Co vařit batoleti?

3118
9.10.12 11:30

Poraďte,co vařit batoleti:-)

Ahoj maminky,
mám skoro děvítiměsíční holčičku a doteď jsem jí dávala k obědu skleničky.
Rozhodla jsem se ale vařit, protože to dost značně leze do peněz.
Poraďte, prosím, co stále vaříte vy svým dětem? Včera jsem třeba dělala brokolici s bramborem a kuřecím masem, trochu petrželky, rozmixovala, dneska to samé, jen místo brokolice květák, zítra můžu udělat s mrkvičkou. Ale co potom?
Díky za rady :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1937
9.10.12 11:40

1)Rýže, hrášek, pórek, špetka bazalky nebo oregana, kousek másla + maso 2)Mrkev, petržel, kedlubna, ovesné vločky, brambora - to všechno na kousky povařit, kousek másla, petržel. nať + hovězí 3)Rajčata, jablíčko rozvařit, trocha cukru + těstoviny 4)Dětská svíčková

Kombinovat můžeš všechno, třeba zapečené brambory s cuketou, nebo špenát s vajíčkem, prostě jakýkoliv druh zeleniny, přílohy a masa…

Příspěvek upraven 09.10.12 v 11:44

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3931
9.10.12 11:41

@kristy84 ahojda já jsem vařila a ruzně míchala. zelenina: mrkev, brokolici, květák, petržel, hrášek, kukuřici, rajčata, celer, okůrku, papriku, salát, zelí…
přílohy: brambory, rýže, těstoviny, č. čočku, kolem roka i dom. knedlík.
masa: hovězí, kuřecí, vepřové, po roce dostal i rybičku :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
zrustice
9.10.12 11:41

Mrkni se třeba na http://kojeni.net/…ty/index.php
Já tam čerpala inspiraci.

• Citovat
  • Upravit
9.10.12 11:42

Já dělám co mě napadne… třeba těstoviny s rajčatovou omáčkou, kuře s bramborem, kuře v omáčce s rýží, špenát s vajíčkem, špenát se smetanou, brambory s vajíčkem, pstruha na másle s bramborem, čočkovou polévku se zeleninou, vajíčkovou omeletu se šunkou a brambory, i třeba brambory s mrkví, jak píšeš…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2451
9.10.12 11:50

Hmmm, jsme sice o 2 měsíce mladší, ale nechám se inspirovat :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
zichisek
9.10.12 11:53

Já jsem měla v mrazíku na kostičky nachystanou zeleninu(mrkev, petržel, brokolice, cuketa, květák…) a maso(kuřecí, hovězí) a pak jsem to střídala zelenina+maso+brambor, zelenina+maso+těstoviny nebo kuskus, zel.+maso+rýže, potom třeba omáčky svíčková, rajská, koprová, jednou týdně vajíčko - většinou teda květákový mozeček nebo cukinu s vajíčkem. Malá miluje vývar s mrkví a petrželí, občas jsem dala brambor a vše jen namačkala vidličkou, bramborovou kaši rozmixovanou s mrkví a maso, čočka na husto nebo čočková polévka. PAk třeba zapečené brambory(brambor, zelenina, maso zalité vajíčkem) pak jsem jí to jen namačkala vidličkou.

• Citovat
  • Upravit
9578
9.10.12 12:07

Já se vložím s dotazem - kdy jste použili třeba trošku česneku, cibulky? Bazlaku a petržel asi taky zkusím..Od kdy jste dávali rybu (spíše ty, co ji dali dříve) - můžu už na 8M? na příkrmech je od 4M a vše zatím zvládá dobře.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Billi
9.10.12 12:11

@jowana rybu (čerstvou mořskou) by děti měly prý dostávat od 6. měsíce. Je to dost kontroverzní názor, ale se synem jsme byli u jednoho z nejlepších českých alergologů a ten nám vysvětloval, že se všemi alergeny se má dítě potkat co nejdřív.

• Citovat
  • Upravit
9578
9.10.12 12:29

@Billi jojo, už jsem toto taky slyšela a hlavně u lepku (zavádět už mezi 4-6M). Jogurt už jedl, rajče a celer taky a na nic nereagoval..tak asi zkusíme i rybu. S jakou jste začínali?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
972
9.10.12 12:43

Holky, v jaké konzistenci dáváte malým jídlo, mixujete nebo už mačkáte a krájíte? Já se snažím mačkat, ale třeba rozmačkaný brambor malý nechce, vytahuje to z pusy. Má jen dva pořádné zuby dole, nahoře teprve rostou, tak se bojím, že když mu dám kousky, tak že je sice spolkne, ale nestráví je dobře. Mrkev a podobnou tvrdou zeleninu musím mixovat, to by nesnědl vůbec.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9578
9.10.12 12:46

@Tina007 malému je necelých 8M a od cca 7M většinou mixuju část a druhou část mačkám. Pokud má jen mačkané, tak se dáví a tato varianta je taková líp klouzající do krku :) takže třeba rýži nechám celou a zeleninu s masem mixuju, těstoviny jen mačkám vidličkou..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5459
9.10.12 12:48

Ahojky, tak já vařím jáhly, rýže, kuskus, polenta, červené fazole, žlutý hrách, červená čočka, brambory, batáty a k tomu zeleninu jaká mě napadne buď jeden druh, jako brokolice, květák… a nebo velice ráda používám mraženou zeleninu, kde je směs zeleniny. Už si přesně nepamatuji od kdy můžou rybu, ale naše slečna miluje tuňáka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29436
9.10.12 12:51

V 9m. jsem pomalu najížděla na „pořádné vaření“. :mrgreen: To znamená, že jsem už nevařila zeleninu, přílohu a kus masa, zalila to lžičkou oleje nebo másla a nesmíchala dokupy. To mě totiž v téhle době přestal jíst. Takže jsem začala dělat pomalu omáčky - baby svíčkovou, rajskou, koprovku, smetanovou s hráškem - ty měly úspěch a také polévky - velký hit byla zeleninová s červenou čočkou. Jinak jsem koukla do záznamů a v téhle době jsem mu dělala třeba rýžový nákyp s ovocem, krůtí paličky s červenou řepou a jogurtovou marinádou, hovězí směs se zelenými fazolkami, lososa z dýní a kuskusem, lilek na zelenině, boloňské těstoviny - ty měl hodně oblíbené. S česnekem a cibulí jsem začala právě v této době.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9578
9.10.12 12:52

@kristy84 jinak abych taky odpověděla, tak malý má moc rád brambor, hovězí, mrkev, kukuřice a trochu petržele. Někdy místo kukuřice hrášek. Pak dělám brokolice, brambor, petržel. Dýně s rajčetem a těstoviny, falešnou svíčkovou (celer, mrkev, petržel), někdy přidám květák nebo trochu kedlubu, sem tam špenát. Maso má 6× týdně (králík, krutí, hovězí, kuře).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1 Good Sleep

• (4.7) + 729 recenzí

2 Pokračovací mléko

• (5) + 213 recenzí