Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Potřebuji poradit. Mám doma dvojčátka, každá má necelé 2.3 kg, jsou měsíc staré. Jsou částečně kojené a dokrmuji Nutrilonem. Zajímalo by mě, kolik by si celkově takové miminko mělo asi vypít na jedno krmení. Moc neumím odhadnout dávku jídla.Díky za názory!
Ahoj,
nevím, jak je to u nedonošenců. Matýsek měl cca 3kg a kojím ho do teď. V porodnici vypil (podle vážení) asi 20ml, ale to měl opravdu dobrý den. Sousedka vysosla od mámy běžně 50ml. Ta pila stejnou dávku i UM (možná teda MM - oni mají banku), když mámě dávali transfuzi (a sestřička se smála, že by pila klidně dál).
Jinak rodila jsem v Plzni ve Vojenské (dnes už FN) a tam dělají nějaké firmě poradenskou linku - nevím, jestli ne zrovna tomu Nutrilonu (ten má na krabici 800 110 000, ale jen ve všední dny).
Jediné telefony, které jsem ale našla jsou:
377 480 111 - porodnice jako taková
nebo
377 480 127 - neonatologie
(zdroj: stránky Aperia)
Jinak Nestlé o časovém omezení nepíše a zelená linka zdarma je tam 800 135 135. Tak třeba řekni, že pijete Bebu
, on v tom zase takovej rozdíl nebude..
Nanka
Ony i ty příkrmu můžou být pokaždé jiné. Jednou si vezmou od Tebe víc, podruhé méně.
U dětí (donošených) 0-14dní a cca 3,5kg by to mělo být 7×60ml, u starších 6×90ml.
Moje děti pily vždy málo, ale častěji.
sice nemám dvojčátka a ani dítka nebyla nejmenší - tak jsem se vždy řídila váhou dítka a s udávanou tabulkou na krabičce mlíka…
Poslední se narodil s váhou 4,55 a když jsme začali s UM, tak jsem začala s dávkou udávanou pro tuhle váhu. Sice nebyl tak starý podle váhy, ale vcelku brzo vypil danou dávku..
Takže já bych volila dávku pro váhovou kategorii tvých dítek - a pak uvidíš…
Držím palečky,ať to brzo vychytáš sama..
Věra
Ahoj.
Radimek byl nedonošený - 35tt, v nemocnici jsme spadli na cca 2,5 kg - to pil max. 40ml 7×denně (problém byl v tom, že nesál - nebylo co, takže jsme přikrmovali stříkačkou, trvalo to nejméně 30min. Býval vysílený). Propustili nás jako třítýdenní miminko 2800g, na odstříkaném MM a Nutrilonu, doporučená dávka z prpouštěcí zprávy - 8× denně 70-80ml mléka, to ale vypil zřídkakdy, normálně tak 60ml. Ovšem od 6 týdnů začal růstový spurt, to jsme krmili 10-11× denně - na UM docela síla.
Ať se vám daří ![]()
Beruška ![]()
Díky moc za odpovědi! Já si pořád hledám nějaký systém, jak je krmit. Ted zkoušíme to, že jednou je nakojím a produhé dostanou UM. Trochu víc se mi nalévají prsa (měsíc po porodu), takže jim to nakojení stačí. UM dostanou tak 60ml, ale už se mi začínají ozývat po dvou hodinách. Asi taky začínáme ten růstový spurt. Když jim dám do flašky víc, tak to najednou nevypijou, unaví se. Takže budeme často krmit, nic se nedá dělat. Když kojím, tak se je snažím vážit před a po, ale mám jen mechanickou kuchyňskou váhu s nástvacem na mimina, tak nevím, nakolik je přesná. Podle mě nic moc, stačí mimčo položit trochu víc na jinou stranu a je tam nějaká odchylka. No nic,nějak to zvádnem, snadbudou přibírat. Krmení zdar! ![]()
Doufám, že se Capinka nebude zlobit, že jí sem lezu do diskuze se svým dotazem, ale mám něco obdobného a nechci zbytečně zakládat novou diskuzi.
Jelikož jsem se rozhodla pokračovat se studiu na VŠ budu muset občas nechávat našeho drobka doma s tatínkem nebo babičkou a tak pro tyto účely již nyní střádám a zamrazuji přebytečné mléko. Nevím však jaké množství má pak malý na jedno krmení dostat!????
Teď má nějaký tři kila, ale za měsíc až to bude aktuální těžko říct… existují na to někde nějaké tabulky?
Díky předem za reakce.