Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Co třeba takto:
7:30 - 8:30 vstávání
11:00 oběd
11:30 - 12:30 spánek
13:30 -15:00 cvičení i s cestou
15:00 - 17:00 spánek, pak svačina
20:00 - 20:30 usínání
Dala bych dřívější oběd (11:00) a pak dala spinkat. Než bude čas jít na cvičení, měla by být prospaná dorůžova.
Ahoj, posunula bych oběd maximálně na půl dvanáctou, aby si před cvičením odpočinula. Pokud chce spát cvičení, tak nejpozději do pěti, aby pak odpolední spánek negativně nanarušil ten večerní. ![]()
Muj skoro 15ti mesicni uz presel na jeden spanek. Vstava mezi 6:30 a 7:30, spanek ma po cca peti hodinach. Takze vetsinou 11:30-13:30. Na noc usina mezi 19-20:00. Byt tebou, tak dam obed v 11 a pak hned spat. Nebo pred spanim jen polevku, cestou na cviceni nejakou svacinku do ruky (kapsicku) a doma po cviceni zbytek obeda. Druhy spanek bych uz odbourala, vypada, ze je na to zraly. Syn si taky mne ocicka uz treba v deset, ale kdybych ho i nakrasne uspala, tak je za pul hodiny zase vzhuru.
1 denní spánek, nabízet ho každý den ve stejný čas, max 15 minut sem a tam. Pravidelnost je už v tomto období nesmírně důležitá, zafixujete tak cirkadiánní rytmus.
Můžete zkusit bdělá okna 5/5 nebo 5.5/5.
Bylo by to cca takto: poobědový spánek ve 12:30 a bedtime 5 hodin po skončení spánku
Ahoj, poraďte, prosím, se spánkem. Mám 16 měsíční dítě. Vstává mi mezi 6 a půl 8, každý den chodíme od 14:00 do 14:30 na cvičení +30 minut cesta. Usíná mi mezi 19:00 a 20:15 (většinou). Jak zařadit spánek (spánky), v které časy. Oči si mne kolem 10 ráno, neusne, i hodina uspávání a nic. Pak mi ani nechce jíst, protože je unavená, kolikrát usne ve 12. Někdy vůbec, třeba až v 15. (když usne odpoledne, spí 0,5 hodiny až 2). Nebo až večer třeba v 17:30. A to už je špatně, protože mi spí s pauzou na noční mlíko třeba do půl 5 a vstává. Vůbec si s ní nevím rady. Vím, že to chce pravidelnost, proto prosím o pomoc. Cvičení je zdravotní povinné a hnout s ním nejde. V kočárku většinou násilím usne (drzim jí, aby si nemohla sednout). Omlouvám se za anonym. Připadám si jak strašná máma.