Poradí mi prosím účetní? Živnosťák
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Reakce:
Ahoj, kdysy cca tři roky zpětně jsem platila sociální a zdravotní necelé čtyři tisíce dohromady, paušál jsem neměla, ale já to zase měla na vedlejší činnost a výdělky nic moc a s manželem jsme si dávali společné zdanění. On si vzal svůj výměr z práce, já svoje a na finančním úřadě jsme řekli, že chceme společné zdanění a pán nám to tam vypočítal
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@rigousek píše:
Výborné stránky http://www.jakpodnikat.cz/…t-ziskat.php
souhlas
Zakladatelko tam najdeš asi vše co potřebuješ vědět, jinak fajn stránky jsou taky http://business.center.cz/
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Vyse zdrav. a soc.poj. zalezi na tom, kolik budes vydelavat. Ja platim tu nejmensi castku a to jsou necele 4 tis. Dane opet zalezi na tom, kolik budes vydelavat. ZL stoji 1000,– Kc.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Ahoj, mám prosbu. Potřebuji poradit - našla jsem si práci po rodičáku, šéf chce, abych pro něj dělala na živnosťák. Nevím, kolik si mám říct peněz, protože nevím, kolik mě stojí dělat na živnost. Měsíční odvody na soc. a zdrav., pak nějaký roční paušál? na odečet z daní? Jsem vdaná, tak asi společné zdanění manželů - týká se to i mě?
Omlouvám se, ale vůbec se v tom nevyznám. Dá se nějak „jednoduše“ spočítat, kolik mě to stojí měsíčně?
Moc děkuji a prosím anonym..
no měsíčně tě to bude stát minimální zálohy (necelé 4 tisíce), ať vyděláš nebo nevyděláš… a na konci roku to pak dorovnáš podle skutečných výsledků a doplatíš… osobně bych řekla, že pokud ti nenabídne tak dvojnásobek toho, co jsi měla dosud, tak se ti to asi moc nevyplatí… ale záleží, co budeš dělat, jaké budeš mít měsíčně náklady, kolik času ti to sebere a podobně… jestli se budeš muset v oboru vzdělávat, chodit na školení, to všechno si musíš připočítat, budeš si kupovat veškerý materiál sama, programy, vybavení… cestovné, nebudeš mít proplacenou dovolenou, nemocenskou jen v případě, že si budeš připlácet nemocenské pojištění… asi by to chtělo mít smlouvu, aby ti jen tak neřekl, že další měsíc už nemá pro tebe práci, takže abys měla aspoň nějakou jistotu…
Společné zdanění manželů už dávno není, teď je maximálně sleva na manželku s příjmem nižším než 68 tisíc za rok… jinak nic takového…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No, jestli je to klasika Švarc systém, tak je to špatně. Pokud budete v pozici klasického zaměstnance, tak pokud byste měla mít plat třeba 20.000,–, tak jako OSVČ cokoli pod 30.000 nedává smysl. Žádná dovolená (placená), nemocenská (platit si to sama není moc výhodné), žádné pracovní úrazy (teda případné plnění od zaměstnavatele myslím). Daleko méně peněz na důchod, ať starobní, tak „vdovský“, sirotčí… Žádné odstupné… Relativně nižší daň z příjmu, protože asi budete moci použít nějaký výdajový paušál. Budete muset sama podat daňové přiznání… S prominutím je to nejspíš vyčůranost toho pána.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Zakl.
Moc děkuju za názory a za odkazy. Asi budu celou noc studovat - jestli DPH nebo ne, paušál na výdaje, paušál na daně.. ![]()
Ano, je to klasika švarc. Diktovat si nemůžu, nastupuju do práce po 8 letech doma s dětmi a šéf mi bude „tolerovat“ zkrácenou dobu - od 8 do 14 hod. Budu na pozici kresliče v AutoCADu, sedět u PC a rýsovat. Musím zjistit, kolik si říct za hodinu práce - tedy k tomu, co chci čistýho, rozpočítat do těch zkrácenejch hodin všechny ty náklady.. Ještě jednou dík, jdu pročítat, jen se bojím, že na tohle nemám buňky…
- Citovat
- Upravit
S DPH to nebude zase tak easy. FÚ docela řeší, když se někdo přihlašuje dobrovolně, protože v tom hned viděj zdroj okrádání.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Ivan PPZ raději bych DPH neměla, musím zjistit podmínky, jak to vůbec celý funguje
netuším, co smím, co musím, ale ty odkazy musím ještě přelouskat.. až děti konečně zaberou…
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
@Ivan PPZ raději bych DPH neměla, musím zjistit podmínky, jak to vůbec celý fungujenetuším, co smím, co musím, ale ty odkazy musím ještě přelouskat.. až děti konečně zaberou…
DPH určitě ne, pokud nemusíš…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
DPH bude asi záviset na „šéfovi“. Ale pokud bude možnost, tak NE.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pokud máš slespoň hrubou představu jaký bude tvůj roční výdělek, tak se to dá spočítat poměrně přesně, klidně napiš SZ, kde uvedeš údaje a spočítám ti to.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Ivan PPZ píše:
DPH bude asi záviset na „šéfovi“. Ale pokud bude možnost, tak NE.
Proč na šéfovi? Tomu to snad může být jedno, ne? Pokud mu vystaví FA za 10000,– zaplatí jí 10000,–. Pokud vystaví FA za 10000,– + 2100,– DPH, zaplatí jí 12100,– a 2100,– DPH si odečte. Takže náklad má zaměstnavatel pořád stejných 10000,–.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Když jí šéf řekne, že ona musí být plátce DPH, tak je vcelku jedno, jestli to bude reálně potřeba, nebo ne.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
To si nedokážu představit. Co by uvedla v přihlášce k registarci do důvodu pro registraci? Že to po ní chce šéf? A jak jste sám psal, v současné době to s dobrovolnou registrací není tak snadné. Ale to je více méně jedno, protože podle mého se jedná o klasický švarc, takže pochybuju že by chtěl šéf, aby se přihlásila k DPH.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj, mám prosbu. Potřebuji poradit - našla jsem si práci po rodičáku, šéf chce, abych pro něj dělala na živnosťák. Nevím, kolik si mám říct peněz, protože nevím, kolik mě stojí dělat na živnost. Měsíční odvody na soc. a zdrav., pak nějaký roční paušál? na odečet z daní? Jsem vdaná, tak asi společné zdanění manželů - týká se to i mě?
Omlouvám se, ale vůbec se v tom nevyznám. Dá se nějak „jednoduše“ spočítat, kolik mě to stojí měsíčně?
Moc děkuji a prosím anonym..