Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj vsichni, prosim napiste mi sve nazory…jestli jsem jen rozmazlena, pohodlna, precitlivela…a nebo bych se svoji situaci mela neco delat…predem dik:-)
O co jde? Pomalu prestavam zvladat model nasi rodiny - mame dve deti - 6let a 3roky, starsi chodi do prvni tridy, neni to ten klasicky prvnacek,kteremu jde vse samo, zrovna dnes prinesla trojku z matematicke kompozice, tudiz dennodeni priprava s ni je nutnost…do toho aktivni triletacek, ktery do skolky pujde nejspis za rok, pokud ji vezmou…az sem je vse celkem ok…ale ten problem je v tatinkovi holcicek - rano odchazi do prace v sest hodin a vraci se nejdrive ve 20h…vim, ze pracuje, neflaka se nikde…ale…holky ja to proste prestavam zvladat, nemam ani chvilicku volna, jsem strasne unavena, vycerpana…vecer padam na pusu, chlap prichazi, az kdyz obe deti spinkaji, vse je hotove a mysli si, jak jsem strasne spokojena, samozrejme mu rikam, ze to tak neni…ale on stale opakuje, ja vim, ted je toho hodne…ale to ted trva uz roky…holky ja bych rvala bezmoci…vikendy jsou stejne, max. si udela jeden den volny…ale to je mi na dve veci, jelikoz kdyz potrebuju neco pomoct, tak nez ho naviguju kde, co, jak a proc, tak to mam desetkrat hotove sama…uz fakt nemuzu…babicky, ani jina pomoc nefunguje…holky ja dnes jeste nebyla ani s malou venku, jinak chodime dvakrat denne, ale me bylo dopoledne tak blbe…hlava, zada…ted sem se nadopla brufenem a jdu malou oblict a aspon ji vezmu na hriste a nakoupime, i tohle me sakra stve, kdyz vidim odpoledne ty tatinky s detmi venku, nebo celou rodinku brecela bych…jsem hysterka, nebo co myslite? Dik, ze ste ty moje litanie docetly…
ahoj Luci,
hysterka podle me nejsi. Neni to jednoduchy, chlap vas asi zabezpecuje financne, ale bohuzel finance nejsou vsechno. U nas chodi manzel taky pozde, ale alespon vikendy travime spolecne.
Co se u vas zmenilo pred tema 2ma roky, manzelova prace, ze uz nema tolik casu? nemuze to zase nejak omezit…je nezbytny si promluvit…
muj chlap treba vi, ze pokud by byla i lepsi financni nabidka co se prace tyce tak za cenu jeste vetsiho omezeni casu straveneho s rodinou to proste nestoji, dalo nam to, ale uz jsme se na tom dohodli
![]()
Je jasny ze ti chybi relax, no ani se nedivim se dvema detma…ja mam jen jedno a chybi mi taky, ani u nas bohuzel babicky nefungujou.
asi bych pokud je to jen trosicku financne mozne to resila pani na hlidani alespon na par hodin v tydnu aby si mela chvilku pro sebe, ja nad tim zrovna uvazuju…
je to jen muj nazor, tak to taky ber ![]()
Lucko, tak jaks to popsala - řeklas to stejným způsobem manželovi? Aby vůbec měl tušení, jak ty žiješ - když se vlastně téměř nevídáte.
A praktická řešení aktuální situace? Zvládla by tříleťačka jednou týdně na 4hodinky denně do školičky? Mohla by prvňačka zůstat jedno odpoledne v družině?
Můžeš si obstarat paní na úklid? Paní na hlídání?
Prostě to zařídit tak, abys měla alespoň jedno dopoledne/odpoledne sama pro sebe, a stejně tak jeden večer v týdnu.
Potřebuješ relax, nabrat síly, na chvilku vypadnout z věčného koloběhu.
Aby to opravdu nedospělo k nějakému zdravotnímu problému - ať fyzickému nebo psychickému.
(Předpokládám, že když manžel pracuje v podstatě non-stop, tak má i adekvátní výdělek, tudíž finance nejsou problém. Pokud to tak není, tak potom nezbývá než řešit to striktně s manžele, aby se zapojil a převzal na sebe část povinností. I on v té domácnosti žije a tedy požívá tvůj servis - úklid, vaření, praní - a jsou to i jeho dcery.)
Holky diky za povzbuzeni:-)jsem moc rada, ze nejen ja vidim, ze je u nas neco spatne…situace se nezmenila pred dvema roky, trva tak nejak od zacatku naseho vztahu, ale to jsem nejak neresila, ja pracovala taky, znate to..spis se to ted vystupnovalo nastupem male do skoly - zacaly povinnosti, kazdodenni priprava…do druziny bych ji dat mohla, ale to nic neresi,mladsi mi vezmou do skolky nejdrive v zari, je tady natresk…ale i presto moc moc dekuju za radu, treba k te druzine casem dojde…holky ja fakt snad vazne zkusim sehnat nejakou pani na obcasne pohlidani…rodinny rozpocet nam to nezruinuje, nejsme sice prachaci, ale muz vydelava slusne, kdyby ne s jeho pracovnim nasazenim, to uz by me kleplo…jak ja bych si sla rada nekam zacvicit, do posilovny…mam sice doma dvd aerobic atp, tak hopsame v obyvaku s holcickama, ale to neni ono…me by i vlastne zajimalo, jestli chlap vi, jak ja ziju cely den, jestli si to vubec umi predstavit jake to je…jo rikam mu to,ale on me vzdy polituje, rekne, ze me obdivuje a tim to hasne…bych ho vzdycky vzteky nakopla…holky dik za dalsi reakce, padim varit vecri:-)
Luci, tak tu družinu bych zavedla co nejdříve. Sice budeš mít pořád jednoho prcka, ale trochu se ti oddálí školní povinnosti..Samozřejmě nejvíc to vyřeší ta školka a budeš to muset asi trochu vydržet. Chápu, že ted když se ani necítíš zdravě se to na tebe všechno sesypalo a už nemůžeš dál, ale v podstatě, když to máte takhle od vždycky tak je jasné že manžela tato situace víceméně nevzrušuje. Vždy jsi to zvládala, tak co..Měla jsem sice trochu jinou situaci, ale pomohlo mi ( když přítel nereagoval na stížnosti ohledně pomoci v domácnosti), že jsem vzala papíry a tužku a poctivě jsem vypsala naprosto vše co doma dělám - a né jen luxování a ty velké věci, ale i takové to utírám žaluzie, třídím odpad, prostě každou maličkost, kterou ale za mě nikdo neudělá- měla jsem popsaný celý velký arch z obou stran a nad to jsem napsala TO DĚLÁM JÁ. Pak jsem vzala další papír TO DĚLÁŠ TY a napsala co dělá, což byly asi 3 věci. A to jsem chodila do práce!!Chtěla jsem ho trochu vyburcovat. Stěžovat si že je toho moc je k prdu, protože je to takové neurčité a říká to každý, ale přečíst si tu miliardu činností, které tě ubíjí už člověka trochu nakopne.
Ještě jsi nenapsala proč o víkendu má čas jen 1 den. To ten druhý má na koníčky?? Nebo také práce??? To bych asi byla semetrika a řešila to rázněji.
Hezky si odpočin, starší dceru popros o klid( maminka je nemocná- už je velká pochopí to) a dej si vanu..Držím palce
Lucinko, nemůžeš mu nakopat nebo ho vzít něčím po hlavě?
Já když už nemůžu (a to nedosahuji tvého zápřahu), tak odevzdám děti a jdu cvičit nebo aspoň SAMA nakoupit. Musíš to udělat aspoň ten jeden den o víkendu, co je s vámi, jinak se zblázníš. Když z toho bude hotov, tak to je dobrý odrazový můstek pro debatu o tom, že to máš bez ustání 6 dní v týdnu (a to on bude mít jen děcka a ne domácnost a školu, že…).
Poohlédni se taky po okolí, určitě máte školičku typu, že tam dáš dítě na 1 dopoledne v týdnu (za poplatek a bez jídla), v Brně např. Maceška, Kenny. Nebo nějaký dětský koutek s hlídáním ve městě - projdeš se, nakoupíš, dáš si kávičku…
Držím palečky a nenech po sobě dupat, můžeš si to odskákat i zdravotně.
Napadá mě, že třeba tady u nás je mateřské centrum, kde za poměrně slušný obnos dítě pohlídají, aby si maminka mohla dojít na úřady, k holiči a tak. Další jak se občas „zbavit“
té menší je najít si maminku se stejně starým dítkem a občas ty pohlídáš to její a občas ona to tvoje. Sice to vypadá, že když budeš hlídat to její, tak máš dvojnásob starostí, ale já třeba zjistila, že s kamarádkou se moje dcera zabaví mnohem lépe než jen se mnou, takže relativní klid mám, i když hlídám děti 2.
S chlapem to je složitý, když je zvyklý, že to takhle funguje celý váš život, tak to těžko změníš a určitě ne ze dne na den. Prostor pro sebe si musíš vydobýt postupně a nebude to jednoduché. Příjde mi, že si manžel na tebe našel takové zaklínadlo-poplácat po zádech, říct jak jseš šikovná a tím to má zas na čas odbyté. Zkus taky zhodnotit, co se nemusí dělat tak pečlivě, ono se leccos nezblázní. ![]()
Divná určitě nejseš, záhul je to i s jedním dítětem ve škole, to mi věř!
Ahoj, jo LucaLuca nakopla bych nejradeji castokrat…naposledy pre asi pul hodinou, dorazil domu, tak jsem s nim mluvila asi po ste, ze takhle to opravdu dal nejde, ze se fakt neda denne se se starsi dve hodky ucit a do toho nam vyklada a zpiva ta mladsi, ze proste potrebuju, aby se jim taky odpoledne, nebo aspon navecer venovalmi on, ze jsou to prece i jeho deti…ze priprava do skoly v prvni tride ja vazne nutnost, je jich ve tride 30deti a ucitelka proste nemuze kazdymu vse vysvetlovat zvlast…do toho se snazim jit s nimi odpoledne jeste na prochazku, obe jsou alergicky, jezdime i do lazni, tak proste ten pohyb na vzduchu potrebuji…on to snad ani nevi…ne ze bych mu to nerikala…no tak jsem se ozvedela, ze musim jeste ted vydrzet,jak dlouho neupresnil, ze.. ze dodela to co ma rozjete a pak tohotolik brat nebude…kolikrat uz jsem toto slysela…mozna by bylo obry upesnit co nas tatinek presne dela - hlavni zamestnani je laboratorni technik ve firme,ktera se zabyva vyrobou klim. o aut, pote ma ve meste vzalenem od nas asi 25km wifi sit a legalne poskytuje internet, na zacatku rikal, ze tak 10 - 15 lidi bude max…no te je klientu 35 a rozsiruje dale o okolnich vesnic, to je prave to, co ma te rozjete, no a by toho nebylo malo, ma v tomto mestecku jeste kovarskou dilnu, kde delali s tankem na zivnost, kdyz byl jeste nazivu, toto uz te dela jen prilezitostne pro zname…myslim, ze ste trefily uplne presne to, ze on me vzdy poplaca po zadech, polituje a dal si jee ve svym a ty se tady treba na hlavu postav…ono je vycerpavajici i to, ze kdyz je tady ten jeden den, tak on absolutne nevi, kde co je, kde deti co maji, na vsechno se me pta…pokud uz neco uklidi, treba hracky po detech, tak je schopny jim je naskladat do skrine na obleceni a po me vytce odveti velice zkrousene, ze si prece nemuze vsechno pamatovat, ze ja taky nevim vse co on…ano v klimatizacich do aut se skutecne nevyznam, ale vzdyt tohle je prece o necem jinem, je to i jeho omacnost, jeho byt, veci, deti…fakt je tady proste jak na navsteve…nejhorsi, nebo nejlepsi snad, ani nevim…je, ze ja ho mam moc rada, miluju ho, chybi mi, kdyz jsem porad sama, on me taky doufam, zrovna vcera vecr mi prinesl kytku, ale ja bych byla stokrat radsi kdyby tady s nami byl, ne denne, ale spon trikrat v tydnu, podilel se na vychove deti, na vsem co s rodinou souvisi…chapete me? Asi vazne pro zacatek zkusim nejake to hlidaci centrum, bydlime u Berouna, tam nejaka jsou, aspon si mala zvykne na deti a ja dam ve meste kaficko a budu dve hodiny koukat do blba…snad to nevyzni blbe, svoje eti miluju, ale po celem dni plnem ruznych otazek, resenim jejich sarvatek, uz jich mam vecer casto plny zuby…
Nahlasila bych nemoc, udalost v rodine, a odjela pryc. Sama. Na par dni, na vikend. Ale pryc a bez deti. At si tatik zkusi. Nebo zkolabovat a nechat se obskakovat.
To ze te poplaca = oceni
znamena, ze ty ho vlastne nepotrebujes, a zvladas. Nezvladas, ukaz mu to. Nebude uvareno, uklizeno, par dni s hod oraz a starej se jen o deti. Treba mu to otevre oci.
Ja si nastesti na tohle stezovat nemuzu ![]()
Ahoj, ani nevíš jak strašně ti rozumím!!! Jsem na tom uplně stejně a nevím co s tím! takže neporadím. My máme děti tři, manžel pracuje do osmi, takže před devátou je doma a takhle to jde denně
čas má jen v neděli. I když se mi snaží doma dost pomáhat-dokonce vstává v noci i k malýmu, tak je to na palici, člověk je věčně sám a moc nám tu chybí. Jenže u nás to bohužel jinak nejde. Peníze potřebujem a mě asi nezbývá nic jiného než to přečkat a věřit,že jednou bude líp
Tobě přeji at se to vyřeší k tvé spokojenosti ![]()
Jak popisuješ ty práce. Klimatizace, wifi a kovárna… No tak ty dvě poslední jsou jaksi navíc a třebaže přinášejí peníze, tak kradou vpodstatě čas vašim dětem. s příchodem dětí se změní život rodičům.. Mamka zůstává doma a je omezena ve svých aktivitách na úkor dětí, no tatka by měl omezit též své aktivity at už jsou pracovní či hobby. To jsou fakta, pokud to tak není, tak jako by ani otcem nebyl. Je to sponzor domácnosti ve které nefunguje..Ted je to tak, že neví kde co děti mají a skončí to tak, že svým dětem nebude rozumět, nebude vědět na co myslí, co je trápí ani jaké mají problémy. Jejich život bude jinde. Bohužel..
Lizbeth asi mas pravdu, ne asi, ale urcite, vcera jsme o tom hoooodne mluvili a dnes prijel Z PRACE DOMU:-) v 16hodin…vzal holky ven, zastavily se u babicky v praci, pak jsme si vsicni spolecne dali vecu, pro nas proste pohadka:-) Holky jsem zvedava, jestli mu to vydrzi…mluvili jsme i o te praci navic, tu kovarinu slibil max. omezit, tu wiffi sit bohuzel nemuze, uz to ma rozjete, klienty nabrane…jo chapu to…nejvic casu mu zabrala asi ta kovarina…
RENICKO - jeste treti prte, to uz bych asi opravdu nezvladla…dej me nejaky tip, mas-li, jak prekonavas pripadne depky:-)