Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
ahoj, chtěla bych se zeptat-máme 7 týd.holčičku a dneska měla nějakou křeč-roztáhla ručičky, děs v očích a strašně brečela, jak kdyby se něčeho lekla…bylo to hrozný. Nevíte, prosím, co by to mohlo být. Děkuji za radu.Fakt mě to vyděsilo
Snad to nebyla křeč. Malé děti to dělají, když leží na zádičkách, tak rozpaží prudce ruce a začnou plakat a to dost děsivě. U nás to bylo dost časté třeba při přebalování a časem to přešlo. Má to i odborný název. Snad někdo bude vědět.
Tak myslím, že by to mohlo být tohle.
Jj, jak píše Jenny, je to reflex, název neznám. Miminka to dělají, je to normální. Mně to holky dělaly hlavně, když jsem je svlíkla.
R.
Jj naše Nikča to taky mívá (teď už naštěstí míň), když se jí to stalo poprvé tak jsem se taky lekla. Stává se jí to když leží v klidu v lehátku, když podřimuje.. Děs v očích jak kdyby viděla ducha.. ![]()
Moc děkuju, aspoň mě to trošku uklidnilo
, když už vím, že to není nic neobvyklého.
Ahojky, neboj, to je Moorův reflex, vymizí asi do 5m, maj to když se leknou, že roztáhnou packy - měly to prej už opice - aby nespadly z matky, že se tím rozhozením zachytí. Oni ty malinký jsou děsně lekavý, (ty hypertonický ještě víc)bojej se třeba i když ti přijde, žes ji jen položila do postýlky - prej se jim může zdát, že padaj, tak zkus pokládat tak, že ji ještě chvilinku držíš, když položíš
- nám to pomohlo
Ahoj,vycetla jsem a docela to ucinkovalo,kdyz s miminkem manipulujes,prabalujes a tak,abys na nem stale mela polozenou ruku,kdyz se treba pro neco ohybas nebo neco,aby nezmizel ten dotykovej kontakt.
Já kvuli tomu musela pořád na spaní zavinovat. Něčeho se lehnul, rozpřáhl ručičky, toho se znova lekl a pořád se budil. Nakonec si ale tak zvykl na zavinování, že jinak neusnul a zůstalo mu to do 7 měsíců.
Neboj, křeč vypadá naprosto jinak. Jak píšou holky, tohle je normální.
Ahojte holky, nemá některá z Vás zkušenosti? Mám 14 ti denní mimčo - chlapečka, a teď se u něho objevila taková divná věc: když ho třeba probudím na kojení a vezmu ho z postýlky, nebo když ho vezmu a položím ho na rovný přebalovací stůl, tak najednou natáhne ruce a nohy ve svalové křeči, a oči mu těkají sem a tam, každé jinak…Zatím to trvá cca3 - 5 vteřin. Může se jednat o ten samý problém, který popisuje Horry nebo to je něco jiného.?
Děkuji za radu