Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky, obracím se na Vás s prosbou o radu, Matýsek bude mít za pár dnů rok a my přemýšlíme o očkování, samozřejmě ne o těch která jsou povinná, ale o těch dalších, která byste doporučila? Je to na mě hrozná spousta informací a nerada bych něco podcenila, takže se obracím na vás, proti čemu všemu jste nechávali očkovat? Moc děkuju za jakoukoli reakci. Mějte se!
Ahoj,
ja osobne som svojim deťom nedala žiadne naviac. Očkovací kalendár je nabitý viac než dosť.
Zváž si, ktoré choroby sú podľa teba najnebezpečnejšie a je pri nich reálne riziko, že ich dostane.
kliešťovka - u malého mimi, ktoré si sleduješ, či nemá kliešťa to nemá šancu chytiť. A okrem toho, u malých detí ochorenie prebieha nekomplikovane. žltačka A - nekomplikované ochorenie
pneumokok - ja som nedala, to si zváž sama, či máte zápaly stredného ucha často, či tam je dokázaný pneumokok atď.
meningokok - myslímm, že u miminka nemá veľký význam očkovať, možno potom v puberte
neštovice - podľa mňa je lepšie, keď si ich prekoná (do určitého veku)
Už mi viac toho nenapadá…
Gabika
já bych dala toho pneumokoka a haemophila - ikdyž ten je možná už v nějaké povinné kombinaci, nemám aktuální přehled. Meningokoka bych zvážila, na klíště bych se vyprdla.
já mám pro holku připravenou klíšťovku, ale je už čtyřleťák, často bývá u babičky na venkově, pole, louky, babička to neuhlídá ..... u toho malýho bych to asi nechala.
Taky má píchnutou žloutenku, jelikož půjde do školky a rozhodně si nemyslím, že je to nekomplikované onemocnění,,,,,, tedy v pravém slova smyslu asi ano, ale nechci být s dítkem v nemocnici, nechci ho mít na dietě, když to není vyloženě nutné.
Hodně mě straší pneumokok,,,, tam to ještě nemám vyřešené. A na ostatní bych se vyprdla. A.
Pneumokok i meningokok dite natrvalo zmrzaci nebo zabije. Klistovka probiha obvykle mirne a nezanechava nasledky.
Já bych nenechávala očkovat jen tak navíc nic. Moje starší nemá nic navíc a mladší má na Pneumokoka ale až po tom co se ho nemohla zbavit a doktorka todle očkování doporučila.
My jsme neočkovali a nebudeme očkovat nic co je nepovinné. Zvažovala bych pouze pneumokoka, pokud je ale Tvůj chlapeček zdravý a netrpí na pneumokokové infekce, tak bych ho zbytečně nezatěžovala.
Neporadím sice, jen mě zaujaly ty neštovice - to se očkuje už i proti planým neštovicím? Já myslela, že to je očkování proti pravým - ty bych teda moc nechtěla, aby mi dítě někde chytlo a prodělalo ![]()
Angua píše:
Neporadím sice, jen mě zaujaly ty neštovice - to se očkuje už i proti planým neštovicím? Já myslela, že to je očkování proti pravým - ty bych teda moc nechtěla, aby mi dítě někde chytlo a prodělalo
proti pravým neštovicím sa u nás už cca 30 rokov neočkuje, považujú sa za celosvetovo vymýtené. Očkuje sa proti planým neštovicím.
Fakt? Tak to mi zas něco uniklo
No aspoň jsem chytřejší
Tak v tom případě bych proti planým taky neočkovala… Kdyžtak až třeba v pozdějším věku, když je neprodělá v dětství…
No jo, teď si vzpomínám, kolegyně z práce se loni nechávala očkovat, protože měla strach, že to chytne od neteře. Ach ta hlava ![]()
My máme navíc u obou Hepatitydu A(žloutenku) a Encepur(klíšťata). Teď jsem jenom hrozně naštvaná na sebe, že jsem tu klíšťovku nedala loni taky, protože já měla za sezónu 19klíšťat a letos mám už s očkováním útrum a to riziko mě děsí, asi nebudu vůbec chodit ani na zahradu o lese ani nemluvím…
My máme navíc neštovice, teď budeme mít poslední dávku klíšťat, máme žloutenku A a pak chceme do léta meningokoka. Nakonec uvažujem o pneumokokovi ![]()
Děkuju moc za všechny reakce, přijde mi, že je ještě moc malinkej na to, abysme ho naočkovali na všechno, co se dá, tak to musíme pořádně promyslet.
Ahoj, budu ais opakovat to, co už je napsané.
Starší má Prevenar, ale až po 2. roce věku, aby dostala jen 1 dávku, ted po roce jí budu dávat i pneumokoka, žloutenku zvažuju, prý je ta vakcína svinstvo i pro dopělého a v předškolním věku by se dávat neměla, ale tam jsem nahlodaná na ano. Mladší dceři byl ted rok a chc jí dat pneumokoka a po 2. roce prevenar. Klíštovku určitě dávat nebudu, to se uhlídá ale hlavně nemáme ani chatu a v přírodě trávíma cca 14 dnů v roce v kuse, jinak jen procházky. Neštovice nezvažuju, ale u kluka bych se poradila, ale já ted naopak doufám, že je dcera chytí než půjde do školy. O dalších očkováních neuvažuju. Radka