je otáčet častěji(u nás vede špenát,kuře s rýží, u malé zas byla oblíbená čevená řepa a fazolky s umělým mlíkem a bramborkou).
U Barborky jsem tohle řešila taky,bylo to příšerný,máma mi pak tohle poradila,tak jsem jí dávala svačinky opravdu pomálu a hodně pila a opravdu se mi rozjedla.Občas mi děti jedí míň,když na ně leze nějaká nemoc nebo roste zoubek.
Tak hodně zdaru a trpělivosti!
Jitka
Missiaku,100g je nádhera.Eliška mi od 3 měsíců bojkotuje kojení,ale láhev s UM jsem do ní nedostala.Takže jsme kojily před spaním nebo po probuzení.Čím byla větší,tím to bylo s kojením horší,takže během dvou měsíců jsme najely na masozeleninové příkrmy,ovocné svačinky a na konec inst. kaše.Zelenina byla v poho,dnes sní asi 120 g,ovocné svačinky do 100g a i to je někdy moc a kaše 150g a za 2-3 hod'ky je vzhůru na kojení.To kojíme tak 3-4×.
Svačinky jsou nejhorší.Samotné ovoce nechtěla,tak jí to míchám se sušenkama,pohankovou nebo rýžovou kaší (ředím vodou),jogurtem (ten jí musím přisladit Glukopurem jinak bych to do ní nedostala) a musí být zabavená hračkama,jinak pusinku neotevře.Nebo jí udělám puding s UM a vmíchám ovoce.
Chce to opravdu hodně trpělivosti a fantazie!Drž se,uvidíš,že se to zlepší!
Liba a Eliška,8 měsíců
Jitusko,
moc díky za radu. Je fakt, že Berča by dopoledne ke sváče spapala celou ovocnou přesnídávku (200g) a furt otvírala pusinku dál. Oběd tak cca po 3 hodinách do ní sotva dostanu. Když hned nechce, tak to zkusím za 1 hodinu znovu, ale to dopadne úplně stejně. Pak už mi brečí hlady, ale dostanu do ní pár lžiček, tak jí teda dokojím. A když mi to docela zbaští, tak kojíme po obědě tak za 2 hodiny, mezitím jí dám ještě napít vody. Včera jsem ji zrovna zkoušela nechat trochu „vyhladovět“, ale efekt byl, že byla protivná a ubrečená hlady, ale jíst moc nechtěla, jenom pár lžiček. A já ve finále nakojila ![]()